Ο Λοκρός Αταλάντης ιδρύθηκε το 1980 και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης της ΕΣΚΑΣΕ. Με το πέρασμα το χρόνου κατάφερε να γράψει τη δικιά του ιστορία. Πρώτος αθλητής που διακρίθηκε από την περιοχή και την ομάδα αυτή ήταν ο Νίκος Τσαγκόπουλος, που κατάφερε να αγωνιστεί στην καριέρα του στο Περιστέρι και στην Εθνική ομάδα των Ανδρών, με την οποία κατέκτησε και την 3η θέση στους Μεσογειακούς αγώνες του 1987.

Για μια δεκαετία αγωνιζόταν στο Γυμνασίο-Λύκειο της πόλης με κυρίως τοπικούς αθλητές. Από το 1990 και ύστερα θα δημιουργηθεί το κλειστό γυμναστήριο της Αταλάντης, το οποίο έδωσε άλλο “αέρα” στο άθλημα για την πόλη. Το 2002 μάλιστα ήρθε και η πολυπόθητη άνοδος στο πρωτάθλημα της Α κατηγορίας της ΕΣΚΑΣΕ. Με πρόεδρο τον Δημήτρη Λαμπρινίδη και προπονητή τον Λεωνίδα Καρατράντο, ο Λοκρός άρχισε να γράφει ιστορία. Πρωταγωνιστές της επιτυχίας αυτής ήταν ο Γιάννης Κολοβός, Σάκης Τσακανίκας, ο Γιάννη Τριανταφυλλίδη αλλά και ο 15χρονος τότε ταλαντούχος Ανέστης Μάτος

Μέχρι και το 2010 βρισκόταν στην κατηγορία αυτή χωρίς να καταφέρει να πανηγυρίσει μια άνοδο σε εθνικές κατηγορίες. Ωστόσο, πραγματοποίησε τα πρώτα το βήματα στην μπασκετική του τεράστια καριέρα ο Νίκος Παππάς, παίκτης του Παναθηναϊκού σήμερα. Το 2006 μεταπήδησε ο Παππάς για τον Πανελλήνιο και “άνοιξε τα φτερά του”. 

Στην Αταλάντη ήρθαν παίκτες που πρόσφεραν πολλά στο μπάσκετ και σκοπός τους πλέον ήταν να καθοδηγήσουν τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές. Τέτοιοι παίκτες ήταν οι Αργύρης Παλαιολόγος, Άρης Παπαδάκης, Μπράϊαν Κουϊν, αλλά και Χέρμαν Μπούχερτ.

Τη χρονιά 2012/13 με τον Λαμπρινίδη  να βρίσκεται ακόμα στη διοίκηση του συλλόγου και τον Καρατράντο προπονητή της ομάδας, ο Λοκρός “χτίζει” βάση για την άνοδο και την επιστροφή στην Α κατηγορία της ΕΣΚΑΣΕ. Μετά από τρία χρόνια, κατάφερε να πάρει και την πολυπόθητη άνοδο στις εθνικές κατηγορίες. Η προσπάθεια χρόνων εν τέλει έφτασε στο σημείο να δικαιωθεί.

Με πρόεδρο τον Θοδωρή Λαμπράκη, προπονητή τον Λουκά Ζαρονικόλα και πρωταγωνιστές στο παρκέ τους Ανέστη και Άγγελο Μάτο, Διαμαντή, Σοροπάνη, Σμάγκιν, Ντολαπτσή, Κονδύλη και άλλους πολλούς κατάφερε στους τελικούς να κερδίσει 2 φορές σε ισάριθμα παιχνίδια τον Ερμή Σχηματαρίου και άρχισε να κάνει το όνειρο των εθνικών κατηγοριών πραγματικότητα. 

Μόλις σε 2 χρόνια, ο Λοκρός κατάφερε να πάρει και μια σπουδαία άνοδο στη Β’ Εθνική κατηγορία. Τη χρονιά 2018/19 ο Λοκρός Αταλάντης γράφει ιστορία! Με πρωτεργάτες τους Μπάμπη Φωτητζόγλου και Μάρκο Ψάλτου, αλλά και τα αδέρφια Μάτου μαζί με τους Πάσσα, Δουρούκη, Κεχρή ολοκληρώνει μια σεζόν ονειρικά. Έχοντας την καλύτερη άμυνα και από τους 4 ομίλους της Γ’ Εθνικής, ο Λοκρός πήγε “κόντρα” στις πιθανότητες και κατάφερε να γράψει ιστορία που κρατάει μέχρι σήμερα.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τα επιτεύγματα του Λοκρού Αταλάντης:

Δείτε τη δημοσίευση του Λοκρού Αταλάντης:

Πηγή φωτογραφιών: stereabasket.gr