Βαγγέλης Σκλάβος… Είναι από αυτές τις περιπτώσεις παικτών που δεν χρειάζονται συστάσεις. Όντας πιτσιρικάς ξεκίνησε από τις Ακαδημίες του Πανιωνίου, υπογράφοντας το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο το 1995 στον Έσπερο Καλλιθέας. Αμέσως την υπογραφή του κέρδισαν σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Πανελλήνιος) ενώ το Ιταλικό πρωτάθλημα μονοπώλησε το Ευρωπαϊκό του ενδιαφέρον κατά την περίοδο 2008-10. Τρία χρόνια αργότερα η αγάπη του για το άθλημα, τον έστειλε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική, υποδεικνύοντας του να ντυθεί με τα χρώματα της Δόξας. Αφοπλιστικός στις απαντήσεις του, συγκροτημένος στις απόψεις του και έχοντας όλα τα μπασκετικά του «θέλω» ισορροπημένα, άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν ήταν πεπεισμένος για το πλάνο της διοίκησης, δεν είχε άλλο λόγο για να βρεθεί στο όμορφο νησί του Ιονίου. Η ομάδα της Λευκάδας στόχο έχει να επιστρέψει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια με τον Σκλάβο να ισορροπεί ανάμεσα στο ΄4΄και το ΄5΄. Η εμπειρία του είναι αρκετή για συντελέσει στην επίτευξη του στόχου αυτού ενώ ο χαρακτήρας του έχει καταρρίψει κάθε επικείμενο μύθο… Αυτόν που «όνομα» δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Μέρα με τη μέρα! 

Η επιλογή σου να βρεθείς στην Β’ Εθνική και στην Λευκάδα ξάφνιασε αρκετούς. Πως και βρέθηκες να φοράς την φανέλα της Δόξας;

Στην Λευκάδα δεν ήρθα με το σκεπτικό ότι δεν είχα τι άλλο να κάνω. Είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες, ζύγισα όλες τις παραμέτρους στο μυαλό μου και η ζυγαριά μου «έγειρε» στο πλάνο που έχει η διοίκηση για την ομάδα. Το όραμα που έχει τεθεί είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα την ίδια αλλά και για τον τόπο γενικότερα. Είναι δύσκολο στις μέρες μας να βρεις ομάδα οικονομικά δυνατή και φερέγγυα και από τη στιγμή που αποφάσισα κι εγώ να αποτελέσω ένα κομμάτι της, θα κάνω ότι μπορώ για να διακριθεί. Έτσι λειτουργώ και έτσι έχω πορευτεί ως τώρα στη ζωή μου, με το μπάσκετ να αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής. 

Ποια η σχέση που αναπτύσσεις με τον κόσμο όταν μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο;

Πρόκειται για σχέση…πάθους. Λόγω της ιδιοσυγκρασίας μου αλλά και λόγω της θέσεως μου που χαρακτηρίζεται από δυναμικές επαφές, όταν πατάω στο παρκέ παθιάζομαι. Η αγάπη του κόσμου είναι πολύ σημαντική για εμένα και σε καμία στιγμή της καριέρας μου, δεν ήταν μονόπλευρη. Αντιθέτως, ήταν μια δοτική σχέση  ανταπόδοσης και έτσι εύχομαι να παραμείνει.

Ποιο είναι το κλίμα που έχει αναπτυχτεί με τους παίκτες; Τι σημαίνει πρακτικά τρία μεγάλα «ονόματα» (Σκλάβος, Διαμαντόπουλος και Κυριακόπουλος) στην ίδια ομάδα;

Δεν μ’ αρέσει να ξεχωρίζω του παίκτες με το να συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό αυτό. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα πάντρεμα έμπειρων παικτών και νεοτέρων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανταγωνιστική, ένα καλό σύνολο που θα παλεύει όλα τα παιχνίδια και θα κάνει τον κόσμο, που έρχεται στο γήπεδο για να τη δει, χαρούμενο.

