Ο Κωνσταντίνος Κυφωνίδης είναι ίσως ο πιο χαρισματικός νεαρός αθλητής που αγωνίζεται τη σεζόν 2021-22 στον 4ο όμιλο της Β’ Εθνικής. Για κάποιους θεωρείται ακόμα και το μεγαλύτερο prospect της κατηγορίας. Κι όμως, το καλοκαίρι του 2021 είχε πάρει την απόφαση να σταματήσει το μπάσκετ.

Εν τέλει ο 21χρονος γκαρντ δεν το έκανε και ο Δημήτρης Πετρόπουλος έβαλε το χεράκι του, προκειμένου να συμβεί αυτό. Ο προπονητής της Αρετσούς έπεισε τον Κυφωνίδη να συνεχίσει το μπάσκετ, να υπογράψει συμβόλαιο στην ομάδα της Καλαμαριάς και να στρωθεί στη δουλειά. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς ξεδιπλώνονται πλέον και στο γήπεδο.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ

Έπειτα από 12 αγωνιστικές ο Κυφωνίδης είναι ο 1ος σκόρερ της Αρετσούς και 2ος στον 4ο όμιλο με 178 πόντους σε 9 παιχνίδια. Ο μέσος όρος των 19,8 πόντων που σημειώνει ανά αγώνα, είναι ο 6ος μεγαλύτερος σε όλη τη Β’ Εθνική. Οι 34 πόντοι που πέτυχε στην πρόσφατη νίκη της Αρετσούς επί του Πανσερραϊκού με 66-57 για τη 12η αγωνιστική, αποτελούν ρεκόρ για τη σεζόν 2021-22 στον 4ο όμιλο και ισοφάριση της 5ης καλύτερης φετινής επίδοσης στην κατηγορία.

Όλα αυτά από έναν αθλητή που παίζει ουσιαστικά για πρώτη φορά σε επίπεδο Β’ Εθνικής, καθώς τη σεζόν 2020-21 είχε προλάβει να καταγράψει μόνο 7 πόντους σε 2 αγώνες με την Ευκαρπία. Έναν late bloomer, ένα ταλέντο που απλά άργησε να ανθίσει δηλαδή και που στις 9 Ιουλίου (μία ημέρα πριν από τη λήξη των μεταγραφών για τις εθνικές κατηγορίες) είχε πάει στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Αρετσού Καλαμαριάς, όχι για να υπογράψει συμβόλαιο, αλλά για να ανακοινώσει στους ανθρώπους της ομάδας ότι αποφάσισε να “κόψει” το μπάσκετ σε ηλικία 20 ετών…

Ποιος είναι λοιπόν ο παίκτης-αποκάλυψη της φετινής Β’ Εθνικής;

ΤΟ SCOUTING REPORT

«Είναι ένας γκαρντ που στην επίθεση μπορεί να κάνει τα πάντα. Σουτάρει καλά, μπορεί να πάρει πικ να φτάσει μέχρι το καλάθι. Μπορεί να ποστάρει, επειδή είναι ψηλόλιγνος και έχει μεγάλα χέρια (σ.σ. το wingspan του είναι λίγο πάνω από δύο μέτρα). Είναι προσγειωμένος, έξυπνος, σοβαρός και απόλυτα συνεπής. Είναι μία από τις καλύτερες συνεργασίες που είχα ποτέ. Με λίγη δουλειά μπορεί να παίξει εύκολα άσος σε υψηλό επίπεδο. Το μόνο ελάττωμα που έχει, είναι ότι λόγω απειρίας, κάποιες φορές “τρελαίνεται”, λειτουργεί βεβιασμένα. Είναι θέμα χρόνου όμως να του φύγει αυτό», λέει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, κάνοντας ένα επιδερμικό scouting report για τον 1ο σκόρερ της ομάδας του.

