Ο Απόλλωνας Καλαμαριάς έκανε ένα πραγματικό σπριντ στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν. Η ομάδα πήρε μπροστά και πέτυχε 6 νίκες σε 7 ματς κάτι που είναι έργο της δουλειάς που γίνεται στον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα, αλλά και έργο της δουλειάς του τεχνικού διδύμου του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Γιάννη Χατζούλη και Αλκη Μιχαηλίδη.

Οι δυο προπονητές έκαναν τον απολογισμό της ομάδας μιλώντας στο mgskapollon.gr

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Απόλλωνα Καλαμαριάς:

Ο Απόλλων Καλαμαριάς πραγματοποίησε πολύ καλό φινάλε στην σεζόν, έχοντας πάρει έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια του πρωταθλήματος. Οι προπονητές, Γιάννης Χατζούλης και Άλκης Μιχαηλίδης μιλώντας στο mgskapollon.gr έκαναν τον απολογισμό της πορείας ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα μέχρι να “μπει” και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών ενώ μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το οργανωτικό κομμάτι του Απόλλωνα Καλαμαριάς το οποίο το “έζησαν” από κοντά τους τελευταίους μήνες.

Η συζήτηση με τους δύο έμπειρους προπονητές ξεκίνησε με το τι “γεύση” γενικότερα άφησε η πορεία της ομάδας.

«Χατζούλης: “Ο Απόλλων έχει τα εχέγγυα για να προχωρήσει καλύτερα…»

Ο Γιάννης Χατζούλης ανέφερε: «Aναλάβαμε την ομάδα 10 αγωνιστικές πριν την λήξη του πρωταθλήματος. Η ομάδα βρισκόταν σε δύσκολη βαθμολογική θέση και είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών και ένα πρόγραμμα που θεωρώ ότι δεν ήταν και το πιο εύκολο. Σαφώς και στην αρχή υπήρχε μια δυσκολία προσαρμογής της ομάδας πάνω στα θέλω μας και τα θέλω μας πάνω στην ομάδα, αλλά νομίζω πως στο τέλος η ομάδα κατάφερε να ισορροπήσει σε αυτό το πράγμα -στα θέλω μας και στις δυνατότητές της- και να πετύχουμε τον στόχο μας που ήταν να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία. Θεωρώ, βέβαια, πως ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν πρέπει να έχει στόχο την παραμονή γιατί γενικώς υποστηρίζεται από ανθρώπους που μπορούν να έχουν βλέψεις για παραπάνω.

Και όλος ο μηχανισμός που περιστρέφεται γύρω από την ομάδα και οι ανάγκες που καλύπτονται -ιατρικές, από πλευράς γυμναστών, από πλευράς υποδομών- είναι τέτοιες που αποτελούν εχέγγυα για την περαιτέρω εξέλιξη της ομάδας. Η γεύση που μένει (σ.σ. από την πορεία) νομίζω είναι γλυκόπικρη γιατί από την μία η ομάδα κατάφερε να πετύχει τον στόχο της παραμονής που ήταν αναγκαίος, αλλά από την άλλη είναι κρίμα για μια ομάδα με την ιστορία του Απόλλωνα να παλεύει μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την παραμονή. Θεωρώ πως ο Απόλλων έχει τα εχέγγυα για να προχωρήσει καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

Μιχαηλίδης: «Μια δύσκολη αποστολή με ευχάριστο αποτέλεσμα…»

Ο Άλκης Μιχαηλίδης πρόσθεσε: «Σαφώς μια δύσκολη αποστολή είχε ευχάριστο τελικό αποτέλεσμα. Ένα μπράβο σε όλους που συνεισφέρανε -καθένας με τον τρόπο του- σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Υπήρχε μεγάλη δυσκολία και από πλευράς των παικτών που είχαν να αντιμετωπίσουν τρεις αλλαγές προπονητών αλλά και από την δικιά μας για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται κάποιες διαφοροποιήσεις στον τρόπο παιχνιδιού.

Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Η ομάδα κατέληξε όγδοη (σ.σ. στη βαθμολογία). Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα όλων των ομάδων, το έργο έγινε ακόμη πιο δύσκολο από ότι υπολογίζαμε στην αρχή. Νομίζω τα τελευταία χρόνια οι 12 νίκες έφερναν εύκολα την σωτηρία. Τώρα φτάσαμε στις 13 νίκες για την παραμονή. Ένα μπράβο σε όλους, στους έξω ανθρώπους που κάνουν τρομερή δουλειά σε όλα τα πόστα αλλά και στα παιδιά που έστω και λίγο αργά, αλλά τελικά κατάλαβαν τι θέλουμε από αυτούς και έδειξαν αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και αυτοθυσία στο τέλος για να καταφέρει η ομάδα να σωθεί».

