Μετά και την ολοκλήρωση της 4ης στροφής του φετινού πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής στους ομίλους του Νότου και του Βορρά, το basketblog.gr σας παρουσιάζει τις δικές του εκτιμήσεις για τους κορυφαίους (5 παίκτες και ένας προπονητής) της δεύτερης αυτής εβδομάδας της σεζόν 2022-2023.

Στο τέλος του άρθρου μπορεί το αναγνωστικό κοινό να ψηφίσει τους δικούς του MVPs της εν λόγω στροφής.

1. Δημήτρης Σταμάτης – ΑΟ Μυκόνου

Η ίσως μεγαλύτερη φετινή μεταγραφή του ΑΟ Μυκόνου, ο Δημήτρης Σταμάτης, δε θα μπορούσε να μη βγει μπροστά στο μεγάλο ντέρμπι των Κυκλάδων κόντρα στον ΑΠΑΣ Νάξου, με τον έμπειρο γκαρντ να σώζει την ομάδα του από μια διαφαινόμενη ήττα και ένα ισχυρό πισωγύρισμα στον 1ο όμιλο της λίγκας.

Ουσιαστικά, οι 19 πόντοι με τρία εύστοχα τρίποντα που πέτυχε κόντρα στα φιλοξενούμενα Φανάρια ήταν το λιγότερο για τον Σταμάτη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για το συγκρότημα του κόουτς Τζήμα.

Συγκεκριμένα, πέτυχε 6 σερί πόντους -μαζί και ένα τεράστιο τρίποντο ισοφάρισης με 18 δευτερόλεπτα ακόμα στο ρολόι- και έστειλε μόνος του το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο, εκεί όπου οι οικοδεσπότες με το απαραίτητο μομέντουμ στα χέρια τους έφτασαν σε ακόμα ένα ροζ φύλλο.

Στατιστικά 2022-2023: 72 πόντοι συνολικά – 18 πόντοι κατά μέσο όρο

2. Γιάννης Παπαχρήστος – Τρίκαλα

Μπορεί στα χαρτιά η ομάδα του, τα Τρίκαλα, να ήταν έστω και οριακά το φαβορί της αναμέτρησης με τη Νίκη Βόλου το περασμένο Σάββατο, αλλά προκειμένου να πάρουν οι Θεσσαλοί ακόμα ένα ροζ φύλλο και την ίδια στιγμή να αναγκάζουν τον αντίπαλο στην πρώτη του φετινή απώλεια βαθμών ο Γιάννης Παπαχρήστος θα έπρεπε να βγει μπροστά -με τον πολύπειρο αθλητή να κάνει ακριβώς αυτό!

Συγκεκριμένα, ο 42χρονος σπουδαίος άσος των εθνικών κατηγοριών εδώ και πολλά χρόνια πήρε… φωτιά με 26 πόντους και δύο εύστοχα τρίποντα κόντρα στη μέχρι πρότινος αήττητη Νίκη, η οποία δε μπορούσε να τον περιορίσει σε καμία περίπτωση.

Μάλιστα, μόλις σε ένα ματς ο Παπαχρήστος ξεπέρασε κατά 9 πόντους την επίδοσή του στα πρώτα δύο παιχνίδια της σεζόν (26 πόντοι έναντι 17) και πλέον εκτίναξε τους μέσους όρους του σκοραρίσματός του σε διψήφια κύματα.

Στατιστικά 2022-2023: 43 πόντοι συνολικά – 11 πόντοι κατά μέσο όρο

 

3. Γιάννης Γκαβασιάδης – Εθνικός Πειραιά

Ο Φώτης Βασιλόπουλος έμεινε εκτός δράσης εξαιτίας ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Ο Ηλυσιακός αναζητούσε με μανία την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα του 2ου ομίλου και μάλιστα ήταν σταθερά μπροστά από την αρχή (14-17 στο 10′, 27-28 στο 20′) μέχρι και το τέλος της 3ης περιόδου (44-51 στο 30′). Και όμως, ο Εθνικός κατόρθωσε να τουμπάρει ένα παιχνίδι κόντρα σε πολλά εμπόδια και να ανέλθει στο 3-1 σε έναν από τους πλέον δύσκολους διαχρονικά ομίλους της λίγκας.

