‘Έλυσε την σιωπή του ο Μπάμπης Καραμανλής. Πριν από δύο χρόνια είχε βρεθεί στην ίδια (με τον Ανδρέα Δημητρέλο) θέση όταν από εσωτερικές παθογένειες, αλλά και “σκριν” αλλοτρίων η μπασκετική ΑΕΚ υποβιβάστηκε από την Α1.

Ο κ. Καραμανλής, που ένιωσε στενάχωρα μετά το διακοπέν ματς ΑΕΚ-Πανθρακικού, όπως συνέβη άλλωστε με τα εκατομμύρια “Ενωσιτών” όπου γης, μίλησε στην “ΩΡΑ και των σπορ”.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Πριν από δύο χρόνια ζήσατε ανάλογες καταστάσεις στο μπάσκετ. Σωστά;

“Εδώ και ημέρες νιώθω ότι συμβαίνουν τα ίδια. Ένα σύστημα, που δεν θέλει την ΑΕΚ. Περίεργα να συμβαίνουν στο πρωτάθλημα. Και έναν ωχαδερφισμό στην ΑΕΚ, που τελικά τρώει τα σωθικά μας. Με το χθεσινό (προχθεσινό) δε, τι να σας πω; Δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Για μένα, που είχα νιώσει έντονα στο πετσί μου την αδικία, όταν η ομάδα μπάσκετ ήταν στην Α1, ήταν διπλή η στενοχώρια τα χθεσινά (προχθεσινά). Ξαναζούσα το ίδιο δράμα. Ξαναζούσα τον Απρίλιο του 2011. Οι μνήμες είναι δυσάρεστες…”

-Δεν ήταν τόσο η ήττα από τον Πανθρακικό, όσο τα επεισόδια που προκάλεσαν την πίκρα.

“Ήταν όλα μαζί. Το ερώτημα είναι γιατί να εφαρμόζονται οι κανονισμοί μόνο στην ΑΕΚ; Γιατί να λαμβάνονται αποφάσεις που να επηρεάζουν την ΑΕΚ; Γιατί από την στιγμή που άδειασε το γήπεδο και ήθελε και ο Πανθρακικός, ο διαιτητής Τριτσώνης έλαβε την απόφαση να μην τελειώσει το ματς; Γιατί πριν από μερικές ημέρες συνεχίστηκε κανονικά το επεισοδιακό ματς Βέροιας-Άρη; Κάποιος πρέπει να δώσει μια απάντηση”.

Η ΑΕΚ πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο της στα αρμόδια όργανα, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στα εναπομείναντα λεπτά του διακοπέντος αγώνα, ή θεωρείτε ότι θα είναι δώρο-άδωρον;

“Δεν υπάρχει δώρο-άδωρον όταν δίνεις μάχη για το δίκιο και την αξιοπρέπειά σου. Πριν από δύο χρόνια, ξέρετε, ότι κέρδισα και μάχες πριν να καταδικαστεί η ομάδα μας. Και πάλευα σχεδόν μόνος μου. Η ΑΕΚ δεν έπεσε. Αυτή την στιγμή δεν ξέρω αν υπάρχει διοίκηση στην ΠΑΕ. Όσοι είναι ακόμη στην ΠΑΕ όμως πρέπει να δώσουν μάχη για την δικαίωση μέχρι να… πεθάνουν. Πρέπει να φτάσουν στα άκρα. Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει η ομάδα να πάει να παίξει με τον Ατρόμητο και ό,τι γίνει”.

Αυτό θα κάνατε, αν ήσασταν στην θέση του Δημητρέλου; Θα ξαναδίνατε μία άνιση μάχη; Αξίζει τον κόπο;

“Όταν ξεκινάς μια μάχη θες να κερδίσεις. Δεν ξεκινάς για να χάσεις. Εγώ πολέμησα στον ΕΣΑΚΕ, πολέμησα στο ΑΣΕΑΔ. Παντού. Είχα προβεί σε καταγγελίες. Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, προφανώς και στην ΠΑΕ δεν πρέπει να παραδοθούν. Θα το έκανα ξανά και ξανά. Χίλιες φορές θα το έκανα. Όταν διεκδικείς το δίκιο σου αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν δεκάδες ερωτηματικά στην όλη ιστορία”.

