Οι όμιλοι στη Β’ και στη Γ’ Εθνική απέκτησαν πλέον… μορφή μετά την ανακατανομή των ομάδων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτή βέβαια δεν θα είναι και η τελική τους μορφή μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ουκ ολίγες ομάδες (κυρίως στη Γ’ Εθνική και δη στο Βορρά), δεν πρόκειται να “κατέβουν” την επόμενη χρονιά, ενώ κάποιες άλλες αναμένεται να ανέβουν κατηγορία κατά τη διάρκεια της χρονιάς λόγω των επικείμενων ανακατατάξεων στις πιο ψηλές κατηγορίες. Επομένως, χρειάζεται υπομονή, μέχρι να δούμε την οριστική σύνθεση των ομίλων. Και αρκετή μάλιστα.

Παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει ενδιαφέρον να ρίξουμε μία πρώτη, έστω και επιδερμική ματιά στους νέους ομίλους, αλλά και στις καινοτομίες που σκαρφίστηκε η ΕΟΚ, προκειμένου να κάνει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής πιο ενδιαφέρον, προσθέτοντας τα playoffs και τα playouts.

Αν και οι προκηρύξεις δεν έχουν βγει ακόμα, είναι γνωστό στις ομάδες της Β’ Εθνικής, πως την επόμενη χρονιά θα πέσουν απευθείας τέσσερις ομάδες στο Νότο και τρεις στο Βορρά -οι δύο τελευταίες απευθείας και οι υπόλοιπες μέσω των playouts. Όσο γι αυτές που θα ανέβουν; Καμία δεν θα προβιβαστεί μέσω της κανονικής περιόδου, αφού οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου θα παίξουν playoffs. Τα πρωταθλήματα, δε, παραμένουν… εξπρές, με μικρό αριθμό ομάδων σε όλους τους ομίλους της Β’ και της Γ’ Εθνικής (ως επί το πλείστον 12 και 11), κατ’ επέκταση και με λίγες αγωνιστικές.

Αλήθεια, πώς φαίνονται όλα αυτά στις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε Β’ και Γ’ Εθνική την επόμενη σεζόν; Ρωτήσαμε πέντε προπονητές από τις δύο κατηγορίες να μας πουν την άποψή τους για τις νέες καινοτομίες, αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζουν οι νέοι όμιλοι…

Τάκης Πανούλιας (Ένωση Ιλίου)

«Η ανακατανομή δεν μας επηρεάζει ιδιαίτερα, ως Ένωση Ιλίου. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη γνώμη μου, τα πρωταθλήματα που έχουν κάτω από 14 ομάδες, χάνουν σε πολλά πράγματα. Σημαίνουν μεγαλύτερη μεταβατική, πιο πολλά κενά, μικρότερη χρονιά. Δεν κερδίζει το μπάσκετ από τέτοια πρωταθλήματα. Όσον αφορά στον 1ο όμιλο, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για όλες τις ομάδες, νομίζω ότι είναι ήδη ξεκάθαρο πως η Μύκονος και ο Μίλωνας θα… σκοτωθούν για την πρώτη θέση».

Θοδωρής Τερζής (Πρωτέας Βούλας)

«Το πρωτάθλημα φαίνεται ότι θα είναι πολύ δυσκολότερο από το περσινό. Στο 2ο όμιλο έχουμε αρκετές ομάδες που συνήθως έχουν επιτυχίες, με ιστορία, που φαίνεται ότι έχουν υψηλούς στόχους. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πέραν των ομάδων που έχουν ξεκάθαρο στόχο την άνοδο, οι περισσότερες δεν έχουν κινηθεί πάρα πολύ. Το πρωτάθλημα θα είναι πάντως ανταγωνιστικό και κάπως περίεργο, επειδή θα έχει καινοτομίες που δεν τις έχουμε ξαναζήσει, όπως τα playoffs και τα playouts. Θα είναι επίσης πολύ σύντομο, με λίγες αγωνιστικές, επομένως δεν θα υπάρχουν περιθώρια λάθους».

Χάρης Φόρος (Αίολος-Γόμφοι)

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη δυναμικότητα των ομάδων και τη φιλοσοφία τους, ειδικά στον 3ο όμιλο. Απ’ ότι φαίνεται, πάντως, θα είναι πιο ανταγωνιστικό από το προηγούμενο. Όσον αφορά στους πολλούς ομίλους, δεν είναι πολύ καλό για το μπάσκετ και την ποιότητα των πρωταθλημάτων. Θα ήταν καλύτερο να μειωθούν οι όμιλοι και να αυξηθούν οι ομάδες κατά τη γνώμη μου».

Σωτήρης Κοκκινόπουλος (ΧΑΝΘ)

«Και μόνο που θα έχει playoffs και playouts, θα κάνει το νέο πρωτάθλημα ιδιαίτερο, διαφορετικό. Είναι σημαντική διαδικασία και η προσθήκη τους είναι κάτι πολύ λογικό. Αυτό που δεν βρίσκω λογικό, είναι ότι δεν ανεβαίνει ο πρωταθλητής απευθείας και θα κριθούν όλα σε ένα παιχνίδι. Για τα playouts πάντως είμαι απόλυτα σύμφωνος. Όσον αφορά στη δυναμικότητα του 4ου ομίλου, πιστεύω ότι θα είναι πιο δυνατό πρωτάθλημα από το περσινό».

Δημήτρης Πετρόπουλος (Αρετσού Καλαμαριάς)

«Αν και δεν μας συμφέρει να πέφτουν πολλές ομάδες, θεωρούμε ότι είναι υπέρ του αθλήματος, έχει πολλά οφέλη μακροπρόθεσμα για το μπάσκετ, συνεπώς συμφωνούμε με αυτή την κίνηση της Ομοσπονδίας. Για τον 5ο όμιλο είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Πολλά ακούγονται, για πολλές ομάδες. Εμείς πάντως θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και να επιστρέψουμε στη Β’ Εθνική».