Μετά από 14 χρόνια απουσίας και αρκετών περιπετειών στα σπλάχνα των ΕΣΚΑΝΑ και Γ’ Εθνικής, ο ΑΟΝΣ «Ο Μίλων» κατάφερε να επιστρέψει στη Β’ Εθνική τερματίζοντας στην πρώτη θέση του πολύ δύσκολου ομίλου του με τελικό απολογισμό 14 νίκες και μόλις 2 ήττες σε 16 ματς στο 2ο γκρουπ του Νότου.
Ωστόσο, το ταξίδι μόλις αρχίζει για τον ιστορικό οργανισμό της Νέας Σμύρνης, ο οποίος με τον επίσημο προβιβασμό του στο επίπεδο της τρίτης τη τάξει εθνικής κατηγορίας προσπαθεί να ενισχυθεί και να κινηθεί για το βήμα παραπάνω και εκεί, όπως άλλωστε συνέβη και κατά τη φετινή σεζόν.

Μόλις προχθές (24/5), μέσω του basketblog.gr ενημερωθήκατε για το πρώτο μεταγραφικό σενάριο που βρίσκεται στα σκαριά για τον Μίλωνα, με τον Δημήτρη Μαλούκο -έπειτα από δύο χρόνια ως άμεσος αντίπαλος αφού φόρεσε τα χρώματα του ΒΑΟΛ– να αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο «χτύπημα» για την ομάδα αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά, η χρόνια παρουσία του στα παρκέ των εθνικών κατηγοριών δεν αφήνει περιθώριο για συστάσεις, με τον έμπειρο «ψηλό» να αποτελεί έναν από τους πλέον σταθερούς άσους της θέσης του, με το ταπεραμέντο και το know how που τον διακατέχουν να μιλούν φυσικά από μόνα τους.

Κεφάλαιο Εμπειρία

Όπως αναφέρουν ξανά και ξανά οι άμεσοι πρωταγωνιστές εκτός παρκέ του ΑΟΝΣ, τα τμήματα υποδομών -όχι μονάχα στο μπάσκετ αλλά γενικότερα- και η ανάπτυξη μέσω της καθημερινής τους τριβής αποτελούν τον πρώτο στόχο της ομάδας -κάτι που αποτυπώθηκε ήδη από την περσινή χρονιά πρωταθλητισμού στη Γ’ Εθνική, όταν οι περισσότεροι εκ των 13 αθλητών του Νίκου Καραγιάννη είτε αποτελούσαν προϊόν των ακαδημιών είτε ήταν αρκετά νεαροί σε ηλικία -με τη θέληση, τη σκληρή δουλειά και την καλλιέργεια του όποιου potential να αποτελούν άκρως σημαντικά στοιχεία για το σύνολο της Νέας Σμύρνης.

Ωστόσο, η Β’ Εθνική είναι ένας άλλος κόσμος. Και ο Μαλούκος είναι ένας τύπος που έχει φάει με το… κουτάλι τα παρκέ της εδώ και χρόνια, κατέχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για να χαρίζει στην ομάδα του πάντοτε αυτό που εκείνη αναζητάει.

Συνολικά μάλιστα, είναι και από τους παίκτες που κατέχουν στη διάθεσή τους πολλαπλές ανόδους, καθώς τόσο με την Πεντέλη (από τη Γ‘ στη Β‘) όσο και με τους Προμηθέα Χαλανδρίου και Νεανική Εστία Μεγαρίδος (από τα τοπικά στη Β’ Εθνική) απέδειξε πως μπορεί να βοηθήσει τον εκάστοτε σύλλογό του να ξεπεράσει το ταβάνι του και να πετύχει τους όποιους στόχους του.

Κεφάλαιο Ζωγραφιστό

Η απόφαση του Δημήτρη Μπένου να αποχώρησε μεσούσης της σεζόν και να υπογράψει με τον γειτονικό -και φετινό αντίπαλο στη Β’ Εθνική πιθανότατα- Πανιώνιο άφησε «γυμνό» το σύνολο του Νίκου Καραγιάννη στην ρακέτα, με τον Γιάννη Κουκουνιά να αποτελεί τη μοναδική παραδοσιακή λύση στη θέση 5.

Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα τους τραυματισμούς που έπληξαν την ομάδα μετέπειτα αλλά και τη δυσκολία εύρεσης ποιοτικού αντικαταστάτη λίγο πριν την εκπνοή της σεζόν, γίνεται άμεσα αντιληπτό το πολύ δύσκολο έργο τόσο του προπονητικού επιτελείου να βρουν τις απαραίτητες λύσεις στην εν λόγω κάλυψη όσο και των ίδιων των παικτών να ξεπεράσουν τη λογική ορισμένες φορές και να φέρουν αποτελεσματικότητα παρά τις δύσκολες αυτές συγκυρίες.

Ο Δημήτρης Μαλούκος (34 ετών, 2.04 μέτρα), από την άλλη μεριά, είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή για τον Μίλωνα. Προέρχεται από μια γεμάτη όσο και άψογη σεζόν στη Χίο, όπου ήταν εκ των βασικών συντελεστών της πορείας τριάδας του ΒΑΟΛ στον 2ο όμιλο, ξέρει καλά τη θέση και μπορεί να προσδώσει σε ένα «κοντό» σύνολο απειλές στο low post -κάτι που θα ανοίξει φυσικά περισσότερους χώρους και λειτουργικότητα για τη νέα του αρμάδα, η οποία αν σκόραρε 10 τρίποντα ανά βραδιά πέρυσι (153 συνολικά) σαφώς αναβαθμίζει το spacing απέναντι στον εκάστοτε αντίπαλό της με ένα σέντερ άλλης εποχής που μπορεί να γεμίσει με τον όγκο και το know how του το ζωγραφιστό καλλιεργώντας είτε εύκολο σκορ είτε ενδεχόμενα double teams.

Κεφάλαιο ΒΑΟΛ

Έπειτα από μια αρκετά κουτσουρεμένη ελέω κορονοϊού και του λουκέτου που ακολούθησε στον ελληνικό αθλητισμό, ο ΒΑΟΛ κατάφερε να βιώσει μια πολύ γεμάτη σεζόν στην -ουσιαστικά- επιστροφή του στη Γ’ Εθνική τερματίζοντας στην 3η θέση του 2ου ομίλου μετρώντας 11 επιτυχίες σε 16 απόπειρες.

Από μεριάς του ο Μαλούκος ήταν αυτός που έπρεπε σημειώνοντας 17 πόντους ανά βραδιά (287 πόντοι συνολικά) με τα 11 από τα 17 του φετινά ματς να αποφέρουν 15+ πόντους και τα 5 20+ πόντους -την ίδια στιγμή που ήταν διψήφιος στα 16 εξ αυτών!

Μάλιστα, στα μεγάλα ντέρμπι της σεζόν με τις 3 κορυφαίες «εχθρικές» αρμάδες του γκρουπ -δηλαδή τους Μίλωνα, Ίκαρο Καλλιθέας και Δάφνη– «έγραψε» 19 πόντους ανά βραδιά -ενώ απέναντι στη νέα του ομάδα σκόραρε συνολικά 35 πόντους (17.5 κατά μέσο όρο) σε δύο αγώνες.

Αναλυτικά οι επιδόσεις του ανά αντίπαλο:

  • 17 με ΦΟ Βροντάδου
  • 13 με Τελεθριακό
  • 8 με Παπάδο Γέρας
  • 16 με Πικέρμι
  • 11 με Κορωπί
  • 16 με Δάφνη
  • 25 με Μίλωνα
  • 27 με Ίκαρο Καλλιθέας
  • 18 με AOΦ Πορφύρας
  • 14 με ΦΟ Βροντάδου
  • 12 με Τελεθριακό
  • 15 με Πικέρμι
  • 23 με Κορωπί
  • 21 με Δάφνη
  • 10 με Μίλωνα
  • 17 με Ίκαρο Καλλιθέας
  • 24 με ΑΟΦ Πορφύρας

Ακόμα είναι φυσικά πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς την πορεία του Μίλωνα στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής μετά την περσινή επέλαση στη Γ‘, ωστόσο η απόκτηση του Δημήτρη Μαλούκου είναι δίχως πάσα αμφιβολία ένα από τα σωστά βήματα που δείχνουν τη γνώση, τη διάθεση και την όρεξη για τον οργανισμό και την πορεία του τόσο του «ανθρώπου μπάσκετ» του συλλόγου Κωνσταντίνου Ασημακόπουλου και ο Πρόεδρος Μιχάλης Σακελλαρίδης όσο και το προπονητικό επιτελείου του Νίκου Καραγιάννη.