Η γνώμη σας για την εισβολή των λιγοστών οπαδών της ΑΕΚ, που προκάλεσαν το κακό στο ΟΑΚΑ;

“Τι θέλετε να σας πω; Είναι καταδικαστέο αυτό, που έγινε, αλλά έχουν συμβεί τόσα στην ΑΕΚ φέτος. Κάποια στιγμή επικρατεί η αγανάκτηση”.

Κάποιοι ισχυρίζονται και ακούστηκε κατά κόρον, μήπως υποκινήθηκαν οι οπαδοί.

“Δεν υπάρχουν αυτά. Από ποιους να υποκινηθούν; Για ποιο όφελος; Φτάνουν και στα δικά μου αυτιά. Είναι αστεία… Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι αγανακτισμένοι. Σας το είπα και προηγουμένως. Το ποτήρι ξεχείλισε. Κανείς οπαδός που πάει στο γήπεδο δεν θέλει το κακό της ομάδας του. Η εικόνα της ΑΕΚ ως ομάδας είναι αυτή που έχει ενοχλήσει. Δεν υπήρξε διοίκηση τον τελευταίο καιρό. Υπήρξε ένα χάος. Κάποια στιγμή θα είχαμε και ακρότητες”.

Ας υποτεθεί ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ διεκδικεί το δίκιο της και αποτυγχάνει. Ποια είναι η λύση για την επόμενη ημέρα; Η Βήτα Εθνική, η Γάμα Εθνική, κάτι άλλο;

“Θα πω αυτό, που είχα πει και για το μπάσκετ. Το πρόβλημα της ΑΕΚ είμαστε ουσιαστικά όλοι εμείς. Όλοι εμείς, λοιπόν, που ενδιαφερόμαστε για το καλό της ΑΕΚ ας κάτσουμε επιτέλους σ’  ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Παράγοντες, φίλαθλοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, αθλητές όλων των Τμημάτων, δημοσιογράφοι. Γιατί έφυγε ο Φιλίππου; Γιατί δεν μας άρεσε το ένα, δεν μας άρεσε το άλλο. Πήρε τίτλους, έβαλε εκατομμύρια στην ΑΕΚ και τον κάναμε να φύγει. Και το μπάσκετ βολοδέρνει τώρα. Στο ποδόσφαιρο τι έγινε; Τα ίδια και χειρότερα. Χωριστήκαμε σε “παρατάξεις”. Σε Μελισσανιδικούς και αντι–μελισσανιδικούς. Σε Ντεμικούς και αντι-ντεμικούς. Σε Μπαγεβιτσικούς και αντι-μπαγεβιτσικούς. Κοιτάξαμε τα πρόσωπα και όχι την ομάδα. Μάθαμε να αγαπάμε λάθος την ΑΕΚ”.

Δεν φταίει, λοιπόν, το σύστημα που δεν θέλει την ΑΕΚ;

“Φταίνε όλα μαζί. Φταίει και το σύστημα. Αλλά το σύστημα “βλέπει” να τρωγόμαστε. Σας είπα. Ο ωχαδερφισμός μας έφαγε. Κυρίως εμείς φταίμε για το δράμα μας. Δεν υπήρξε ποτέ ενότητα στην ΑΕΚ. Κι όταν υπήρξε ήταν πρόσκαιρη ή προσχηματική. Το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι βαθύτερο και ξεκινάει από μας. Αν δεν ενωθούμε εμείς μια ζωή το κατεστημένο θα μας πολεμάει. Αν ενωθούμε, ποιος θα μας πολεμήσει; Μας βλέπει διχασμένους. Βρίσκουν και κάνουν. Αν δεν ενωθούμε, θα διαλύσουμε τελείως”.