Το τι μέλλει γενέσθαι με την φετινή σεζόν σε όλα τα πρωταθλήματα μπάσκετ της χώρας, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο καθένας εκφέρει την άποψη του πάνω στο βαρυσήμαντο ζήτημα και ήρθε η ώρα να το κάνουν οι προπονητές της Β’ Εθνικής μέσω του Basketblog.gr.

Επικοινωνήσαμε με τις 32 ομάδες (16 στον Νότιο Όμιλο-16 στον Βόρειο Όμιλο) και αποστείλαμε γκάλοπ στους προπονητές. 29 coach (Δείτε ΕΔΩ το Part 1) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και ευχόμαστε αυτά που είχαν να πουν, να εισακουστούν από τους αρμόδιους φορείς (ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του γκάλοπ).

Το πολύ θετικό της υπόθεσης είναι πως και οι 29 προπονητές έθεσαν προτεραιότητες και έχουν περίπου τους ίδιους προβληματισμούς. Φυσικά οι απόψεις και οι λύσεις που εκφράζουν-προτείνουν διαφέρουν αλλά το πρώτο βήμα είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Η επιστροφή στα παρκέ μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, είτε την φετινή σεζόν, είτε από Σεπτέμβρη και όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Aν οι ειδικοί το επέτρεπαν θα θέλατε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και γιατί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΧΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ): «Αν οι ειδικοί και οι συνθήκες το επιτρέψουν το πιο σωστό θα ήταν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και να παιχτεί στα παρκέ. Σίγουρα δεν θα είναι όλα όπως πριν, μετά από πολύμηνη διακοπή αλλά και από κοινωνικής άποψης θα ήταν ευεργετική η επανεκκίνηση. Θα αναπτέρωνε το ηθικό όλων καθώς μέσα από τον αθλητισμό θα φαινόταν πως υπάρχει μία επιστροφή στην κανονικότητα.»

ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΜΕΑΣ (ΧΑΝΘ): «Το πιο σωστό και δίκαιο θα ήταν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο αλλά με δύο όρους: 1) Δεν εγκυμονεί κανένας κίνδυνος για την υγεία όλων. 2) Υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την τέλεση των αγώνων. Υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά και για τα δύο στην παρούσα φάση.»

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ (ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ): «Καταρχήν θεωρώ πως πρέπει αυτές τις δύσκολες στιγμές να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Όσον αφορά για το άθλημα που αγαπάμε δυστυχώς δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Με αθλητές που είναι σε αποχή 2 μήνες, με τους περισσότερους να είναι εργαζόμενοι (σε δουλειές όχι πάντα εύκολες και με ωράρια που θα είναι πάνω από 8-10 ώρες στο ξεκίνημα) δεν θα μπορούν όχι να συμμετέχουν σε υποχρεώσεις αγωνιστικές (Τετάρτη-Κυριακή) αλλά ούτε και σε όλες τις προπονήσεις.Τα έξοδα των ομάδων δεν θα μπορούν να καλυφθούν (διαιτητές, γραμματεία, μετακινήσεις) με τους αγώνες να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Ποιος θα πείσει και θα διασφαλίσει την ασφάλεια αθλητών, συνοδών, προπονητών, γηπέδων; Τόσο στα ταξίδια όσο και στα παιχνίδια, θα γίνονται test; Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, η επιστήμη κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με προτροπές και συμβουλές που αλλάζουν καθημερινά. Ας μην βάλουμε σε κίνδυνο ομάδες ολόκληρες όταν όλες οι χώρες αγοράζουν χρόνο για να δουν πως θα κινηθούν σε ένα περιβάλλον με αντικρουόμενες απόψεις σε κάτι πρωτόγνωρο.»

