Το μεσημέρι της περασμένης πλέον Κυριακής (26/6), η ΕΑ Καλύμνου έχασε μέσα από τα δικά της χέρια την άνοδο από τα μπαράζ των νησιών στις εθνικές κατηγορίες καθότι δεν κατάφερε να κερδίσει -αν και γνώριζε πως σε αντίθετη περίπτωση θα έμενε εκτός μάχης προβιβασμού- το ντέρμπι με το ΝΟ Θυμιανών -κάτι που την έθεσε εκτός ανταγωνισμού άμεσα.
Ωστόσο, μέχρι επιβεβαίωσης του αντίθετου, διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες τους για παρουσία στη Γ’ Εθνική!

Όπως ακούγεται έντονα εδώ και μερικές εβδομάδες, ο ΒΑΟΛπου τα πήγε εξαιρετικά κατά την περασμένη σεζόν στον 2ο όμιλο του Νότου της εν λόγω λίγκας τερματίζοντας στην 4η θέση ενός πολύ δύσκολου γκρουπ με τελικό απολογισμό 11 νίκες σε 16 αγώνες (69% επιτυχία/27 βαθμοί)- εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και να επιστρέψει στις τοπικές ενώσεις της Χίου για τη σεζόν 2022-2023, με το βαθύ ρόστερ αλλά και τα πολλά έξοδα μεταφοράς από ένα νησί του Αιγαίου σε Καλλιθέα, Δάφνη, Καλλιθέα, Πικέρμι, Κορωπί, Πορφύρα και Ιστιαία (300 περίπου χλμ. κάθε φορά ταξιδιού για την Αθήνα | 500 περίπου χλμ. για την κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας) να δημιουργούν φυσικά πολλά προβλήματα για μια ομάδα της επαρχίας και ενός νησιού 50.000 περίπου κατοίκων.

Αν τελικά ισχύει αυτή η φήμη, πως ο ΒΑΟΛ αποχωρήσει δηλαδή από τις εθνικές κατηγορίες, αυτόματα θα ξεκλειδωθεί μια θέση από την ένωσή του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα μπαράζ ανόδου από τις ενώσεις των ΤΕ Χίου, ΤΕ Λέσβου, ΤΕ Δωδ/νήσου και ΕΣΚ. Κυκλάδων.
Έτσι, η ομάδα που τερμάτισε στη δεύτερη θέση των φετινών μπαράζ προβιβασμού στη Γ’ ΕθνικήΕΑ Καλύμνου στη συγκεκριμένη περίπτωση- θα λάβει σε αυτό το σενάριο δικαίωμα συμμετοχής στην τέταρτη τη τάξει εθνική λίγκα της σεζόν 2022-2023!

Η βαθμολογία των μπαράζ ανόδου (διαφορά πόντων):

1. Αιολικός 2-1 (180-163/+17) 5
2. ΕΑ Καλύμνου 2-1 (171-167/+4) 5
3. ΝΟ Θυμιανών 2-1 (190-192/-2) 5
4. Πανναξιακός 0-3 (157-176/-19) 3

Πότε θα ξέρουμε τι θα γίνει;
Το basketblog.gr μίλησε με τους ανθρώπους του ΒΑΟΛ σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τη λίγκα και ανέφεραν πως μέχρι και τις 18 Ιουλίου, ημέρα καταλυτική από την ΕΟΚ σχετικά με τη δήλωση συμμετοχής των εκάστοτε ομάδων στο νέο πρωτάθλημα αλλά και τις εθνικές κατηγορίες γενικότερα, θα έχουν πάρει την απόφασή τους.

Υπενθυμίζουμε πως, όπως και ο Αιολικός Μυτιλήνης που έχει ανέβει στη Γ’ Εθνική, έτσι και η αρμάδα από την Κάλυμνο αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να βρεθεί στον 2ο όμιλο του Νότου του πρωταθλήματος.