Ο Κωνσταντίνος άρχισε το μπάσκετ στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, έχοντας ως ερέθισμα μία προπόνηση του μεγαλύτερου αδερφού του. Τότε κόλλησε το μικρόβιο και από μικρή ηλικία έδειξε κάποια στοιχεία που έχριζαν προσοχής. Το γρήγορο πρώτο βήμα, η αθλητικότητα, η ικανότητά του να φτάνει στο αντίπαλο καλάθι, το σουτ μέσης απόστασης και γενικότερα η κλίση του στο ένας εναντίον ενός ήταν στοιχεία που ξεχώριζαν. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης στο pick ‘n’ roll και στο διάβασμα της αντίπαλης άμυνας. Και δουλεύει πολύ πάνω σε αυτά.

Η “MAMBA MENTALITY” ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Πρότυπό του είναι ο Kobe Bryant. Αυτόν προσπαθούσε ανέκαθεν να μιμηθεί. Σε τέτοιο βαθμό, που όταν έπαιζε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον φώναζαν χαριτολογώντας Kobe, κάθε φορά που επιχειρούσε ένα trademark fadeaway shot του αείμνηστου σούπερ σταρ των Lakers. Δεν είναι όμως μόνο ο αθλητής Kobe Bryant που θαυμάζει, αλλά και ο άνθρωπος. Η προσωπικότητά του. Η “Mamba mentality”. Μία νοοτροπία, που μάλλον θα χρειαστεί, εάν θελήσει τελικά να κάνει καριέρα στο μπάσκετ…

«Το βασικό ερώτημα είναι τι θέλει να κάνει στο μέλλον, εάν επιθυμεί να κάνει καριέρα δηλαδή. Εάν είναι διατεθειμένος να το κάνει, του χρόνου κιόλας θα πρέπει να πάρει ευκαιρία στην Basket League. Εάν δεν πάρει αυτός μία ευκαιρία, ποιος θα πάρει;», τονίζει ο Πετρόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος, βλέπετε, δεν είναι μόνο μπασκετμπολίστας. Πέρα από αθλητής είναι YouTuber (εδώ μπορείτε να βρείτε και το κανάλι του), ασχολείται με το χρηματιστήριο, με τα κρυπτονομίσματα και πάνω απ’ όλα σπουδάζει φυσικοθεραπεία, το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει μεγαλώνοντας.

«ΠΟΛΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΠΑΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΛΛΑ…»

«Σε επίπεδο μπάσκετ δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι σε 10 χρόνια. Το τι θα κάνω, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προτάσεις που θα έχω», λέει ο 21χρονος γκαρντ. «Πολλοί μου λένε να πάω παραπάνω, αλλά αυτό θέλει τρελή αφοσίωση. Φέτος σκόπευα να παρατήσω το μπάσκετ, επειδή μου έπαιρνε πολύ χρόνο και δεν ανταμειβόμουν από αυτό. Πλέον ανταμείβομαι, περνάω ωραία και γι αυτό το συνέχισα. Αυτό που θέλω, είναι στην ομάδα που θα βρίσκομαι, να παίρνω όλα αυτά τα συναισθήματα».

Όταν το basketblog.gr του ζήτησε να κατατάξει τις προτεραιότητές του για το μέλλον, έβαλε «πρώτα τη σχολή μου, δεύτερο το μπάσκετ, τρίτο το YouTube και τέταρτο ό,τι με κάνει να περνάω καλά». Όπως είπε, «το μπάσκετ το βλέπω σαν αδρεναλίνη, τη φυσικοθεραπεία ως επάγγελμα και το YouTube ως έκφραση δημιουργικότητας».

Η ταυτότητα του Κωνσταντίνου Κυφωνίδη

Ημερομηνία γέννησης: 4/1/2001
Ύψος: 1.95 μέτρα
Βάρος: 83,5 κιλά
Ομάδες (σε ανδρικό επίπεδο): Απόλλωνας Καλαμαριάς (2019-20, Γ’ Εθνική), Ευκαρπία (2020-21, Β’ Εθνική), Αρετσού Καλαμαριάς (2021-22, Β’ Εθνική)

Η στατιστική παρουσία του στις εθνικές κατηγορίες

Σεζόν Ομάδα Πόντοι Αγώνες Ατομικό ρεκόρ
2021-22 Αρετσού Καλαμαριάς 178 9 34
2020-21 Ευκαρπία 7 2 5
2019-20 Απόλλωνας Καλαμαριάς 261 17 28