Η Νέα Σμύρνη μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει κατορθώσει κατά τη φετινή σεζόν να αντικρίζει τις δύο μεγάλες της μπασκετικές παρουσίες, τον Πανιώνιο και τον ΑΟΝΣ Ο Μίλων, οι οποίες και πρωταγωνιστούν στον κόσμο των εθνικών κατηγοριών ήδη με το καλημέρα στη φετινή σεζόν έχοντας μετά από δύο αναμετρήσεις το απόλυτο των νικών στον 2ο και 1ο όμιλο της Β Εθνικής, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη νίκη της γειτονιάς τους όμως δεν ήταν άλλη από αυτό που έγινε το περασμένο Σάββατο (15/10), όταν αμφότερες αγωνίστηκαν, γέμισαν τα γήπεδά τους και κέρδισαν τους εκάστοτε αγώνες τους στο πλαίσιο της 2ης στροφής της τρίτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας. Και μάλιστα, όλα αυτά έλαβαν χώρα με μόλις 400 μέτρα να χωρίζουν τα γήπεδά τους -το “Ανδρέας Βαρίκας” και το “Κροίσος Πέρσης”.

Συγκεκριμένα, το ίσως πιο σημαντικό μέχρι στιγμής παιχνίδι στο ευρύτερο φάσμα των εθνικών κατηγοριών που έχει λάβει χώρα μέχρι και σήμερα σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα εκ των Elite League, Β Εθνικής και Γ Εθνικής δεν ήταν άλλο από τη μεγάλη κόντρα του Μίλωνα με τον ΑΟ Μυκόνου το περασμένο Σάββατο στο “Κροίσος Πέρσης”, όπου για 40 λεπτά οι δύο μονομάχοι επιβεβαίωσαν την αξία, τα βαθιά όνειρα αλλά και την σχεδόν ισοδύναμα τεράστια ποιότητά τους πηγαίνοντας πόντο πόντο στο μεγαλύτερο διάστημα της εν λόγω συνάντησης. Στο τέλος όμως, ο Μίλωνας βρήκε τον τρόπο στο γεμάτο σπίτι του να φτάσει στη νίκη και να επεκτείνει το νικηφόρο του εντός έδρας σερί στις 13 επιτυχίες. Την τελευταία φορά που ηττήθηκε εντός έδρας το ημερολόγιο έγραφε 5 Ιανουαρίου 2020, όταν η ΕΦΑΟΖ είχε περάσει από τη Νέα Σμύρνη με 73-64.

Την ίδια ώρα, μισό χιλιόμετρο πιο μακριά, και ο Πανιώνιος έφτασε στο δεύτερο ροζ φύλλο του για τη φετινή σεζόν, με το εμπόδιο του νεανικού ΑΟ Πεύκης να μην είναι ιδιαίτερα λαμπρό μετά το τέλος του πρώτου και κλειστού αναφορικά με την εξέλιξη του σκορ ημιχρόνου για τους γεμάτους και ανανεωμένους κατά την τρέχουσα χρονιά Νεοσμυρνιώτες. Μπορεί να μην ήταν τόσο ντέρμπι όσο το έτερο παιχνίδι του συντοπίτη Μίλωνα κόντρα στη Μύκονο, αλλά μετά από ένα δύσκολο διπλό στο Παλαιό Φάληρο κόντρα στον τοπικό ΑΟΠΦ, ένα τέτοιο… ξεμπούκωμα ήταν ό,τι έπρεπε.

Όπως αναφέρθηκε ωστόσο, το πιο σημαντικό από την εν λόγω εβδομάδα δεν είναι άλλο από το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, Μίλωνας και Πανιώνιος, Πανιώνιος και Μίλωνας, δίνουν και πάλι πνοή στη Νέα Σμύρνη, στη δική τους γειτονιά, και τη σηκώνουν στο Έβερεστ των εθνικών λιγκών.

Μάλιστα, αν ο Μίλωνας ξεπεράσει το εμπόδιο της Νεανικής Εστίας Μεγαρίδος την επερχόμενη Τετάρτη (19/10) στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της Β Φάσης του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας, τότε οι δυο τους θα τα πουν για πρώτη φορά από το 2001 σε επίσημη διοργάνωση για την 2η στροφή.