Ο ΑΣΣ Αμαλιάδας κατόρθωσε να περάσει από την Κυπαρισσία χθες το βράδυ (24/11) επικρατώντας με 42-41 του τοπικού και δίχως νίκη ακόμα Δίωνα, και να ανέλθει στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα του 1ου ομίλου της Γ’ Εθνικής μετρώντας 3 νίκες σε 4 ματς.
Και όλα αυτά, λίγες εβδομάδες αφότου έγινε… meme στον κόσμο του ίντερνετ εξαιτίας των μόλις 30 πόντων που είχε πετύχει κόντρα στον Εργοτέλη.

Πώς έχει καταφέρει η Σφήκα να εξελιχθεί σε μια από τις πρωτοπόρες ομάδες του γκρουπ;
Μα φυσικά με την άμυνά της, που είναι μια από τις καλύτερες -αν όχι η κορυφαία- του πρωταθλήματος!

Ουσιαστικά, μέχρι στιγμής έχει δεχθεί μόλις 205 πόντους σε 4 παιχνίδια (51 ανά βραδιά), ενώ μονάχα μια φορά έχει δεχθεί πάνω από 50 πόντους -με τον Γλαύκο να σκοράρει 71 εναντίον της στην πρεμιέρα- κάτι που σημαίνει πως έκτοτε επιτρέπει μόλις 45 πόντους ανά αγώνα.
Μπορεί να μη σκοράρει πολύ ούτε η ίδια (41 πόντοι στα 3 τελευταία ματς/ 50 μέσο όρο), αλλά η σκληρή της στάση στα μετόπισθεν είναι ικανή να ξεπεράσει κρίσεις όπως η χθεσινή, όπου έκρυψε την σπατάλη της στις ελεύθερες βολές (6-15/ 40% ευστοχία) δεχόμενη 8 μόλις πόντους στα τελευταία 6 λεπτά της αναμέτρησης (1.3 πόντοι ανά λεπτό) αλλά και 12 στην 4η περίοδο (1.2 πόντοι ανά λεπτό) -φτάνοντας σε μια σπουδαία νίκη ανατροπής από το -13 του 3ου δεκαλέπτου.

Γενικότερα όμως, η συνέπεια του ΑΣΣ είναι εξαιρετική γενικότερα και ιδίως στην περίμετρο, όπου επιτρέπει μόλις 18 τρίποντα συνολικά μέχρι πρότινος (4.5 ανά βραδιά/ 14 πόντοι ανά βραδιά/ το 27% των συνολικών πόντων), φράζοντας το πιο σημαντικό όπλο του σύγχρονου μπάσκετ, αυτό που ξεκλειδώνει χώρους και ουσία στο παρκέ.

Ταυτόχρονα, η εν γένει σκληράδα του του επιτρέπει να προκαλεί τον τρόμο σε κάθε αντίπαλη επίθεση, που περνάει απέναντί του τις χειρότερες ημέρες της φέτος.
Συγκεκριμένα, οι εκάστοτε «εχθροί» σκοράρουν αθροιστικά 52 λιγότερους πόντους από τους μέσους όρους τους ανά βραδιά κόντρα στην αρμάδα της Αμαλιάδας, που τους έχει αναγκάσει όλους να σκοράρουν λιγότερο από το σύνηθες!

Αναλυτικά οι μέσοι όροι πόντων (με Σφήκα- γενικά):

Γλαύκος: 71- 73
Εργοτέλης: 45- 62
Δίων: 41- 55
Διαγόρας: 48- 66

Τέλος, αξίζει σαφώς να αναφερθεί το ηχηρό step up της ομάδας του coach Νιπεργιάλη στα δεύτερα ημίχρονα των εκάστοτε μονομαχιών της, αφού εκεί δέχεται μόλις το 46% των συνολικών της πόντων (το 54% στο πρώτο), κάτι που της δίνει πάντοτε ένα ηχηρό πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, ο ΑΣΣ επιτρέπει μόλις 47 πόντους κατά μέσο όρο 23.5 πόντους ανά βραδιά μετά την ανάπαυλα, αλλά και μόλις 12 στην 4η και καθοριστική περίοδο, όπου κρίνονται όλα.
Και με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας, όσο λίγο και αν σκοράρει εκείνος, πάντοτε θα έχει το πάνω χέρι αν το ματς κυλάει όπως θα ήθελε να κυλήσει!