Ολοκληρώθηκε η φετινή Γ΄Εθνική και μένει να πραγματοποιηθούν οι αγώνες κατάταξης, για να πέσει επίσημα η ροή στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Και στους 6 ομίλους το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και η αγωνία υπήρχε μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές. Ωστόσο κοινός παρονομαστής αποτελεί ότι οι νικητές άξιζαν την κατάκτηση της κορυφής, παρότι και άλλες ομάδες κυνήγησαν το πρωτάθλημα και συνεπώς την άνοδο στη Β΄Εθνικής της επόμενης αγωνιστικής περίοδου.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σκιαγραφώντας τη φετινή τροχιά των 6 πρωταθλητών:

Αίολος Αγυιάς (1ος όμιλος)

Στον 1ο όμιλο η ομάδα της Πάτρας έκοψε πρώτη το νήμα, σε ένα πραγματικό θρίλερ με τον Διαγόρα Ρόδου. Στην αρχή του πρωταθλήματος και η Καλαμάτα έδειχνε ικανή να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση τίτλος, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από νωρίς και ίσως αδίκησε (βάσει ρόστερ) τον εαυτό της.

Ο τίτλος κρίθηκε στην 16η αγωνιστική, όταν ο Διαγόρας ηττήθηκε στην Κυπαρισσία από τον Δίωνα και ο Αίολος την ίδια ώρα περνούσε αγχωτικά από την έδρα της Σφήκας Αμαλιάδας και μάλιστα στην παράταση. Έτσι ο Αίολος πήρε τα ηνία, ο Διαγόρας έχασε την ισοβαθμία (υπερτερούσε σε αυτήν) και η ομάδα του Ανδρέα Παπαδημητρίου από τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Β΄Εθνικής.

Το ρεκόρ των Αχαιών ήταν 15 νίκες και 3 ήττες.

Μίλων  (2ος όμιλος)

Ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της Αθήνας και του μπάσκετ γενικότερα από του χρόνου θα παίζει στα παρκέ της Β΄Εθνικής.

Η ομάδα της Νέας Σμύρνης επιστρέφει στη Β΄Εθνική μετά από 14 χρόνια και θα έχει ως σύμμαχο την «καυτή» έδρα της, πατώντας στο φετινό πλάνο, που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ο Ίκαρος Καλλιθέας πάλεψε για την κορυφή, αλλά ο Μίλωνας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος (νίκησε και στα 2 παιχνίδια), ενώ ΒΑΟΛ Χίου και Δάφνη είχαν συνέπεια στην απόδοση και την παρουσία τους.

Ωστόσο οι 2 ήττες του Μίλωνα ήρθαν εκτός έδρας από Πορφύρα και Πικέρμι και οι άμεσοι διώκτες δεν κατάφεραν να λυγίσουν τον ΑΟΝΣ. Μάλιστα η αποτυχία από τον Πορφύρα στον Πειραιά ήρθε μετά από 10 συνεχόμενες νίκες.

Εν τέλει ο Μίλωνας πανηγύρισε το πρωτάθλημα με ρεκόρ 14-2.

Μύκονος (3ος όμιλος)

Τα λόγια είναι περιττά για τους νησιώτες. Με το «2» στην έδρα της Πεύκης την τελευταία αγωνιστική με 84-61, η ομάδα του νησιού των ανέμων έκοψε πρώτη το νήμα χωρίς ψεγάδι και με το αήττητο 20-0 δεν χρειάζεται να προβούμε σε πολλές αναλύσεις.

Μία ομάδα με σταρ (Τσάμης, Καράμπουλας, Ονάσογλου, Μάρτζος, Αγγελακόπουλος) και με παίκτες που «κούμπωσαν» με τους προαναφερθέντες πήρε δίκαια την άνοδο και θα επιδιώξει ανάλογη συνέχεια του χρόνου, αφού τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και στη Μύκονο θέλουν να αποδείξουν ότι τίποτα δεν ήρθε τυχαία.

Μοναδική αήττητη ομάδα λοιπόν συνολικά στους 6 ομίλους της Γ΄Εθνικής και αυτό τα λέει όλα.

Σπάρτακος Ιωαννίνων (4ος όμιλος)

Ηττήθηκε την 14η αγωνιστική και μετά από 13 συνεχείς επιτυχίες, λυγίζοντας στην έδρα των Τρικάλων με 67-63, αλλά ήταν με διαφορά η καλύτερη και πιο αξιόπιστη (σε απόδοση) ομάδα του 4ου ομίλου.

Νίκες με μεγάλες διαφορές, όμορφο μπάσκετ και μία ομάδα καλοδουλεμένη υπό την καθοδήγηση του κ.Ρήγγα, απαρτιζόμενη από παίκτες του βεληνεκούς των Αναγνωστάκη, Ιωακειμίδη, Αγγελόπουλο, Κολότσιο και Σταυρόπουλου, οι οποίοι έκαναν τρομερή σεζόν.

Η ομάδα από τα Ιωάννινα τερμάτισε στην κορυφή με 17-1, διαθέτοντας την καλύτερη επίθεση με 1535 πόντους και την πιο…σκληρή άμυνα στον όμιλο με 1119 πόντους παθητικό.

ΔΕΚΑ  (5ος όμιλος)

Υπέστη εντός έδρας ήττα από τον Ναύαρχο Βότση την 4η αγωνιστική, επίσης μία ομάδα του 5ου ομίλου με δυναμική και υψηλές βλέψεις.

Ωστόσο από εκεί και έπειτα η ΔΕΚΑ του Νίκου Χατζηβρέττα και του προπονητή, Ιωσήφ Νικολαϊδη, ήταν ασταμάτητη και τελείωσε το πρωτάθλημα με 14 διαδοχικές νίκες, παρότι η ομάδα απαρτιζόταν από νεαρούς παίκτες και στερούταν εμπειρίας, η οποία είναι απαραίτητη στη Γ΄Εθνική.

Σημείο αναφοράς φυσικά ήταν ο Αλέξανδρος Σαμοντούροφ, ο οποίος από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ενσωματωθεί στις τάξεις του Παναθηναϊκού.

Το ρεκόρ 17 νίκες και 1 ήττα πιστοποιεί ότι τα «τρελά μωρά» του Πρόδρομου Νικολαϊδη πήραν το πρωτάθλημα και την άνοδο με υπερηχητικό τόνο και μπορούν κάλλιστα να σταθούν και του χρόνου στη Β΄Εθνική, αφού η φιλοσοφία δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Σταυρούπολη (6ος όμιλος)

Την σεζόν 2009/2010 έπαιζε στην Β΄ΕΚΑΣΘ και στα τοπικά παρκέ της Θεσσαλονίκης, αλλά από τη νέα σεζόν θα την θαυμάσουμε στην Β΄Εθνική.

Η ομάδα του coach Αμοιρίδη δέχθηκε ασφυκτική πίεση από Ιωνικό Ιωνίας και ΚΑΟΔ, ηττήθηκε από αμφότερους εκτός έδρας, αλλά συνολικά ήταν η πιο σταθερή ομάδα και παρά τις δυσκολίες κατέκτησε επάξια τα πρωτεία της βαθμολογίας του 6ου ομίλου.

Με 1456 πόντους είχε την καλύτερη επίθεση του ομίλου, ενώ παράλληλα δέχθηκε 1102 πόντους σε 18 παιχνίδια, όντας η 3η καλύτερη άμυνα στο γκρουπ. Πήρε το πρωτάθλημα και συνεπώς την άνοδο με 16-2 και ως αήττητη στο «Λάζαρος Παπαδόπουλος».