Μετά από την αρχή όλων των εθνικών πρωταθλημάτων, έφτασε και η ώρα της Γ’ Εθνικής! Η σκληρότερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, το μεταίχμιο των τοπικών και των εθνικών κατηγοριών, είναι έτοιμο να προσφέρει ξανά ρίγη συγκίνησης και εξέλιξη… για γερά νεύρα όσο περνούν οι αγωνιστικές. Η φετινή σεζόν, ειδικά στον Νότο, συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που συμμετέχουν στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία, ομάδες με τη δική τους ξεχωριστή προσφορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, με τις θρυλικές κόντρες τους να θυμίζουν… μεγαλεία των εποχών που βρίσκονταν στα μεγάλα «σαλόνια».

1ος όμιλος Νότου

Ο πρώτος όμιλος του Νότου, είναι ουσιαστικά ένα «κράμα» ομάδων της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Με τέσσερις ομάδες να έχουν προβιβαστεί στη Β’ Εθνική και πέντε να έχουν υποβιβαστεί στις τοπικές κατηγορίες (ο πρωταθλητής της ΕΣΚΑΒΔΕ ήταν ομάδα της Αιτωλίας), αρκετές ήταν οι αλλαγές, με μεταφορά μάλιστα ομάδων από το δεύτερο όμιλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Πόλις Καλλιθέας που φέτος, ευρισκόμενος σε αυτόν τον όμιλο και με σημαντική οικονομική ισχύ, φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες για την άνοδο που τόσο επιθυμεί στη Β’ Εθνική.

Το μεγάλο όνομα του ομίλου, ασφαλώς, είναι ο Ίκαρος Καλλιθέας, με το σύλλογο να θέλει, μετά τον υποβιβασμό από τη Β’ Εθνική, να κάνει ολική επαναφορά προς τις μεγαλύτερες κατηγορίες, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την ανάδειξη των επόμενων παικτών που θα απασχολήσουν έντονα το ελληνικό μπάσκετ, υπό τις οδηγίες του έμπειρου κόουτς, Δημήτρη Λιόγα. Το ίδιο ισχύει και για την ΦΕΑ, η οποία ευνοήθηκε από τις ανακατατάξεις και βρίσκεται ξανά στις εθνικές κατηγορίες. Μεγάλο είναι και το… brand name του Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη μεγάλη του ιστορία και στον χώρο του μπάσκετ. Ο νεοσύστατος Κ.Α.Ο. Κορίνθου, έχοντας πραγματοποιήσει ένα δεύτερο γύρο… πρωταθλητισμού πέρυσι, θα επιχειρήσει το «βήμα» παραπάνω, ενώ ομάδες όπως η Πεντέλη, ο Κεραυνός Αιγίου και ο Μανδραϊκός θέλουν να παραμείνουν στις σταθερές δυνάμεις της κατηγορίας.

Ο πρωταθλητής της ΕΣΚΑΒΔΕ Χαρίλαος Τρικούπης και ο Σπαρτιατικός που άφησε τη Γ’ Εθνική… χωρίς μεσσηνιακή ομάδα μετά από αρκετά χρόνια, υποτάσσοντας την Καλαμάτα ’80, θέλουν να δείξουν ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, πέραν της προσπάθειας της παραμονής. Σημαντική ενίσχυση είχαν σημειώσει ο Οίαξ Ναυπλίου και η Ακράτα, ενώ τη δική τους προσπάθεια θα καταβάλουν η Νέα Ιωνία και ο Γλαύκος.

2ος όμιλος Νότου

Μία «σύγκρουση γιγάντων» μας περιμένει στο δεύτερο όμιλο του Νότου και από πού να ξεκινήσει κανείς! Στο ίδιο γκρουπ, συγκεντρώνονται ομάδες που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του ελληνικού μπάσκετ, όπου κι αν βρίσκονται, όπως ο Σπόρτιγκ, ο Ηλυσιακός και το Μαρούσι, τις τρεις ομάδες να θέλουν να ξεκινήσουν την… επανεκκίνησή τους και ειδικά τους δύο τελευταίους να βιώνουν άσχημες στιγμές πέρυσι, με την ομάδα των Ιλισίων να βρίσκεται εθελουσίως στη Γ’ Εθνική και την ομάδα των Βορείων Προαστίων να συνεχίζει να «κατρακυλά».

Μπροστά τους, θα βρουν την άρτι υποβιβασθείσα από τη Β’ Εθνική, Αγία Παρασκευή, καθώς και ομάδες με αξιοσημείωτα μπάτζετ για τα δεδομένα της κατηγορίας, όπως οι Ιπποκράτης Κω και Πανναξιακός που λίγο μετά την άνοδό τους, θέλουν να προκαλέσουν αίσθηση. Το φοβερό περσινό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ, ανέδειξε τους Άρη Νικαίας και Πρωτέα Βούλας, οι οποίοι είχαν παλέψει «στήθος με στήθος» μέχρι το φινάλε για την άνοδο και… θα ανταμώσουν ξανά σε μία άλλη πραγματικότητα. Πολύ καλές κινήσεις έκανε και ο Άρης Πετρούπολης, ενώ ο Τρίτων κινήθηκε με προσοχή, έχοντας στον πάγκο του, τον 25χρονο κόουτς Μιχάλη Μιχελάκο. Η Κρήτη έχει διπλή εκπροσώπηση με τον Ηρόδοτο που άφησε καλές εντυπώσεις στην προηγούμενη Γ’ Εθνική και τον Κύδωνα Χανίων που επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες. Σε αυτές, πλέον βρίσκεται και ο Έσπερος Λαμίας.

Ο πρωταθλητής της ΕΣΚΑΣΕ Έσπερος Λαμίας, στοχεύει στην καθιέρωση έχοντας κρατήσει σταθερό τον κορμό που τον έφερε έως εδώ.