Στον “μικρόκοσμο” της Β’ Εθνικής -και δη του 4ου ομίλου– το όνομα του Νίκου Κουτουξίδη είναι πια γνωστό. Έπειτα από ένα χρόνο στη Γέφυρα, δύο στη ΧΑΝΘ και την τρέχουσα σεζόν στον Πολύγυρο, ο 22χρονος Θεσσαλονικιός γκαρντ/φόργουορντ (κλείνει τα 22 σε μερικές ημέρες) έχει “φτιάξει” πια το όνομά του σε αυτό το επίπεδο. Ίσως πλησιάζει λοιπόν η ώρα να πάει και λίγο παραπάνω.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ο “Κούτου” καταγράφει τα καλύτερα νούμερα της νεαρής καριέρας του. Είναι ο 1ος σκόρερ του Πολύγυρου και 3ος στον 4ο όμιλο της Β’ Εθνικής με 178 πόντους σε 11 αγώνες (16,2 κατά μέσο όρο). Δεν είναι πάντως μόνο σκόρερ. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει ο ίδιος και προσπαθεί να εξελίσσει συνεχώς το παιχνίδι του.

ΤΣΟΥΡΜΑΣ: «ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΙΑΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ»

Σύμφωνα με τη σελίδα του ατζέντη που τον εκπροσωπεί (sferasports.gr), «ξεχωρίζει για το επιθετικό του ταλέντο και την έφεσή του στο σκοράρισμα, καθώς μπορεί να σκοράρει με ποικίλους τρόπους. Εξαιρετικός σουτέρ, μπορεί να “πληγώσει” οποιαδήποτε άμυνα πίσω από τα 6.75μ. Πέραν της ικανότητάς του στο σκοράρισμα, μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Βάζει πάντα την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και καταθέτει τον καλύτερο του εαυτό, σε άμυνα και επίθεση, για την επίτευξη της νίκης. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο ορισμός του Point Forward αντικατοπτρίζει απόλυτα το αγωνιστικό του προφίλ».

Αν ρωτήσετε τον προπονητή του στον Πολύγυρο, θα σας τα πει όλα αυτά συμπυκνωμένα σε μία φράση: «Είναι το καλύτερο τριάρι στην κατηγορία», σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσούρμα. «Μπορεί να παίξει στο “2”, μπορεί να παίξει στο “4”, μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρίσκεται στην Α2 τα επόμενα χρόνια», προβλέπει ο πολύπειρος κόουτς. Αυτός είναι άλλωστε και ο επόμενος στόχος του Κουτουξίδη: η Α2.

«ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΡΙΣΚΑΡΩ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ»

«Θέλω να ανεβαίνω σιγά σιγά. Του χρόνου θα ρισκάρω, να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Δεν έχει νόημα να πάω σε μία ομάδα που δεν θα παίζω καθόλου, έχω αναπτυχθεί σαν παίκτης στη Β’ Εθνική και πρωταρχικός στόχος είναι η Α2. Στην Α1 το βλέπω δύσκολο ακόμα, θα χρειαστεί να έχω κάποια νούμερα, πριν φτάσω εκεί», τονίζει στο basketblog.gr ο 22χρονος αθλητής. Όπως λέει άλλωστε και το αγαπημένο του motto, αυτό που διαλαλούν τα τελευταία χρόνια και οι Philadelphia 76ers στο ΝΒΑ, “trust the process”. Εμπιστέψου τη διαδικασία, ελληνιστί. Αυτό κάνει και ο ίδιος. Με αργά, σταθερά βήματα.

Ο Νίκος Κουτουξίδης άρχισε το μπάσκετ σε ηλικία 5 ετών από τις ακαδημίες του Ιωνικού Ιωνίας, περισσότερο σαν χόμπι. Ακολούθησε ο Ηρακλής (από το 2009 μέχρι το 2014) και στη συνέχεια το πράγμα σοβάρεψε. Πήγε στον Μαντουλίδη σε ηλικία 14 ετών, στα 16 του έπαιξε για πρώτη φορά σε ανδρικό επίπεδο (στη Γ’ Εθνική) και το 2018 ανέβηκε ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, στη Β’ Εθνική με τη Γέφυρα. Μεταπήδησε στη ΧΑΝΘ, όπου έμεινε δύο χρόνια, πριν μετακομίσει στον Πολύγυρο για τη σεζόν 2021-22.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΣΟΥΤΕΡ, Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΝΤΡΙΜΠΛΑ

Πάνω απ’ όλα όμως, ο “Κούτου” εμπιστεύεται τη διαδικασία. Εξελίσσεται. «Πριν από μερικά χρόνια δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός σουτέρ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια όμως δούλεψα πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι, σε σημείο που να θεωρούμαι πλέον πρώτα απ’ όλα σουτέρ. Εκεί όπου θεωρώ ότι χρειάζομαι ακόμα πολλή δουλειά, είναι το αμυντικό κομμάτι και η ντρίμπλα. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα για μένα, να μπορώ να παίξω και στον άσο».

Διόλου τυχαία και τα δύο πρότυπά του στο μπάσκετ είναι point forwards: ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο LeBron James. Διόλου τυχαία επίσης, διαμένει στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά τα χρόνια. Είναι φοιτητής Φιλολογίας, διανύει την τελευταία του χρονιά και έχει σκοπό να τελειώσει τη σχολή του, ανεξάρτητα από την καριέρα του στο μπάσκετ. Μία καριέρα, πάντως, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι ανοδική. Και σταθερή. Είπαμε, άλλωστε: trust the process.

Η ταυτότητα του Νίκου Κουτουξίδη

Ημερομηνία γέννησης: 15/1/2000
Ύψος: 1.95 μέτρα
Βάρος: 96 κιλά
Θέση: SF
Ομάδες (σε ανδρικό επίπεδο): Μαντουλίδης (2016-2018, Γ’ Εθνική), Γέφυρα (2018-19, Β’ Εθνική), ΧΑΝΘ (2019-2021, Β’ Εθνική), Πολύγυρος (2021-22, Β’ Εθνική)
Χόμπι: video games, διάβασμα βιβλίων

Η στατιστική παρουσία του στη Β’ Εθνική

Σεζόν Ομάδα Πόντοι Αγώνες Ατομικό ρεκόρ
2021-22 Πολύγυρος 178 11 25
2020-21 ΧΑΝΘ 29 2 18
2019-20 ΧΑΝΘ 247 19 24
2018-19 Γέφυρα 185 27 18
Σύνολο   639 59 25