Τι έχεις αποκομίσει από την μέχρι τώρα εικόνα των φιλικών; Μια πρόβλεψη για το πρώτο παιχνίδι στο Στρατώνι;

Δυστυχώς μέσα από τα φιλικά δεν καταφέρνεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Είχαμε κάποιους τραυματισμούς βασικών παικτών που συνέβαλαν αρνητικά στην εικόνα μας, όπως και η ένταξη ενός νέου παίκτη του Πασσαλίδη μόλις την περασμένη εβδομάδα. Τώρα είναι υπόθεση προπονητών και παικτών να εντάξουμε, με την έναρξη του πρωταθλήματος, ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Όσον αφορά το πρώτο παιχνίδι, κάθε πρεμιέρα είναι δύσκολη. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι και τα σαράντα λεπτά. Χρειάζεται προσοχή και ευχή όλων μας είναι να ξεκινήσουμε με το δεξί τις υποχρεώσεις μας. 

Σε ποιο σημείο πλεονεκτεί και σε ποιο πιστεύεις ότι υστερεί η Δόξα αυτή τη στιγμή;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και χθες ψάχναμε ακόμη τα κομμάτια που θα ολοκλήρωναν το παζλ. Είναι μια καινούρια ομάδα. Όλοι οι παίκτες είναι νέοι με μοναδικό «παλιό» τον Μουρατίδη. Χρειάζεται, λοιπόν, πίστωση χρόνου αλλά και υπομονή. Πιστεύω ότι παιχνίδι με το παιχνίδι, θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τόσο τις αδυναμίες μας, όσο και τα ελαττώματα μας.

Οι ομαδικοί σας στόχοι ποιοι είναι; Συμβαδίζουν με τους προσωπικούς;

Το καλό είναι ότι με τον υποβιβασμό της ομάδας το καλοκαίρι, η διοίκηση πείσμωσε και έγινε ακόμη πιο δυνατή. Έθεσε υψηλούς στόχους και ολοκληρώνοντας τον μεταγραφικό σχεδιασμό έδειξε ότι μέλημά της είναι να είναι ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια. Η ομάδα πάει για πρωταθλητισμό και έχουμε βάλει όλοι μαζί το στοίχημα ότι ο κόσμος θα γεμίσει και πάλι το γήπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, στόχος μου είναι να δώσω να τον καλύτερο μου εαυτό για να επιτευχθούν όλοι οι ομαδικοί μας στόχοι. Το μόνο που θέλω και ελπίζω να καταφέρω είναι να δικαιώσω τους ανθρώπους που με επέλεξαν.

Έχεις ξανασυνεργαστεί με τον κ. Ζαφειρούδη; Πες μου δυο λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία.

Όχι, είναι η πρώτη φορά. Ο coach είναι ξεκάθαρος στο τι ζητάει και έχει συγκεκριμένο πλάνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν ασκεί πίεση στους παίκτες και δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους. Είναι από τους προπονητές που ρίχνουν το βάρος στον ψυχολογικό τομέα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην «απελευθέρωση» των παικτών, δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων τους.

Στον Βορρά κουβαλάτε ήδη τον τίτλο του φαβορί. Πόσο εύκολο θεωρείς πως είναι να τον υποστηρίξετε κιόλας;

Οι τίτλοι πολλές φορές είναι παγίδα. Βάση μεταγραφών και ονομάτων ισχύει αυτό αλλά εμείς πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλα αυτά και να δουλέψουμε μέσα στο πρωτάθλημα αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Η δικαίωση για εμάς θα έρθει στο τέλος της χρονιάς, όταν θα κάνουμε ταμείο. Εμπειρικά και μόνο έχω να πω ότι οι αποδείξεις δίνονται με έργα και δη μέσα από τα παιχνίδια.

Το μπασκετικό κοινό της Λευκάδας είναι λίγο απογοητευμένο από την περσινή πορεία της ομάδας. Ένα μήνυμα που θες να του στείλεις εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος;

Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση και αξίζει τον κόπο να αγκαλιάσει ο κόσμος αυτή την ομάδα. Οι δυνατότητες είναι πολλές. Είναι μια καλή ομάδα με καλούς παίκτες και το μόνο που μένει είναι να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ώστε να επιτύχουμε γρήγορα τον στόχο μας. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να γεμίσει το γήπεδο ξανά.