Σαρανταπέντε ετών… γίνεται αύριο η “Βασίλισσα” για όσους μετρούν από την χρυσή 4η Απριλίου 1968, ήτοι από την ημέρα που στέφθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης, η ΑΕΚ.

Χρόνια ολόκληρα τον “μύθο”, δίχως φτιασίδια, υπερβολές και περικοκλάδες, τον συντηρούσαν “εν πολλοίς” οι γραφές του Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη, αλλά και οι αφηγήσεις του “Παγκόσμιου”, του θεϊκού αρχηγού της “Βασίλισσας”, Γιώργου Αμερικάνου.

Ο τελευταίος μάλιστα ήταν εκείνος, που μαζί με τον αείμνηστο έφορο, Δημοσθένη Πασχαλίδη, αναβίωναν με την παρουσία τους στο Καλλιμάρμαρο, την “4η Απριλίου”, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες οπαδούς, πολλάκις τον Δημήτρη Χατζηχρήστο και άλλα μέλη της Original 21, τον Αλέξανδρο Μαργαρίτη και άλλους πολλούς.

Ο Γιώργος Αμερικάνος εδώ και δυόμιση χρόνια ταλαιπωρείται αφάνταστα με την υγεία του εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού και δεν είναι σε θέση να κρατήσει τη “σημαία” της πρώτης αθλητικής “επανάστασης”, της πρώτης αντίστασης, που έμελε “εν μέσω” Χούντας να δείξει τον δρόμο της ελευθερίας και της υπερηφάνειας  στους συνέλληνες, αλλά και στους Ευρωπαίους…

Βέβαιον είναι, ωστόσο, ότι αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ και φέτος, αντιπροσωπεία της σύγχρονης μπασκετικής ΑΕΚ, και αρκετοί άλλοι θα πάνε αύριο στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να ανάψουν κεριά, όπως συνηθίζεται αυτή την ημέρα, για να τιμήσουν και τον “Παγκόσμιο”. Ο Αμερικάνος δεν έχει συνέλθει ποτέ, κυρίως μετά το δεύτερο εγκεφαλικό της επάρατης 14ης Φεβρουαρίου 2011, αλλά είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνεται.

Αντιλαμβάνεται την σημασία των στιγμών. Αντιλαμβάνεται πως κάποιοι άλλοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες του δικού του έπους και όρθια τη σημαία της ΑΕΚ. Θα στενοχωρηθεί πολύ ο Αμερικάνος, αν από συγκυρίες, αριβισμό, ή κακότητα, η “σημαία” υποσταλεί. Σε μία χώρα, που υποκύπτει όλο και περισσότερο στους εκβιασμούς αλλοτρίων και εγκαταλείπει όλο και περισσότερο τις αξιακές καταβολές της…