Απόλυτος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Γιάννη Γκαβασιάδη, με τον έμπειρο άσο να παίρνει… φόρα και με 17 πόντους να τιμωρεί ξανά και ξανά το αντίπαλο καλάθι -χαρίζοντας στο τέλος και τη νίκη στην ομάδα του, ένα αποτέλεσμα το οποίο του χαρίζει εκτός των άλλων και ένα τεράστιο ψυχολογικό υπόβαθρο εν όψει της δύσκολης συνέχειας, με τον τρόπο που ήρθε η επιτυχία αυτή να είναι πιο σημαντική από το ίδιο το αποτέλεσμα

Στατιστικά 2022-2023: 41 πόντοι συνολικά – 10 πόντοι κατά μέσο όρο

4. Λευτέρης Λιοτόπουλος – ΔΕΚΑ

Έπειτα από μια πρώτη γεύση στο επίπεδο της Γ’ Εθνικής όσο και των μικρότερων ηλικιακά εθνικών ομάδων της χώρας μας αλλά και μετά από μια εξαιρετική παρουσία στα διάφορα τουρνουά Εφήβων και Παίδων, ήρθε η ώρα για τον Λευτέρη Λιοτόπουλο να αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στο επίπεδο της Β’ Εθνικής -με τον νεαρό άσο να παίρνει από το χέρι την ομάδα του, τη ΔΕΚΑ, και να της χαρίζει μια πολύ μεγάλη νίκη το περασμένο Σάββατο κόντρα στη Μαχητική Ευκαρπία, που αναζητούσε απεγνωσμένα το πρώτο της ροζ φύλλο αγώνα.

Ο νεαρός αθλητής λοιπόν, πήρε… φόρα και με 19 πόντους έσπρωξε στο δρόμο της επιτυχίας την αρμάδα του, η οποία μάλιστα τα… χρειάστηκε δεδομένου ότι το παιχνίδι πήγαινε πόντο πόντο μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου, όταν οι φιλοξενούμενοι έγειραν υπέρ τους την πλάστιγγα του μομέντουμ επιστρέφοντας από το -9 του πρώτου μέρους.

Ωστόσο, με τον Λιοτόπουλο σε απίθανο φεγγάρι αλλά και σεζόν (16 πόντοι κατά μέσο όρο), η Ακαδημία του Ευόσμου επιβίωσε στην παράταση με 78-68!

Στατιστικά 2022-2023: 59 πόντοι συνολικά – 20 πόντοι κατά μέσο όρο

5. Θοδωρής Κυριλής – Πρωτέας Βούλας

Μπορεί η ομάδα του να μην πραγματοποίησε την καλύτερη της φετινή εμφάνιση, αλλά ο Θοδωρής Κυριλής βίωσε το κορυφαίο του φεγγάρι κατά την τρέχουσα σεζόν -με τον έμπειρο άσο να πετυχαίνει 26 ολόκληρους πόντους με τρία εύστοχα τρίποντα σε ένα σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στην Πεύκη και να λυτρώνει την ομάδα του στο έξτρα πεντάλεπτο!

Μάλιστα, μέχρι στιγμής ο Κυριλής μετρούσε 28 πόντους σε τρία ματς, με τους 26 που πέτυχε το Σάββατο κόντρα στους νεοφώτιστους από το επίπεδο της Γ’ Εθνικής να τον εκτοξεύουν πάνω από το φράγμα των 50 συνολικά πόντων.

Στατιστικά 2022-2023: 54 πόντοι συνολικά – 13.5 πόντοι κατά μέσο όρο

 

Προπονητής: Ιωσήφ Νικολαϊδης – ΔΕΚΑ

Η ΔΕΚΑ τα… χρειάστηκε κόντρα στη μαχητική Ευκαρπία στον Εύοσμο, αλλά εκτός του Λευτέρη Λιοτόπουλου τεράστιο ρόλο στην αναβίωση του χαμένου μομέντουμ και της αποτελεσματικότης της ομάδας έπαιξε και ο προπονητής της, ο Ιωσήφ Νικολαϊδης, ο οποίος καθοδήγησε από τον πάγκο τους νεαρούς του παίκτες στο πρώτο νικηφόρο σερί τους αυτήν τη χρονιά συνεχίζοντας το πολύ καλό τους ρυθμό ήδη από τις προηγούμενες στροφές του 4ου ομίλου της λίγκας.

Προφανώς, όλα όσα γράφτηκαν στις παραπάνω γραμμές είναι καθαρά η προσωπική άποψη του υπογράφων. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις.

QuizMaker