Σαν σήμερα. Πριν από 13 χρόνια. Η ΑΕΚ κατακτά το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, το Κύπελλο Σαπόρτα.

Ο Δήμος Ντικούδης μίλησε στην “ΩΡΑ των σπορ” για τον τελικό με την Κίντερ στη Λωζάννη και το “μυστικό” της “Ένωσης”, ενώ “έβγαλε είδηση” για τη δική του “επόμενη ημέρα”.
 

Θα μ’ ενδιέφερε να επιστρέψω στην ΑΕΚ. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για το αν θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι, κάτι που θα σκεφτώ το καλοκαίρι, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό, σίγουρα θα μ’ ενδιέφερε να επιστρέψω», δήλωσε ο έμπειρος φόργουορντ απαντώντας σε ερώτηση, για το αν σκέφτεται το ενδεχόμενο επανένταξής του στην “Ένωση” από κάποιο πόστο.

‘Ηταν η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς η… αιτία για τα τρία τρόπαια σε δύο χρόνια; Τι λέει ο Δήμος: “Ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ήταν όμως και ένα εξαιρετικό επιτελείο, όπως οι δύο συνεργάτες του Ίβκοβιτς, ο Κατσικάρης και ο Μίνιτς, ο γυμναστής ο Μεριχωβίτης, αλλά και άλλοι άνθρωποι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν μία άρτια οργανωμένη κατάσταση. Ήταν επιτελείο πρωταθλητισμού. Προσθέστε σ’ αυτά και την διοίκηση, η οποία υπήρξε τότε απολύτως συνεπής. Ήταν εξαιρετικό όμως και το ρόστερ της ΑΕΚ. Εξαιρετικοί Έλληνες παίκτες, οι οποίοι, όπως ξέρεις και συ, ακόμα διαπρέπουν στην Ευρώπη, αλλά και κάθε φορά ικανότατοι ξένοι. Είχαμε γήπεδο προδιαγραφών. Υπήρχαν τα πάντα. Τίποτε δεν ήταν τυχαίο λοιπόν…”

Και συμπλήρωσε ο Δήμος: “Υπήρξε κι άλλο ένα γεγονός, που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση του Σαπόρτα και όχι μόνο. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στην Πυλαία! Μέχρι και τότε, η ΑΕΚ είχε πάρει μέρος σε πολλούς τελικούς, επί εποχής Φιλίππου, αλλά είχε χάσει. Αυτό συνέβη και πριν εμφανιστώ εγώ, κυρίως με το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης, και όταν εμφανίστηκα εγώ, το 1999, όταν χάσαμε το Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ. Η ομάδα ήταν καλή, αλλά κουβαλούσε μία ηττοπάθεια.

Όταν κατακτήσαμε το Κύπελλο στην Πυλαία, η ΑΕΚ βρήκε την αυτοπεποίθησή της και ακολούθησαν οι διακρίσεις, που όλοι ξέρουμε, με πρώτη την επιτυχία της Λωζάννης. Κάπως έτσι συνέβη και με την ανατροπή στο πρωτάθλημα του 2002 επί Σάκοτα. Η ψυχολογία μας είχε αλλάξει. Και είχαμε διακρίσεις έναντι ομάδων με υψηλότερα μπάτζετ. Βεβαίως, είχαμε δουλέψει πάρα… πάρα πολύ”.

Υπήρξε κι άλλο ένα γεγονός, όμως, που όπως αποκάλυψε ο Δήμος συνετέλεσε αποφασιστικά για την επιτυχία της Λωζάννης: “Είναι γεγονός ότι είχαμε στο μυαλό μας το ’68. Μας είχε γίνει βίωμα, με όσα λέγονταν και γράφονταν εκείνη την περίοδο. Μας ενεθάρρυνε η επιτυχία της “Βασίλισσας” του ’68 και όλοι μας θέλαμε να το επαναλάβουμε αυτό. Ήταν πηγή έμπνευσης για μας το γεγονός εκείνο, αλλά και η παρουσία των παικτών της τότε Κυπελλούχου Ευρώπης. Αρκεί να σου πω και ένα άλλο χαρακτηριστικό: Πριν να φύγουμε για Λωζάννη, ο κόουτς Νίκος Κεραμέας, μου έδωσε μια κασέτα από τον τελικό της 4ης Απριλίου με την Σλάβια για να την ακούσω, για να “ζήσω” τις στιγμές, για να εμπεδώσω αυτό που είχε γίνει… Ήταν τέτοιο το κλίμα τότε. Έπαιξε καταλυτικό ρόλο λοιπόν.

Βέβαια, θα θυμάμαι μια ζωή τους πανηγυρισμούς των οπαδών της ΑΕΚ στη Λωζάννη, αλλά και την υποδοχή που μας επιφύλαξαν για τη νίκη μας επί της σπουδαίας Κίντερ, που ήταν το φαβορί στον τελικό. Γενικότερα, οι άλλες ομάδες ήταν σχεδόν πάντα τα φαβορί, τουλάχιστον, βάσει μπάτζετ. Όμως, είχαμε μάθει να κατακτάμε τρόπαια και γενικότερα να πρωταγωνιστούμε. Σας θυμίζω και την χρονιά, που φτάσαμε στους τέσσερις της Ευρωλίγκας και αποκλειστήκαμε από την Ταού”.

Για την εφετινή ΑΕΚ: “Θέλω να πω, ότι καλό είναι να μιλάμε για τις επετείους. Πρέπει όμως να μας διδάσκουν οι επέτειοι για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και να μην μένουμε, τουλάχιστον, ως ΑΕΚ στις στείρες αναφορές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι στην εφετινή ΑΕΚ γίνεται μία πολύ καλή δουλειά. Υπάρχει σχέδιο και όραμα από τους ανθρώπους που διοικούν. Πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΑΕΚ είναι βάσει ρόστερ η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας. Την έχω δει σε μερικά ματς. Την είδα και με το Ψυχικό. Μακάρι κάτι να γίνει και να κατακτήσει την πρωτιά, ώστε να ξεκινήσει άμεσα τον σχεδιασμό της νέας περιόδου. Θα είναι και το πιο δίκαιο”.