Ο επικεφαλής της επιτροπής του τμήματος μπάσκετ του Εθνικού, Δημήτρης Καραφαντής, μίλησε στην επίσημη σελίδα της ομάδα μας.

Ο κ. Καραφαντής αναφέρθηκε στη φετινή σεζόν, τους στόχους του Εθνικού, τις σχέσεις στις τάξεις του συλλόγου, αλλά φυσικά και στον Εθνικάρα και στον Νίκο Μορφωνιό, που έφυγαν από κοντά μας.

Αναλυτικά:

– Καταρχήν κ. Καραφαντή θα θέλαμε να μας πείτε πως πήγε η προετοιμασία της ομάδας μας και τι να περιμένουμε φέτος από τον Εθνικό.

«Η προετοιμασία του Εθνικού εξελίχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Όπως όλες οι ομάδες, έτσι κι εμείς αντιμετωπίσαμε κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών. Αυτά είναι λογικά, καθώς οι παίκτες επέστρεψαν στα παρκέ ύστερα από μεγάλη αποχή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ευτυχώς, τα προβλήματα δεν ήταν σοβαρά και όλοι οι παίκτες είναι υγιείς και έτοιμοι να βοηθήσουν την ομάδα στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β΄Εθνικής Κατηγορίας».

– Η ομάδα μας ξεκίνησε με νίκη στο πρωτάθλημα κόντρα στη Νέα Κηφισιά. Πείτε μας δύο λόγια για τη νικηφόρα πρεμιέρα.

«Καταφέραμε να μπούμε με το δεξί στο πρωτάθλημα. Σημαντικότερο για εμένα από τη νίκη έχει η εικόνα της ομάδας. Όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο μας είδαν τους παίκτες να παλεύουν μέχρι το τέλος και να μην τα παρατάνε, παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει η φετινή χρονιά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παίκτες μας θα «ματώνουν» τη φανέλα και θα δίνουν το 100%».

– Είστε ένας από τους πιο έμπειρους παράγοντες. Θα θέλαμε να μας πείτε, με βάση και την εμπειρία σας, για το παρόν, αλλά και το μέλλον του Εθνικού.

«Η παρούσα διοίκηση έχει φέρει μεγάλες επιτυχίες στο τμήμα μπάσκετ του Εθνικού, καθώς στο παρελθόν είχαμε βρεθεί μία ανάσα από τα σαλόνια της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, πανηγυρίζοντας συνεχόμενους ανόδους από την Α΄ΕΣΚΑΝΑ. Παράλληλα, έχουμε κατακτήσει και δύο Κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ. Φέτος, αποφασίσαμε να κινηθούμε σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ομάδας. Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε η ομάδα να σταματήσει να παρουσιάζει ομάδες «μίας χρήσης» και να σταματήσει να είναι ένας γίγαντας με «γυάλινα πόδια.

Προσπαθήσαμε το φετινό καλοκαίρι να δημιουργήσουμε μία νεανική ομάδα, η οποία θα κρατήσει τη σημαία του Εθνικού ψηλά. Παράλληλα, περιμένουμε να επιστρέψουμε στη φυσική μας έδρα το Παπαστράτειο. Επίσης, θέλουμε να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα και στη δημιουργία των Ακαδημιών μας, ώστε από τη διαδικασία αυτή και την προσπάθεια μας, να δημιουργήσουμε νέες φουρνιές αθλητών, αλλά φυσικά και φιλάθλων».

– Φέτος, όπως είπατε, χτίσατε μία νεανική ομάδα (ο μικρότερος μέσος όρος στον 1ο όμιλο). Με τι θα ήσασταν ευχαριστημένος, ως διοίκηση, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

«Ως γνωστόν οι φίλαθλοι του Εθνικού θέλουν να βλέπουν μέσα στο γήπεδο τους αθλητές να «ματώνουν» τη φανέλα και να δίνουν το 1000%. Προσωπικά, αλλά και ομόφωνα όλοι στην επιτροπή, κινηθήκαμε προς αυτήν την κατεύθυνση και έτσι θα πορευόμαστε στο εξής. Οι φίλαθλοι του Εθνικού και συγκεκριμένα οι «Πινέζες» ήταν τόσο στα εύκολα, όσο και στα δύσκολα δίπλα στην ομάδα και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι εφήμερες επιτυχίες, που έρχονται βάζοντας μόνο το χέρι στην τσέπη. Μας ενδιαφέρει να έχει η ομάδα σταθερή παρουσία στις Εθνικές Κατηγορίες και να μπουν στέρεες βάσεις μέσω ενός προγράμματος για πρότυπες Ακαδημίες. Οι όποιες επιτυχίες του συλλόγου θέλουμε να συνδυάζονται με αξιόλογη παρουσία και στα νεότερα τμήματα, έτσι ώστε να υπάρχει μία συνέχεια στην ομάδα.

Με βάση αυτή τη λογική, στόχος είναι φυσικά η νίκη, να προσπαθούμε να βελτιωθούμε και να φέρουμε στις Ακαδημίες όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η διαχρονική παρουσία και η ανάπτυξη του Εθνικού σε στέρεες βάσεις είναι πάνω από βαθμολογίες, ανόδους και εφήμερες επιτυχίες. Στόχος πλέον της επιτροπής θα είναι να έρθουν αυτές οι επιτυχίες, με τρόπο τέτοιο, που θα είναι εξασφαλισμένο ότι θα τις χαιρόμαστε για χρόνια εμείς οι Εθνικοί».

