Στο περιοδικό Follow Us μίλησε ο νεαρός άσος του Έσπερου Λαμίας, Παντελής Φύκας, ο οποίος τόνισε τόσο τη σημασία της επιστροφής στην αγωνιστική δράση μετά την πολύμηνη απουσία ελέω κορονοϊού όσο και τα όσα χρειάζεται να βελτιώσει ο ίδιος και η ομάδα του εν όψει της συνέχειας στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής.

Αναλυτικά:

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το μπάσκετ; Ποιες οι βλέψεις σου μέσα από αυτό;

– Το μπάσκετ για μένα ξεκίνησε εντελώς τυχαία στην πέμπτη δημοτικού, όταν ένας ξάδερφος μου ξεκίνησε να πηγαίνει στις ακαδημίες. Όταν το μάθαμε αυτό με τον αδερφό μου τρέξαμε αμέσως να γραφτούμε κι εμείς. Με το που πιάσαμε την πορτοκαλί μπάλα, δεν την αφήσαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Χρόνο με το χρόνο αφιέρωνα όλο και περισσότερο χρόνο στο μπάσκετ, και προσπαθούσα να βελτιωθώ όλο και πιο πολύ, και ο στόχος μου από τότε μέχρι και σήμερα ήταν να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και να χαίρομαι κάθε παιχνίδι.

 

Πώς βλέπεις τη φετινή πορεία του Έσπερου;

– Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά όχι μόνο για τον Έσπερο αλλά και για τις περισσότερες ομάδες, καθώς προερχόμαστε από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, από τις φυσιολογικές συνθήκες ενός πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά ο Έσπερος έχει ανταπεξέλθει σε εύκολες (σχετικά) μπασκετικές χρονιές αλλά και πολύ δύσκολες, οπότε κι αυτή η χρονιά φέτος θα είναι μια καινούργια πρόκληση. Με τα περισσότερα παιδιά έχουμε ξαναυπάρξει συμπαίκτες, οπότε είναι εύκολο να συνεργαστούμε μέσα στο γήπεδο. Με την βοήθεια και των νέων παιδιών, πιστεύω πως έχουμε ένα αξιόλογο σύνολο που αν αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο θα φτάσει αρκετά ψηλά.

 

Τί σημαίνει Έσπερος για σένα;

– Ο Έσπερος για μένα δεν είναι μόνο μια ομάδα στην οποία αγωνίζομαι. Ο Έσπερος για μένα είναι οικογένεια. Εδώ και 7 χρόνια είμαστε κάθε μέρα μαζί με συμπαίκτες και προπονητές, έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα παίζοντας αγώνες, κι έχουμε περάσει αμέτρητες στιγμές χαράς και λύπης. Ακόμα και σήμερα, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον σαν να μην έχει περάσει μέρα, και συνεχίζω να έχω τις καλύτερες σχέσεις με όλα τα μέλη της ομάδας.

 

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η ανοδική πορεία του Έσπερου τα τελευταία χρόνια;

– Η πορεία του Εσπέρου μέχρι σήμερα πιστεύω ότι οφείλεται στο πνεύμα της ομάδας. Από την πρώτη μέρα έγινε αντιληπτό από τον προπονητή, ότι δεν είμαστε μόνο μια ομάδα, αλλά και μια πολύ δεμένη παρέα. Σε αυτή τη νοοτροπία μπήκαν και όσες μεταγραφές έγιναν κάθε χρονιά, οι οποίες τόσο με τις αθλητικές τους ικανότητες, όσο και με τη γρήγορη ενσωμάτωσή τους σε αυτή την ιδέα, βοήθησαν σε αυτή την ανοδική πορεία της ομάδας.

 

Ποιοί παίχτες είναι το πρότυπό σου και ποιός προπονητής αντίστοιχα;

– Τα μεγαλύτερα πρότυπα παικτών που έχω εγώ, αλλά και αμέτρητοι άλλοι θαυμαστές του μπάσκετ, είναι ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant,που είναι για μένα οι δύο καλύτεροι παίκτες, όχι μόνο για τις γνώσεις και την προσφορά τους στο χώρο του μπάσκετ, αλλά και για τη νοοτροπία και τις θυσίες που έχουν κάνει για αυτό. Αντίστοιχα και για τους ίδιους λόγους, ο καλύτερος προπονητής για μένα, είναι ο Ομπράντοβιτς, με όλες αυτές τις επιτυχίες που έχει κάνει. Λίγο καλύτερος από τον Ομπράντοβιτς είναι ο coach Σόφο, που δεν χρειάζεται καν να μιλήσω για τις γνώσεις του στο άθλημα και πόσα έχει πετύχει.

 

Σε ποια κομμάτια του παιχνιδιού πιστεύεις ότι πρέπει να βελτιωθείς για να γίνεις ακόμα καλύτερος;

– Από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα δούλευα και δουλεύω σκληρά, ώστε να είμαι όσο πιο καλός γίνεται, για να βοηθήσω τους συμπαίκτες και την ομάδα. Πέρα από το αμυντικό κομμάτι που πιστεύω ότι βοηθάω αρκετά, αυτό που πρέπει να βελτιώσω είναι να διαβάζω καλύτερα το παιχνίδι, ώστε να κάνω καλύτερους και πιο χαρούμενους τους συμπαίκτες μου, μόνο έτσι πιστεύω θα περάσω ένα επίπεδο παραπάνω.

 

Τί σας κάνει να ξεχωρίζετε σαν ομάδα στο πρωτάθλημα;

– Οι καινούργιες πλέον συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, και όχι μόνο στον χώρο του μπάσκετ, είναι σίγουρα πρωτόγνωρες για όλους. Από εκεί που έχεις συνηθίσει απλά να πηγαίνεις στο γήπεδο και να παίζεις, καλείσαι πλέον να τηρείς κάποιους καινούργιους κανόνες, που δεν τους είχες σκεφτεί καν προηγουμένως. Αυτά σίγουρα αποσυντονίζουν έναν αθλητή, ο οποίος όμως όταν έχει περάσει τόσο καιρό στα γήπεδα, ξέρει πως να επανέλθει και να ξαναβρεί τον ρυθμό του.

 

Μετά από πολύμηνη απραξία, ποιά είναι τα συναισθήματα ενός αθλητή που επιστρέφει στη δράση;

– Η ομάδα μου, όπως και όλες πλέον οι ομάδες, είναι υποχρεωμένες να τηρούν τα πρωτόκολλα και να συμβαδίζουν με τις καινούργιες συνθήκες. Αυτό σίγουρα επηρεάζει την καθημερινότητα μιας ομάδας(κάνοντας Ράπιντ, τηρώντας τα πρωτόκολλα),όμως δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τον πρωταρχικό της στόχο, κι αυτός είναι να είναι ανταγωνιστική καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και να παρουσιάσει ένα καλό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό κάνουμε εμείς και όλες οι ομάδες θεωρώ, και ευελπιστούμε πως σύντομα θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες.

 

Οι συνθήκες σίγουρα μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος έχουν αλλάξει. Πώς όμως έχουν επηρεάσει την ομάδα σας;

– Όπως είπα και πιο πάνω αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν ομάδα είναι ότι πρώτα απ’ όλα είμαστε παρέα. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας και με τους προπονητές, κι έτσι όλοι κινούμαστε προς μια κατεύθυνση. Επίσης η συνεργασία μας εντός κι εκτός γηπέδου, μας βοηθάει αρκετά στο να χτίζουμε κάτι καλό κάθε χρόνο, και να έχουμε όλες αυτές τις επιτυχίες μέχρι σήμερα.