Οι Γιάννης Χατζούλης και Άλκης Μιχαηλίδης δεν είχαν καθόλου εύκολο έργο με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. Είχαν να διαχειριστούν το ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας μετά τις συνεχόμενες ήττες (οχτώ σερί ήττες μέχρι και τον αγώνα με τον Λεύκιππο) αλλά και πολλούς τραυματισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά η ομάδα είχε σταθερά διψήφιο αριθμό παικτών στην προπόνηση, κατά την εβδομάδα της προετοιμασίας του παιχνιδιού απέναντι στον Ζέφυρο. Δηλαδή, οι Χατζούλης και Μιχαηλίδης μπόρεσαν να δουλέψουν για πρώτη φορά υπό φυσιολογικές συνθήκες στο οικογενειακό διπλό, τρεις αγώνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους!

Εκείνο το ματς με τον Ζέφυρο (νίκη με 80-74) ήταν η αρχή της αγωνιστικής “αντεπίθεσης” του Απόλλωνα Καλαμαριάς ο οποίος τελείωσε την περίοδο 2018-19 με έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.

Χατζούλης: «Θέλαμε μια νίκη για να αναστραφεί το κλίμα και στην συνέχεια η ομάδα μπήκε σε έναν ρυθμό»

Για όλα αυτά, ο Γιάννης Χατζούλης είπε: «Την περίοδο που αναλάβαμε την ομάδα τεχνικά, η ομάδα προερχόταν από ένα κακό σερί αποτελεσμάτων και μάλιστα με ήττες από ομάδες που ήταν χαμηλότερα στην κατηγορία. Βρεθήκαμε, λοιπόν, εκείνη την περίοδο -που θεωρώ ότι ήταν η πιο δύσκολη και για εμάς γιατί μεσολάβησε μια αλλαγή προπονητών- με προβλήματα τραυματισμών. Είναι πάρα πολύ δύσκολο προπονητικά, σε μια ομάδα που δεν συγκεντρώνει 10 παίκτες (σ.σ. στην προπόνηση), να αλλάξεις πράγματα και να ζητήσεις να κάνεις κάποιες αλλαγές για να βοηθηθεί η ομάδα.

Θεωρώ πως ήταν πάρα πολύ δύσκολο εκείνο το διάστημα. Με εμάς έγιναν τρεις συνεχόμενες ήττες, αλλά παρ’ όλα αυτά νομίζω πως η ομάδα έδειξε μια δυναμική και ήταν ήττες με ομάδες που ήταν ψηλότερα από εμάς. Έδειξε η ομάδα μια δυναμική ότι πάει να αφομοιώσει και να ανταπεξέλθει σε αυτή την δύσκολη συνθήκη. Το ψυχολογικό κομμάτι, πιστεύω, ότι ήταν το δυσκολότερο σε αυτή την περίοδο, όμως θεωρώ ότι συνοδεύτηκε από κάποιες εμφανίσεις -όπως απέναντι στην Ευκαρπία, όπως μέσα στη ΜΕΝΤ, όπως μέσα στον Λεύκιππο- που υπήρξαν ήττες, αλλά τα παιδιά πάλεψαν ως το τέλος.

Θεωρώ πως αυτό ήταν ένα έναυσμα για τα παιδιά προκειμένου να καταλάβουν πως έχουμε τις δυνατότητες να αναστρέψουμε το κλίμα. Επικεντρωθήκαμε πάνω σε αυτό, δηλαδή ήταν κάτι που το κατάλαβαν τα παιδιά. Θέλαμε μια νίκη για να αναστραφεί το κλίμα. Νομίζω πως όταν το καταφέραμε αυτό το πράγμα, η ομάδα μπήκε σε έναν ρυθμό και δείγμα αυτού είναι το ότι στις τελευταίες επτά αγωνιστικές, πήραμε έξι νίκες με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της ομάδας στο τέλος του πρωταθλήματος».

Μιχαηλίδης: «Το πρώτο σοκ ήταν με τον Τσιμπή, οι τραυματίες έβαλαν τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα»

Ο Άλκης Μιχαηλίδης σχολίασε αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα μέχρι να επιστρέψει στις επιτυχίες: «Η ομάδα από την πρώτη στιγμή έπαιζε με ένα ‘πρέπει’ πάνω από το κεφάλι της το οποίο δεν είναι εύκολο και ιδιαίτερα μια ομάδα με έναν τόσο μικρό μέσο όρο ηλικίας, είναι ακόμη πιο δύσκολο να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, αντέξαμε το βάρος και έδειξαν οι παίκτες ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σίγουρα έπρεπε να γίνουν 1-2 νίκες παραπάνω, τις οποίες τις φτάσαμε στο τελευταίο λεπτό, όπως με την Ευκαρπία, με τον Λεύκιππο, ακόμη και με την ΜΕΝΤ την πρώτη αγωνιστική που αναλάβαμε.

