Ο Λευτέρης Καραλευθέρης βλέπει τον κόσμο από τα 1.74μ.. Όχι και το καλύτερο ύψος για να ασχοληθεί κανείς με το μπάσκετ. Αυτό βέβαια ουδέποτε εμπόδισε τον 23χρονο γκαρντ της ΦΕΑ Ν.Φ./Ν.Χ. να παίξει καλό μπάσκετ. Δεν συνέβη στη Β’ και στην Α’ ΕΣΚΑ. Δεν έγινε στη Γ’ Εθνική. Όπώς αποδεικνύουν και τα φετινά κατορθώματά του, δεν τον εμποδίζει ούτε στη Β’ Εθνική.

Έπειτα από 13 αγώνες ο Καραλευθέρης είναι 3ος σκόρερ στον 1ο όμιλο της Β’ Εθνικής με 231 πόντους (17,8 κατά μέσο όρο) και οδηγεί τη ΦΕΑ Ν.Φ./Ν.Χ. από νίκη σε νίκη. Την Κυριακή που πέρασε η ομάδα του Αλέξη Καρατζά υπέταξε και τον Έσπερο με 95-80, κάλυψε τη διαφορά των εννέα πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στον 1ο γύρο και βρίσκεται πλέον μόνη της στη 2η θέση με ρεκόρ 10-3, πίσω μόνο από τον Παπάγο (11-2).

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΡΕΚΟΡ

Ο Καραλευθέρης βρισκόταν και την Κυριακή (6/2) στο επίκεντρο σχεδόν κάθε τι καλού που έκανε η ΦΕΑ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ενδεχομένως στην πιο επιβλητική εμφάνιση της ομάδας της Νέας Φιλαδέλφειας στην κατηγορία. Έσπασε τα ατομικά του ρεκόρ σε πόντους (31) και εύστοχα τρίποντα (8) και αποτελούσε μία διαρκή απειλή για τον Έσπερο, όσο βρισκόταν στο παρκέ. Μία απειλή που δεν περιορίστηκε ποτέ.

Ιδού τα highlights του Καραλευθέρη από τη μετάδοση του telesport:

Το (μικρό του) ύψος είναι απλά ένας αριθμός για τον Καραλευθέρη. Τον “Spud Webb”, όπως τον φωνάζουν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έναν παίκτη που έχει λίγο από Mike James και JJ Barea στο παιχνίδι του και παρά το μικρό του δέμας, διαθέτει πολύ μεγάλη αλτικότητα (καρφώνει, κι ας μην του φαίνεται) και πάνω απ’ όλα σουτάρει καλά από μακρινή απόσταση και σκοράρει. Πολύ.

«ΤΟ ΥΨΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»

«Το ύψος δεν ήταν ποτέ θέμα για μένα. Αντιθέτως, με ιντριγκάρει, το αντιμετωπίζω πιο πολύ σαν πρόκληση. Σίγουρα είναι δύσκολη η διαχείριση στην άμυνα, επειδή είναι δύσκολο να αντιμετωπίσω τα μις-ματς, αλλά ακόμα και αυτό γίνεται βάσει πλάνου στην ομάδα. Είναι κάτι που περιμένουμε σε κάθε αγώνα», λέει στο basketblog.gr ο Καραλευθέρης.

Η ΦΕΑ είναι πλέον κάτι σαν δεύτερο σπίτι για τον 23χρονο γκαρντ και γυμναστή, ο οποίος έχει ως ινδάλματα τους Βασίλη Σπανούλη, Δημήτρη Διαμαντίδη και άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ σε ηλικία 11 ετών μετά την παρότρυνση του πατέρα του. Πήγε σε δοκιμαστικό επίπεδο στον Ολυμπιακό, απλά για να αθλείται και δίχως την προσδοκία να κάνει καριέρα στο μπάσκετ. Του άρεσε όμως και αποφάσισε να συνεχίσει.

Ακολούθησε για ένα χρόνο το Αιγάλεω, στη συνέχεια ο Αίολος Ταύρος και στα 18 του βρέθηκε στο δρόμο του η ΦΕΑ. Έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο μέλος στην… τρελή πορεία της ομάδας την τελευταία 5ετία από τη Β’ ΕΣΚΑ μέχρι τη Β’ Εθνική. Γιατί όχι και παραπάνω;

«ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ»

«Κανένας δεν περίμενε αυτή την πορεία από τη Β’ ΕΣΚΑ μέχρι εδώ. Στην αρχή ο στόχος ήταν η παραμονή. Πλέον, η άνοδος υπάρχει στο μυαλό μας, αλλά περισσότερο ως ελπίδα. Είμαστε ομάδα χαμηλών τόνων και κανείς δεν έχει πάρει αέρα. Ο 1ος όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος στη Β’ Εθνική, ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο. Πιστεύω πάντως ότι είμαστε μία από τις πιο δεμένες ομάδες», τονίζει ο Καραλευθέρης.

Ένας άλλος λόγος για τη θαυμαστή πορεία της ΦΕΑ, σύμφωνα με τον 23χρονο γκαρντ, βρίσκεται στον πάγκο: ο Αλέξης Καρατζάς. «Όλοι ξέρουν ότι η ΦΕΑ δεν είναι τράπεζα. Οι παίκτες έρχονται εδώ για να ευχαριστηθούν το άθλημα και μεγάλο κίνητρο για εμάς αποτελεί και ο κόουτς. Οι παίκτες παίζουν για πάρτη του. Μας δίνει ελευθερία στο γήπεδο και μας κάνει να παίζουμε σε κάθε αγώνα χωρίς άγχος, χωρίς πίεση. Το κλίμα είναι πολύ καλό και δεν αλλάζει ακόμα και μετά τις ήττες».

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 40»

Το τέλος της σεζόν 2021-22 μπορεί να βρει τη ΦΕΑ στην Α2, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι ο Λευτέρης Καραλευθέρης θα συνεχίσει να δουλεύει και να βελτιώνεται. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, σκοπεύει να παίζει για πολλά χρόνια ακόμα. Πάρα πολλά. Κι ας μην έχει κάποιον ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό του…

«Έχω στόχο να παίζω μπάσκετ μέχρι τα 40 μου. Αυτό είναι κάτι που θαυμάζω, στους αθλητές που παίζουν μέχρι αυτή την ηλικία. Κρατάω χαμηλό πήχη πάντως, δεν λέω ότι θέλω να παίξω στην Α2 ή στην Α1. Το αφήνω να γίνει όπως μου βγει».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ημερομηνία γέννησης: 11/8/1998
Ύψος: 1.74 μέτρα
Βάρος: 83 κιλά
Θέση: PG/SG
Ομάδες (σε ανδρικό επίπεδο): Αίολος Ταύρος (2014-2016), ΦΕΑ Ν.Φ./Ν.Χ. (2016-2022)

Η στατιστική παρουσία του στη Β’ Εθνική

Σεζόν Ομάδα Πόντοι Αγώνες Ατομικό ρεκόρ
2021-22 ΦΕΑ Ν.Φ./Ν.Χ. 231 13 31
2020-21 ΦΕΑ Ν.Φ./Ν.Χ. 56 3 23