1 πρωτάθλημα Ελλάδας. 1 Κύπελλο Ελλάδας. 1 Κύπελλο Κυπελλούχων. 1 Κόρατς. Νίκες. Ρεκόρ. Παρακαταθήκη. 

Ο Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς, κατά κόσμον Μπάνε, είναι ενδεχομένως ένας από τους κορυφαίους σουτέρ που γνώρισε ποτέ όχι μόνο το ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά και το ελληνικό, καθότι ο σπουδαίος αστέρας του παρελθόντος θα περνούσε αρχικά μια δεκαετία στη χώρα μας ως παίκτης των -κυρίως- ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ενώ στη συνέχεια θα τον απασχολούσε και η προπονητική για περίπου 7 ακόμα χρόνια πριν πάρει την απόφαση πως το νέο του σπίτι είναι σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνο των παιδικών του χρόνων στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Από το 2008, όταν και έλαβε τέλος η σχέση του με το ελληνικό μπάσκετ μετά και το διαζύγιο με τον Ιωνικό Λαμίας, μέχρι και σήμερα, ο θρυλικός Μπάνε δεν απασχολεί ιδιαίτερα με την κοινωνική και μπασκετική του ζωή έχοντας αποστασιοποιηθεί αρκετά από τον χώρο. Ωστόσο, η σχέση του ονόματος της οικογένειάς του δεν έχει τελειώσει…

Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν, το basketblog.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας το γεγονός πως 9 ΑΟΚ Χανιά, μια από τις πλέον σταθερές ομάδες των εθνικών κατηγοριών και δη της Β Εθνικής τα τελευταία έτη, δοκιμάζει εδώ και μερικές ημέρες έναν φερελπι νεαρό αθλητή για την περιφερειακή της γραμμή προκειμένου να τον κάνει τον πρώτο ξένο στην ιστορία της. Το όνομα αυτού; Πρέλεβιτς. Όχι φυσικά η ζωντανή σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά ο ανιψιός του, ο Ντράσκο, που μετά από μια όποια καριέρα στην πατρίδα του τόσο σε ομαδικό όσο και σε εθνικό επίπεδο όπου και εκπροσώπησε την Σερβία σε διάφορα τουρνουά 3ον3 της FIBA πήρε την απόφαση να κατηφορίσει για την Ελλάδα, το μέρος που ευθυνόταν πολλάκις για τον… λόξιγκα που είχε μικρός, όταν ακόμα ο θείος του δεν είχε τελειώσει ακόμα καλά καλά την επαγγελματική του πορεία στα παρκέ του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι με τα χρώματα του αγαπημένου του Δικεφάλου του Βορρά.

Μάλιστα, μετά το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ που τον έφερνε στα Χανιά, ο Πρέλεβιτς έκανε και το επίσημο ντεμπούτο του με τον νέο του σύλλογο. Και δε θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο και πιο σημαντικό παιχνίδι για μια πρεμιέρα από την κρητική κόντρα με τον γειτονικό ΟΦΗ. Ακόμα και αν ηττήθηκαν εν τέλει τα Χανιά, ο Πρέλεβιτς πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του τελειώνοντας το ματς όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του πίσω από τον πολύπειρο Σίμο Ιωακειμίδη αλλά και ο τρίτος του αγώνα πίσω και από τον Γιάννη Σταμπουλη μετρώντας 20 πόντους.

Φυσικά, παρά το γεγονός πως ακόμα ψάχνει τα πατήματά του και πως δεν είναι στην κατάλληλη αγωνιστική προσαρμογή στο νέο του περιβάλλον, αλλά η αλήθεια είναι ότι με τέτοιο επίθετο, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να πάνε στραβά…

 

Νεανικός κορμός

Τέλος, αξίζει φυσικά να αναφερθεί το γεγονός πως για ακόμα μια χρονιά πρωτεύοντα στόχο του συγκροτήματος του Χρήστου Παπανικολάου αποτελεί η πίστη στους νεότερους αθλητές -ανάμεσά τους φυσικά και ο 21χρονος Πρέλεβιτς.

Συγκεκριμένα, στο ρόστερ υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί νεαροί σε ηλικία και παραστάσεις παίκτες που ωστόσο δείχνουν πως βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου η πίστη στο ταλέντο τους είναι προτεραιότητα.

Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών, οι Δημήτρης Κουπλάκης (21 ετών), Φαίδων Καμπάκας (19 ετών), Ανδρέας Μακρίδης (20 ετών) και φυσικά ο Άγγελος Γρηγοριάδης (18 ετών), ήταν κανονικά στη διάθεση του έμπειρου τεχνικού για την πρεμιέρα με τον ΟΦΗ -ένα πολύ καίριο δείγμα γραφής σε κάθε περίπτωση εν όψει της συνέχειας.