Δύο χρόνια πέρασαν. Σαν σήμερα. 20ή Απριλίου 2011. Η (πιο) Μεγάλη Τετάρτη της μπασκετικής ΑΕΚ. 

Το πρώτο ηχηρό κτύπημα της Βυζαντινογέννητης, που ελάχιστους ευαισθητοποίησε. Αποφράδα βραδιά. Η ΑΕΚ, η επονομαζόμενη “Βασίλισσα” κερδίζει τον Πανιώνιο, αλλά ο Ηλυσιακός κερδίζει τον Κολοσσό στη Ρόδο, και ουσιαστικά κλείνει άδοξα ο κύκλος της στην Α1. Η καταδίκη της “υπεγράφη” από το ΑΣΕΑΔ και την… μειοψηφία του ΕΣΑΚΕ δύο μήνες αργότερα, αλλά επρόκειτο απλώς για την επικύρωση ενός θανάτου, για τον οποίο ευθύνονταν πρωτίστως οι “Ενωσίτες” (προδότες και προδομένοι) και δευτερευόντως ένα “σύστημα”, που θαρρείς και αναζητούσε αφορμή για να την “εκτελέσει”. Η ΑΕΚ έπεσε.

Η ξεχασμένη από την συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου ΑΕΚ έγινε ξανά πρωτοσέλιδο, αλλά τούτη τη φορά για το δράμα της. Το “αίμα” πουλάει περισσότερο από τις “εφήμερες χαρές”. Η ΑΕΚ έπεσε. Εννέα χρόνια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. Ένδεκα χρόνια μετά την επιστροφή της στην κορυφή της Ευρώπης. Σαράντα τρία χρόνια μετά το “έπος” του Καλλιμάρμαρου.

Βουβός θρήνος στη Ζωφριά από την πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ, που ούτε εκείνη την ημέρα είχαν γεμίσει το κλειστό. Αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια από τους παρόντες. Δάκρυα από στελέχη και παίκτες εντός και εκτός παρκέ. Εντελώς διαφορετικό το σκηνικό από το διαγραφόμενο “τέλος” της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ.

Ο Μπάμπης Καραμανλής (που ήλπιζε επί ματαίω σε… Ομοσπονδιακή στήριξη) και ο Άγγελος Κορωνιός αφού ανέλαβαν αντρίκεια τις ευθύνες τους έβαλαν κατά του σαθρού συστήματος, το οποίο πάντως στήριξε για λίγο την ΑΕΚ μέχρι να βγει η ψυχή της. Η επίθεση κατά της Λίγκας και κατά του Ηλυσιακού και λιγότερο κατά του Κολοσσού υπήρξε σφοδρή. Οι λεπτομέρειες ελάχιστη σημασία έχουν στην παρούσα φάση. Η ιστορία έγραψε για όλους.

“Εν πολλοίς” το σήμερα, μοιάζει με το “τότε”. Η μπασκετική ΑΕΚ άνοιξε τον δρόμο. Τα χρέη της δεν ήταν δα και δυσβάσταχτα αλλά αποτέλεσαν την αφορμή για τον οδυνηρό κατήφορο. Η ΑΕΚ έπεσε. Στην ψευδαίσθηση ότι “η ΑΕΚ δεν πεθαίνει ποτέ” είχε δοθεί απάντηση. Ο Πατριάρχης είχε πει “οι ιδέες δεν αποθνήσκουν”. Δεν είχε πει “οι ομάδες δεν αποθνήσκουν”. Οι “Ενωσίτες” είχαν ερμηνεύσει λάθος το μήνυμα. Και που έμαθαν, τι κατάλαβαν; Επανέλαβαν το ίδιο λάθος, με δύο χρόνια καθυστέρηση. Στο ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ έπεσε… Σαν σήμερα…