Αναλυτικά όσα αναφέρει η ενημέρωση του ΠΑΣ Γιάννινα για το Κυριακάτικο παιχνίδι με τον Πολύγυρο:

Με τον εντός έδρας αγώνα της 21ης αγωνιστικής μεταξύ του γηπεδούχου Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα και του Αθλητικού Ομίλου Πολυγύρου, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 ώρα 17.00 στο Νέο Κλειστό Ιωαννίνων, ξεκινάει η τρίτη και τελευταία φάση του πρωταθλήματος μπάσκετ του Βορείου Ομίλου της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Ο Πολύγυρος είναι η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, μια πανέμορφη και με δροσερό κλίμα, κωμόπολη 7.000 κατοίκων κτισμένη στους πρόποδες του Χολομώντα σε ύψος 430 μέτρων που απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα (12 λεπτά) από την παραλία της Γερακινής, συνδυάζοντας φτηνές διακοπές σε βουνό και θάλασσα.

Ο Αθλητικός Όμιλος Χαλκιδικής ιδρύθηκε το 1969 ως σωματείο στίβου. Το 1977 ιδρύθηκε το τμήμα βόλεϊ και το 1990 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε «Αθλητικό Όμιλο Πολυγύρου», ενώ από το 2008 λειτουργεί και τμήμα τένις. Αυτήν τη στιγμή ο Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου αριθμεί στο δυναμικό του περίπου 220 εν ενεργεία αθλητές. Το 1980 ιδρύθηκε το τμήμα Μπάσκετ ανδρών, το οποίο χρειάστηκε να περιμένει 20 χρόνια για να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα Χαλκιδικής και να πανηγυρίσει την άνοδό του στη Γ’ Εθνική Κατηγορία (2001). Δυστυχώς όμως η παρθενική εμφάνιση της ομάδας του Πολυγύρου ήταν ανεπιτυχής, καθότι κατέλαβε με μια μόλις νίκη την τελευταία θέση του ομίλου και υποβιβάστηκε. Ακολουθούν 4 χρόνια παραμονής στο τοπικό πρωτάθλημα για να ανέβει η ομάδα στο 2006 για 2η φορά στη Γ’ Εθνική και να υποβιβασθεί εκ νέου. Η 3η προσπάθεια του Πολυγύρου στη Γ’ Εθνική κατηγορία (2010-11) είχε την ίδια τύχη με τις δυο προηγούμενες. Απεναντίας, η 4η συμμετοχή της την περίοδο 2014-15 στη Γ’ Εθνική κατηγορία είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα – 1η θέση στον όμιλο και απευθείας άνοδος στη Β’ Εθνική κατηγορία. Στην παρθενική της εμφάνιση στην κατηγορία αυτή η ομάδα του Πολυγύρου με 7 νίκες και 23 ήττες κατέλαβε την προτελευταία θέση του βορείου ομίλου και υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική κατηγορία στην οποία και παρέμεινε μέχρι και την περσινή περίοδο, όπου καταλαμβάνοντας την 3η θέση του 4ο ομίλου έδωσε αγώνα μπαράζ με τον Πρωτέα Γρεβενών στη Βέροια. Παρότι έχασε το μπαράζ αυτό, λόγω των ανακατατάξεων και των αποχωρήσεων ομάδων από τις παραπάνω κατηγορίες, της δόθηκε τελικά το πράσινο φως να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Ο ΑΟ Πολυγύρου δέχτηκε προς το τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου ένα πολύ σκληρό πλήγμα, πού σόκαρε τη μπασκετική κοινότητα της Μακεδονίας και την ομάδα, με τον απροσδόκητο χαμό (08/04/19) του προέδρου του Λάζαρου Τσιρέλα, ο οποίος στα 35 του χρόνια έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή λόγω ανακοπής καρδιάς.

Την τρέχουσα περίοδο η ομάδα του Πολυγύρου έχοντας αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της βρίσκεται μεταξύ φοράς και αφθαρσίας. Μετά από 20 αγωνιστικές καταλαμβάνει με 8 νίκες και 12 ήττες τη 13η θέση της βαθμολογίας ισοβαθμώντας με Κομοτηνή και ΧΑΝΘ, αλλά έχοντας το χειρότερο συντελεστή στα μεταξύ τους παιχνίδια βρίσκεται εντός της ζώνης του υποβιβασμού.

Και όμως ο ΑΟ Πολυγύρου παρότι πληροφορήθηκε πολύ αργά τη συμμετοχή του στη Β’ Εθνική κατηγορία πρόλαβε και έκανε μεταγραφές για την ενίσχυση του ρόστερ του. Έτσι δίπλα στους power forward Δημήτρη Πιπιλιάρη (1ος σκόρερ) και Γιάννη Νικολόπουλο και το small forward Στέλιο Νουκάρη και ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας: (α) με τον έμπειρο 30χρονο γκαρντ Βασίλη Αμούτζια, που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αιγιακό, συνέχισε για 7 χρόνια στον Αίαντα Ευόσμου και τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην Ασπίδα Ξάνθης, (β) με τον 19χρονο play maker Αιμίλιο Αλεξιάδη που έπαιξε για 3 χρόνια στο Πανόραμα, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην U18 του Ηρακλή, (γ) με τον 23χρονος καστοριανό «τριποντάκια» guard Μιχάλη Βλάχο που εκπαιδεύτηκε σε ΧΑΝΘ και Ανατόλια και την περσινή σαιζόν στην Α2 στον ΑΣ Καστοριάς, (δ) με τον point guard Κώστα Αμπατζίδη που αγων-στηκε στην Α2 με το Πευκοχώρι και (ε) τον 42χρονο έμπειρο Κοζανίτη Δημήτρη Ντισλή που έχει καλό περιφερειακό σουτ.

Προπονητής του Πολυγύρου είναι ο Δημήτριος Τσούρμας που θεωρείται έμπειρος και γνώστης της Β’ Εθνικής, καθότι διετέλεσε προπονητής σε Ερμή Λαγκαδά και Χαλκηδόνα.

Στο παιχνίδι του 1ου γύρου ο ΒΙΚΟΣ ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε, όχι και τόσο εύκολα τον Πολύγυρο και είναι, εφόσον δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα, το φαβορί της συνάντησης. Η ομάδα του Πολυγύρου αναμένεται να έχει και τους δικούς της φιλάθλους στο Νέο Κλειστό Ιωαννίνων, καθότι εν όψει του αγώνα διοργανώνει διήμερη τουριστική εκδρομή στα Γιάννινα.

Το αγώνα θα διευθύνουν οι κ.κ. Ιωάννης Παγώνης (Α1 Εθνικής), Χρυσόστομος Ξέρας (Α1 Εθνικής) και Δημήτριος Καρακώστας (Α2 Εθνικής) των Συνδέσμων Τρικάλων ο 1ος και ΚΔ Θεσσαλίας (Λάρισα) οι 2ος και 3ος.
Την εξέλιξη του αγώνα μπορείτε να την παρακολουθείτε από το Facebook της ομάδας @VikosPASGiannina.»