Ένα ιστορικό μέλος της έχασε πρόσφατα η “οικογένεια” της ΧΑΝΘ και του ελληνικού μπάσκετ. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Τσιγαρίδα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών και συνέδεσε το όνομά του με τη “χρυσή εποχή” του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50.

Ο εκλιπών έπαιξε μπάσκετ για πολλά χρόνια σε μία ομάδα που κυριάρχησε στο μπάσκετ της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή.

Η ανακοίνωση της ΧΑΝΘ:

«Η Χ.Α.Ν.Θ. πενθεί την απώλεια του Βαγγέλη Τσιγαρίδα, βασικού στελέχους της «χρυσής ομάδας» μπάσκετ που κυριάρχησε στα γήπεδα για περισσότερο από μια δεκαετία (1946-1957).

Ο Βαγγέλης Τσιγαρίδας γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1931 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε βασικό στέλεχος της Χ.Α.Ν.Θ. έως το 1960, με εξαίρεση τη σεζόν 1954-55, που αγωνίστηκε στην Α.Ε.Κ., καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αθήνα.

«Αρκετοί νέοι της εποχής ψάχναμε διέξοδο στον αθλητισμό. Είμαι ευγνώμον για όσα έζησα με την ΧΑΝΘ, και στο μπάσκετ και στην κατασκήνωσή της, στo Πήλιο. Ένα σωματείο που καλλιέργησε με αγάπη τον αθλητισμό, διδάσκοντας παράλληλα αγωγή. Εκείνη η ομάδα που είχαμε το 1950 ήταν ασυναγώνιστη , επί μια 10αετία η ΧΑΝΘ ήταν μονίμως πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης και μόνιμη εκπρόσωπος της πόλης στους τελικούς της Αθήνας», είχε δηλώσει το 2014 στην διάρκεια εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η Χ.Α.Ν.Θ. για να τιμήσει τον ίδιο όπως και τους αείμνηστους Τάκη Φουρουτζόπουλο και Γιώργο Ματσούκα.

ΤΣΑΒΑΣ: “Έχασα τον δάσκαλό μου”

«Για μένα ο Τσιγαρίδας ήταν δάσκαλος. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, γνωστός στο πανελλήνιο για την ευγένειά του, το ήθος του, τον χαρακτήρα του. Τον πρόλαβα ως συμπαίκτη το 1960. Ήταν ο αρχηγός της ομάδας μας ενώ εγώ αγωνιζόμουν ως έφηβος.

Θαυμάσιος άνθρωπος. Υπήρξε και καταπληκτικός προπονητής κι αυτό το μαρτυρούν τα αποτελέσματα που είχε. Με το Ανατόλια έφτασε ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος», δήλωσε ο Λάκης Τσάβας.

«Θα τον θυμάμαι πάντα για την απλότητα, την σεμνότητα του. Δεν τον πρόλαβα ως παίκτη, τον γνώρισα στη συνέχεια ως έναν από τους πιο άξιους προπονητές. Συνέβαλε στην ανάπτυξη του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης», δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Γιαννουζάκος.

Ο Βαγγέλης Τσιγαρίδας ήταν βασικό μέλος της «χρυσής ομάδας» της Χ.Α.Ν.Θ. που υπό τις οδηγίες του μεγάλου «δασκάλου» Μίμη Τσικίνα, κυριάρχησε στην δεκαετία του 1950 με συμπαίκτες τους: Ταλιαδώρο, Πεταλίδη, Ματσούκα, Φουρουτζόπουλο, Τζιβρά, Τζίκα, Ταζεδάκη κ.α.

Παράλληλα με το μπάσκετ ασχολήθηκε με την κολύμβηση, τις καταδύσεις, τον στίβο, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση ως αθλητής, ασχολήθηκε με την προπονητική και συνεργάσθηκε με το Ανατόλια, την Αρμενική, τον Β.Α.Ο., Ηρακλή και τον Αετό Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε το μπάσκετ και με την ιδιότητα του διαιτητή, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. και γυμνασίαρχος αγώνων.

Ήταν συνταξιούχος χημικός, διετέλεσε γενικός διευθυντής στο γενικό Χημείο του κράτους. Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του, έφυγε από την ζωή και η αγαπημένη του σύζυγος Ρούλα σε ηλικία 82 ετών.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους γιους του Κωνσταντίνο, Γιάννη και Πέτρο και στους οικείους του.

ΥΓ: Η Χ.Α.Ν.Θ. προχώρησε με καθυστέρηση στην αναγγελία της απώλειας του Βαγγέλη Τσιγαρίδα μετά από επιθυμία των παιδιών του καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν, η σύζυγός του Ρούλα, έδινε τη δική της μάχη σε μονάδα της εντατικής θεραπείας».

Tags:
ΧΑΝΘ