Μπορούσε η ομάδα να κάνει κι αυτές τις νίκες αλλά είναι αυτό το ψυχολογικό που ήταν και το πιο δύσκολο, να μπορέσει η ομάδα να αντεπεξέλθει. Μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων και πολύ videο με ανάλυση, εν τέλει τα καταφέραμε και με την πλάτη στον τοίχο, τα παιδιά μπόρεσαν και έφεραν έξι θετικά αποτελέσματα στα τελευταία επτά παιχνίδια.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως στην πρώτη προπόνηση που ήρθαμε να κάνουμε, εμφανίστηκε ο Τσιμπής με πατερίτσες. Εκεί ήταν το πρώτο σοκ που πάθαμε. Άργησε να ‘μπει’ ο άνθρωπος λόγω του τραυματισμού, αλλά ευτυχώς υπήρχε το θέλω του και η προσπάθειά του, όπως και σε πολλούς άλλους παίκτες, όπως για παράδειγμα ο Μαχαιριανάκης που είχε χρόνιο τραυματισμό, ο Μύθιλλος ακόμη… Τα παιδιά μπόρεσαν και έβαλαν τον εαυτό τους κάτω από την ομάδα και με αυτοθυσία έπαιξαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική και καταφέρανε να σώσουν την παρτίδα. Όταν η ομάδα πήρε το πρώτο και δεύτερο θετικό αποτέλεσμα, από εκεί και πέρα νομίζω πως μπήκε σε ένα δρόμο που δεν είχε επιστροφή».

Το κομμάτι της οργάνωσης του Απόλλωνα Καλαμαριάς σχολιάστηκε πολύ θετικά από πολλούς κατά την διάρκεια της σεζόν 2018-19, ακόμη και από αντιπάλους! Οι Χατζούλης και Μιχαηλίδης “έζησαν” από κοντά την όλη προσπάθεια της ομάδας σε διάφορους τομείς και φυσικά έχει αξία η άποψή τους για το τι “συνάντησαν” στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Χατζούλης: «Συναντήσαμε κάτι πρωτοποριακό, η ομάδα είναι πολύ μπροστά σε πολλούς τομείς»

Ο Γιάννης Χατζούλης τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό που συναντήσαμε από πλευράς οργάνωσης, γύρω από την ομάδα του μπάσκετ, είναι κάτι που είναι πρωτοποριακό. Πολλοί άνθρωποι τρέχουν και λύνουν προβλήματα. Νομίζω πως σε όλα τα επίπεδα, το αγωνιστικό, το ιατρικό, το κομμάτι του φυσιοθεραπευτή και το επικοινωνιακό, η ομάδα είναι πάρα πολύ μπροστά και νομίζω πως αυτό -όπως είπα και πριν- είναι το πρώτο εχέγγυο για να ανέβει η ομάδα επίπεδο.

Θεωρώ ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς είναι μια ομάδα που έχει να διαγράψει μπροστά του μια πορεία που μόνο θετική θα είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που βρέθηκε στις χαμηλές κατηγορίες. Ευχαριστώ για την βοήθειά τους τον γυμναστή, τον γιατρό, τον φυσιοθεραπευτή, τον φροντιστή της ομάδας και γενικότερα όλα τα στελέχη του Απόλλωνα Καλαμαριάς».

Μιχαηλίδης: «Είδαμε πράγματα τα οποία ομάδες υψηλότερων κατηγοριών δεν τα έχουν»

Ο Άλκης Μιχαηλίδης υπογράμμισε: «Μέχρι να περάσουμε την πόρτα του γηπέδου, ακούγαμε πάρα πολλά… Όταν ήρθαμε, είδαμε πράγματα τα οποία ομάδες υψηλότερων κατηγοριών δεν τα έχουν. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το πρότζεκτ του Απόλλωνα. Η ομάδα κινείται σε υψηλό επίπεδο οργάνωσης.

Είναι αξιοζήλευτο πράγμα, είναι πολύ ευχάριστο για έναν προπονητή να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρότζεκτ. Ήταν κάτι που έκανε την δουλειά μας πάρα πολύ πιο εύκολη, το να ασχολούμαστε μόνο με το μπασκετικό κομμάτι και μόνο με τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Ένα μπράβο σε όλους και μακάρι αυτή η ομάδα του χρόνου να παλεύει για άλλους στόχους που της αρμόζουν καλύτερα, να παλεύει για μια άνοδο. Αυτό πιστεύω είναι η ευχή όλων για του χρόνου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την βοήθεια τον γυμναστή, τον γιατρό, τον φυσιοθεραπευτή και τον φροντιστή, αλλά και όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω την ομάδα».