Ο Προμηθέας Πατρών ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του μπάσκετ την περίοδο 1986-1987 όταν και συμμετείχε στην Γ’ΕΣΚΑ-Η, και αμέσως βρέθηκε Β’ ΕΣΚΑ-Η υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Αγγελόπουλου. Ο σύλλογος στην πορεία του μέσα στον χρόνο επιστρέφει στην χαμηλότερη κατηγορία το 2006, και από τότε αρχίζει η ανηφορική πορεία. Τη σεζόν 2009-10 ο Προμηθέας αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στην κορυφαία κατηγορία της ΕΣΚΑ-Η, για να βρεθεί το 2013-2014 στην Γ’ Εθνική, μετά την άρνηση της Νίκης Προαστίου να αγωνιστεί. Τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώνεται η ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου στον Μάκη Γιατρά, ο οποίος θα δει την ομάδα του τον Μάιο του 2015 να βρίσκεται στην Α2, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Λιόλιου, ενός ανθρώπου με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νέο κλειστό γυμναστήριο

Είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ομάδας έχει μεγάλα σχέδια για τον Προμηθέα, και έτσι μετά την άρνηση του Δήμου Πατρέων να του παραχωρήσει το βοηθητικό κλειστό του Δ.Τόφαλος. Ο πρόεδρος του συλλόγου είχε καταθέσει πρόταση με το σύνθημα  «το βοηθητικό του Τόφαλος επιστρέφει στην κοινωνία»,έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει ένα στολίδι στηρίζοντας τον σχολικό αθλητισμό, τον σωματειακό αθλητισμό και τον μαζικό αθλητισμό. Η πρόταση που κατατέθηκε έλεγε ότι: «Το γήπεδο έγινε από την πολιτεία για τα σωματεία αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν μπορεί να κρατήσει βιώσιμες αυτές τις εγκαταστάσεις. Ζητούμε λοιπόν την αξιοποίηση του γηπέδου από την ομάδα μας. Από τον Προμηθέα για τα επόμενα χρόνια, γύρω στα 25.

Παραχώρηση και αξιοποίηση του γηπέδου. Με στόχο να γίνουν δύο γήπεδα σύγχρονα με ανθρώπινες συνθήκες (αποδυτήρια, τουαλέτες, κερκίδες) για μαζικό αθλητισμό. Να ξανανοίξει στην κοινωνία το γήπεδο. Και τα σωματεία αλλά και τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα. Παράλληλα ο Προμηθέας, έχοντας βάλει αποκλειστικά την χρηματοδότηση σαν σωματείο, θα μπορεί πια να το έχει αυτό που ψάχνει τόσο καιρό. Ένα δικό του γήπεδο. Θα μπορούσε να το κάνει και αλλού. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τις άλλες ομάδες και τον κόσμο. Να επιστρέψει το γήπεδο στην κοινωνία, μακριά από κομματικές επιδιώξεις».

Ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική, και με δεδομένο ότι ο Προμηθέας έχει ως προσωρινή έδρα το κλειστό της ΕΑΠ ο Βαγγέλης Λιόλιος θα ανακοινώσει που θα δημιουργηθεί το νέο κλειστό, και πότε θα είναι αυτό έτοιμο, ώστε να στεγάσει την τρομερή δουλειά που γίνεται στον σύλλογο και στα τμήματα υποδομής.

Πλάνο τριετίας και Μάκης Γιατράς

Το σίγουρο είναι ότι ο Προμηθέας δεν θα αγωνιστεί στην Α2 ώστε να έχει μια απλή συμμετοχή. Στόχος είναι τα μεγάλα σαλόνια…αλλά όπως λένε στην Πάτρα αυτά μπορούνε και να περιμένουν. Στόχος είναι πρώτα το κλειστό γυμναστήριο, ενώ ο Μάκης Γιατράς θα συνεχίσει το έργο του, έχοντας ως άξονα ένα πλάνο τριετίας. Από το φετινό έμψυχο δυναμικό δύσκολα θα παραμείνει ο Δημήτρης Κατιάκος ο οποίος έχει ζητήσει για προσωπικούς λόγους να επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ για όλους τους υπόλοιπους τα πάντα είναι ανοιχτά. Τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν είναι αυτά των Βασίλη Ξανθόπουλου και Πέτρου Νοέα, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Μοναδικό γνώμονα είναι οι παίκτες εκτός από ποιότητα να έχουν και άψογο χαρακτήρα.