Η δεύτερη ερώτηση του γκάλοπ δεν ήταν συγκεκριμένη και είχε άμεση εξάρτηση με την πρώτη ερώτηση. Ουσιαστικά εδώ οι προπονητές μιλάνε για το δικό τους πλάνο-σκέψη ενώ προτείνουν και λύσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΧΟΥΛΗΣ (ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ): «Αν οι ειδικοί το επιτρέψουν νομίζω ότι ένα διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων προετοιμασίας θα ήταν εντάξει. Αν τώρα παρθεί η απόφαση οριστικής διακοπής νομίζω ότι το πιο δίκαιο και σωστό θα ήταν η μερική επικύρωση της βαθμολογίας. Δηλαδή όσες ομάδες είναι σε προνομιούχα θέση να ανέβουν και να μην πέσει κανείς. Τα 2/3 +μία αγωνιστική, έχουν παιχτεί οπότε το δείγμα είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορείς να ακυρώσεις έτσι την προσπάθεια των ομάδων που επένδυσαν για να ανεβούν. Οπότε αύξηση των ομάδων στις Εθνικές Κατηγορίες της χώρας σε ένα πλάνο διετίας, και μία επιστροφή στην κανονικότητα είτε του χρόνου είτε το 2022. Η σκέψη που ακούγεται για δύο ομίλους στην Α2 είναι λάθος. Η Ομοσπονδία (ΕΟΚ) δεν μπορεί να έχει όλα τα πρωταθλήματα της σε ομίλους ανάλογα με τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Ένα τουλάχιστον πρωτάθλημα πρέπει να παραμείνει Πανελλαδικής εμβέλειας (η κορυφή του οικοδομήματος). Αν είναι να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, για οικονομικούς λόγους και κύρος-υστεροφημία, τότε ας κάνουμε και δεύτερο όμιλο στην Α1 να βολευτούμε. Από την στιγμή που υπάρχει η πολύ ανταγωνιστική Β’ Εθνική, όσοι δεν μπορούν το παραπάνω βήμα να παραμείνουν εκεί. Δεν είναι ντροπή να μην είσαι στην Α2! Και εμείς στον Πανερυθραϊκό το κάναμε αυτό τα προηγούμενα χρόνια.»

ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΜΕΑΣ (ΧΑΝΘ): «Το ελάχιστο προετοιμασίας που χρειάζεται είναι 15 ημέρες με 2 αγώνες κάθε εβδομάδα. Σημειώνω πως αλλάζουν τα δεδομένα για τις μεταγραφές της επόμενης περιόδου. Θα πρέπει να μετακινηθούν χρονικά. Αν τώρα δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σεζόν, τα σενάρια είναι τα εξής δύο: 1) Μένει η σημερινή κατάσταση, με άνοδο και υποβιβασμό σύμφωνα με την τωρινή βαθμολογία (επικύρωση βαθμολογίας). 2) Μένουν οι ίδιες ομάδες, χωρίς άνοδο και υποβιβασμό και την επόμενη χρονιά (σεζόν ως μη γενόμενη).»

ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ (ΠΡΩΤΕΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ): «Η προετοιμασία των ομάδων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες αν αναλογιστούμε ότι η προετοιμασία το καλοκαίρι κρατάει 5-7 εβδομάδες το πως θα φέρουμε τη δύναμη-ισχύ-ευλυγισία-αντοχή στο προγενέστερο στάδιο πριν την διακοπή δηλαδή. ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ οι παίκτες είναι κάτι αν όχι ακατόρθωτο πολύ πολύ δύσκολο και δεν πιστεύω ότι κάποιος συνάδελφος (γιατί και εγώ είμαι γυμναστής και υπεύθυνος εκγύμνασης της ομάδας) έχει διαφορετική άποψη. Καλύτερο θα ήταν να σκεφτούμε το πως θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που είναι πολλά. Π.χ. να δούμε πως, πότε και με ποιες ομάδες θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα από το να συζητάμε για παιχνίδια το καλοκαίρι. Θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία ως έχει κατ’εμέ. Η Α2 να γίνει σε δυο ομίλους (τα οικονομικά των ομάδων όπως και όλης της κοινωνίας με την αναμενόμενη υψηλή ύφεση θα είναι “αποπνικτικά”), να ανέβουν οι πρώτοι και να γίνει αναδιάρθρωση για 2-3 χρόνια. Να υπάρχει για όλες τις ομάδες χρηματική εγγύηση που θα την καταθέτουν τον Ιούνιο. Στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την πολιτεία και να μην επωμίζονται τα πάντα οι ομάδες, δηλαδή οι ακαδημίες, δηλαδή οι γονείς.»