– Ποια άτομα απαρτίζουν την επιτροπή του τμήματος μπάσκετ του Εθνικού; Επίσης θα θέλαμε να μας πείτε για την οικονομική συνέπεια, που δείχνει ο σύλλογος μας, αλλά και σε τι φάση βρίσκονται οι Ακαδημίες μας.

«Στην επιτροπή είμαστε μια παρέα. Είμαστε φίλοι αρκετά χρόνια και πορευόμαστε μαζί. Εκτός από εμένα, βρίσκονται οι Γιώργος Καραχάλιος, Βασίλης Μερακλής, Νίκος Σταφυλάκης και Βασίλης Καζαντζίδης. Η επιτροπή έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είναι στον χώρο του μπάσκετ αρκετές σεζόν. Πάντα παρείχαμε οικονομική ασφάλεια και από τον πρώτο μέχρι το τελευταίο κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για το οικονομικό κομμάτι. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χορηγοί, που βρίσκονται στο πλευρό μας και μας στηρίζουν και τη φετινή σεζόν.

Τα πρωταθλήματα στο χώρο του μπάσκετ το γνωρίζουν όλοι ότι κάθε χρόνο γίνονται και δυνατότερα και τα οικονομικά επίπεδα έχουν ξεφύγει. Πλέον, ακόμη και αν στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία, πρέπει να έχεις ένα αρκετά μεγάλο μπάτζετ για να τα καταφέρεις.

Όσον αφορά τις Ακαδημίες μας, η αρχή έγινε. Φέτος, έχουν οργανωθεί σε μεγάλο επίπεδο όλα τα τμήματα μας, έχουμε αρκετά παιδιά στις τάξεις μας και οι έμπειροι προπονητές φροντίζουν να τους μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ. Οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας μας κάνουν εξαιρετική δουλειά και είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα».

– Θα θέλαμε να μας πείτε πως είναι σας μέσα στις τάξεις του Εθνικού;

«Προσωπικά, αλλά και ως επιτροπή, έχουμε άριστες σχέσεις τόσο με τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη, κ. Πατλάκα, όσο και με τους επικεφαλής των άλλων τμημάτων του συλλόγου. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το ποδόσφαιρο να πάει εκεί που ανήκει πραγματικά. Δηλαδή, στην Super League 1. Ο «Αυτοκράτορας» να πάρει ξανά το πρωτάθλημα και όλα τα τμήματα μας να πετύχουν τους στόχους, ου έχουν θέσει.

Σ΄αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είμαστε περήφανοι ως επιτροπή μπάσκετ, γιατί αυτή η επιτροπή στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στήριξε οικονομικά τον Ερασιτέχνη Εθνικό, βοηθώντας στην εύρυθμη λειτουργεία του συλλόγου.

Ο Εθνικός έχει γεννηθεί για να πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα. Ευχόμαστε σύντομα όλα τα τμήματα μας να επιστρέψουν εκεί που πραγματικά ανήκουν και να συνεχίζουμε όλοι μαζί να κάνουμε περήφανους τους φιλάθλους του Εθνικού, που στα εύκολα και στα δύσκολα είναι εκεί και δίνουν ώθηση σε διοικήσεις, προπονητές και παίκτες να συνεχίσουν και να παλεύουν για τον Εθνικό μας.

– Τέλος, πριν από λίγο καιρό έφυγε από τη ζωή ο Εθνικάρας και ο Νίκος Μορφωνιός και άφησαν ένα τεράστιο κενό. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για τον Γιάννη Μαντζουράνη και πως τον ζήσατε εσείς όλα αυτά τα χρόνια, αλλά φυσικά και για τον δικό μας Νίκο.

«Ότι και να πει κανείς για τον Γιάννη Μαντζουράνη είναι πραγματικά λίγο. Ήταν ο πιο αγνός φίλαθλος όχι μόνο του Εθνικού, αλλά όλης της Ελλάδας. Ο Εθνικάρας ήταν η δύναμη μας, μας έδινε κουράγιο και πάντα έδινε έξτρα ώθηση σε όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όποιο γήπεδο και αν πήγαινε αποθεωνόταν και από τους αντιπάλους, οι οποίοι τον καταχειροκροτούσαν.

Η απώλεια του με «πλήγωσε» και δημιούργησε ένα μεγάλο κενό. Αλλά ξέρετε τι λένε… Ένας άνθρωπος φεύγει μόνο όταν τον ξεχάσεις. Γι αυτό τον λόγο ο Γιάννης μας, ο Εθνικάρας μας δεν θα φύγει κανείς. Οι φίλαθλοι του Εθνικού θα τον θυμόμαστε για πάντα και θα φροντίσουμε εμείς οι «παλιοί» να μάθουμε στους νέους ποιος ήταν ο Εθνικάρας και τι πρέσβευε για εμάς. Και αν καταφέρουμε έστω και λίγο να του μοιάσουμε τότε σίγουρα αυτός ο κόσμος και το φίλαθλο κίνημα θα γίνει καλύτερο.

Όσον αφορά τον Νίκο η απώλεια του είναι τεράστια τόσο για εμένα, όσο και για τον Εθνικό. Ο Νίκος ήταν πάντα εκεί για την ομάδα μας, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τον φροντιστή της ομάδας μπάσκετ, αλλά και την ψυχή της, καθώς την στήριζε με κάθε τρόπο. Ο Νίκος ήταν ένας γνήσιος Εθνικός και όπως και ο Γιάννης Μάντζουράνης έτσι και ο Νίκος δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Πάντα θα είναι στο μυαλό και στην καρδιά μας και θα τους έχουμε μαζί μας σε όλα τα γήπεδα, όπου θα αγωνίζεται η ομάδα μας».