Τσάρλι Σπασόφ, μέρος 2ον:
Με την ευκαιρία του χθεσινού “μηνύματος” που απέστειλε στο basketblog.gr με αφορμή τα 13 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, ο πρώην μάνατζερ της ΑΕΚ, μιλήσαμε και για τον προπονητή της (ξανά) Βασίλισσας. Ο Σπασόφ είχε στενή σχέση με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, τον οποίο παρεμπιπτόντως μιμείται εντυπωσιακά.

Ο κ. Σπασόφ είπε κατά λέξη για τον “Ντούντα“: “Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς εμπνέει τους παίκτες. Αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει και οι ομάδες του δίνουν το κάτι παραπάνω, ειδικά στους τελικούς. Οι παίκτες αγωνίζονται και για ‘κείνον! Ο Ίβκοβιτς έχει την ικανότητα να παίρνει το εκατό τοις εκατό από τον κάθε παίκτη. Είναι η ψυχολογία, λοιπόν, το δυνατό του σημείο. Κάπως έτσι κατακτήθηκε από την ΑΕΚ το Κύπελλο Ευρώπης στη Λωζάννη. Βέβαια, ο Ίβκοβιτς τον… έχει τον Μεσίνα! Έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του”.

Και συμπλήρωσε: “Ο Ίβκοβιτς ήταν – είναι αυστηρός προπονητής. Σκληρός. Απαιτεί δουλειά και απόλυτη προσήλωση σ’ αυτά που διδάσκει. Κάποιες φορές το να γίνεσαι τόσο σκληρός εξελίσσεται και σε μπούμερανγκ. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες ανταποκρίνονται. Σε γενικές γραμμές όμως έχει αποτέλεσμα η πρακτική, που ακολουθεί ακόμα και στις μέρες μας. Η συνύπαρξη Φιλίππου – Ίβκοβιτς ήταν… ευλογία για την ΑΕΚ! Ο πρώτος ήταν για μένα το ιδανικό πρότυπο προέδρου, ο δεύτερος είναι ο… Ίβκοβιτς. Απλά…

Από κει και πέρα, ο κύριος Φιλίππου, και δεν αναφέρομαι τυχαία μόνο σ’ αυτόν από τους παράγοντες, είχε δώσει χώρο στον προπονητή. Αν η ΑΕΚ ήταν η “Βασίλισσα”, ο Ίβκοβιτς ήταν ο… βασιλιάς! Ήταν πληθωρικός ο “Ντούντα“. “Γέμιζε” με την παρουσία του την ΑΕΚ. Ήταν ο απόλυτος άρχοντας.

Βεβαίως, όπως έχω ξαναπεί η ΑΕΚ είχε και σπουδαίους παίκτες. Είχε και μεγάλο κόσμο. Δεν ήταν τυχαίο, λοιπόν, που κατακτήσαμε τότε δύο τρόπαια μέσα σε λίγες ημέρες”.