Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική για τη Γ’ Εθνική. Στον πρώτο όμιλο του Νότου, η έβδομη αγωνιστική ήταν εκείνη που έριξε αισίως την αυλαία της, την ώρα που στο δεύτερο όμιλο τελείωνε η έκτη αγωνιστική ημέρα. Το Basketblog.gr, σας παρουσιάζει την κορυφαία πεντάδα και τον καλύτερο προπονητή για κάθε όμιλο.

1ος όμιλος Νότου

Βασίλης Λαμπρόπουλος (Γλαύκος)

Είναι ο φυσικός ηγέτης μίας ομάδας, η οποία έχει δείξει έως τώρα πως μπορεί να διεκδικήσει κάτι ανώτερο από την απλή παραμονή, όπως την προηγούμενη σεζόν. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ήταν ο «εκλεκτός» του Αλέκου Πολυδωρόπουλου, με τον πολύπειρο γκαρντ να αποτελεί μία σημαντική «σταθερά», όντας ο «μαέστρος» αυτού του συνόλου. Απέναντι στον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, ήταν για ακόμη μία φορά σε «οργιώδη» κατάσταση, φτάνοντας σε double double 28 πόντων και 10 ασίστ και βρίσκοντας κάθε τρόπο να «διασπάσει» την άμυνα των παικτών του Αλέξη Παπαδάτου, με αποτέλεσμα να τους υποχρεώσει σε μία «βαριά» πρώτη τους ήττα. Η 4η θέση που κατέχει αυτή τη στιγμή ο Γλαύκος τυχαία δεν είναι και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Λαμπρόπουλο.

Κώστας Κεφαλάς (ΚΑΟΚ)

Ο σκόρερ του ΚΑΟΚ έχει αναλάβει μαζί με τον Σταυρόπουλο ένα τεράστιο «βάρος» στις πλάτες του, με την περιφέρεια της ομάδας σχεδόν «αποδεκατισμένη». Απέναντι στον Ίκαρο Καλλιθέας, ήταν εκείνος που «σφράγισε» την ανατροπή για την ομάδα του Δημήτρη Γκόφα, που έβλεπε τον αντίπαλό της να είναι πολύ κοντά σε ένα μεγάλο «διπλό», που για την ίδια θα αποτελούσε ακόμη ένα ηχηρό «σοκ». Οι 28 του πόντοι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι, με την ψυχραιμία του από τη γραμμή των βολών, όπου ευστόχησε 16/18 προσπάθειες, να είναι αξιοθαύμαστη, γλιτώνοντας ουσιαστικά τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του από το «έμφραγμα».

Σάκης Βασκούκης (Ακράτα)

Έχουμε αναφέρει ξανά, πως τα λόγια για έναν παίκτη αυτού του επιπέδου είναι περιττά, σε μία κατηγορία για την οποία συνιστά πολυτέλεια η παρουσία του. Σε μία εποχή, όπου η Ακράτα έμοιαζε να βρίσκεται σε κρίση, ήταν λογικό τα βλέμματα να στραφούν στον ίδιο, ώστε να σύρει το «κάρο» μετά και την αποχώρηση του Αλέξανδρου Σαρικά και στο παιχνίδι με την Ερμιονίδα φρόντισε να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις της ομάδας του Νίκου Ζίζηλα. Ο ίδιος και ο Λάππας ήταν το «φονικό δίδυμο» για το σύλλογο της Ηλείας, αλλά η εμφάνιση του Βεσκούκη είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες του την φετινή χρονιά, αφού πλην των 26 του πόντων και 5 τρίποντα, μοίρασε και 6 ασίστ, συνεισφέροντας πολυδιάστατα και κρατώντας την Ακράτα σε στενή επαφή με τις θέσεις κορυφής, ψάχνοντας την ευκαιρία για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Παναγιώτης Μακρόπουλος (Άρης Πετρούπολης)

Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους φόργουορντ της κατηγορίας και ο Κώστας Παπαδόπουλος θέλησε να τον αναγάγει σε πρωταγωνιστή του, σε έναν αγώνα όπου καταφέρνει να «αιχμαλωτίσει» τον Έσπερο Πατρών. Σε αυτή την τρομερή εμφάνιση του Άρη Πετρούπολης, που απέφερε και την πρώτη του φετινή νίκη στη Γ’ Εθνική, «σημαιοφόρος» ήταν ο Παναγιώτης Μακρόπουλος, που έδωσε στους υπόλοιπους το «σύνθημα» για ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Σκοράροντας 16 πόντους, με δεσποτική παρουσία στις δύο ρακέτες, ήταν εγγύηση για το αξιομνημόνευτο +10 μίας ομάδας που ίσως άργησε να πάρει μπρος, αλλά έδειξε εξαρχής ότι τα «όπλα» δεν πρόκειται να τα καταθέσει.

Βαγγέλης Σκλάβος (Κεραυνός Αιγίου)

Τα σχόλια για τον ίδιο, θα μπορούσαν να είναι τα ίδια με εκείνα για τον Σάκη Βεσκούκη, αναφορικά με την ποιότητά του. Έχοντας τέτοιο παίκτη στη ρακέτα, μία ομάδα Γ’ Εθνικής μάλλον αισθάνεται αρκετά τυχερή, με τον Βαγγέλη Σκλάβο να έρχεται στον Κεραυνό Αιγίου λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα με την Καλαμάτα στην Τέντα. Τα προβλήματα της ομάδας και η αναζήτηση «χημείας» με άλλους εξαιρετικούς παίκτες, όπως ο Φωτίου και ο Αγγελόπουλος, ίσως να την καθυστερούν από το να παρουσιάσει το πρόσωπο που η ίδια μπορεί, αλλά στο ματς όπου χρειάστηκε πάση θυσία το αποτέλεσμα, ο στόχος επετεύχθη με την προαναφερθείσα τριάδα να αναλαμβάνει δράση. Οι 19 πόντοι με ένα τρίποντο και οι πολλές «μάχες» του Σκλάβου, όμως, ξεχωρίζουν μαζί με το γεγονός, ότι έχει δείξει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του νέου του περιβάλλοντος.

Προπονητής: Θοδωρής Γιαννακόπουλος (Καλαμάτα)

Πολλοί προπονητές έβαλαν φαρδιά-πλατιά τη δική τους «υπογραφή» σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα αυτής της αγωνιστικής και θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δε θα μπορούσε να μην επιβραβευθεί, όμως, ο προπονητής της Καλαμάτας, για τη σπουδαία αντίδραση της ομάδας του μετά τις τρεις συνεχόμενες ήττες που ακολούθησαν την νίκη της πρεμιέρας με τον Κεραυνό Αιγίου. Στους τελευταίους τρεις αγώνες, η «Μαύρη Θύελλα» μετρά ισάριθμες νίκες, παίρνοντας πρώτα το αποτέλεσμα σε ματς «ζωής και θανάτου» με Ίκαρο Καλλιθέας και Πεύκη και βάζοντας το «κερασάκι στην τούρτα» με την Ένωση Ιλίου. Η επιβλητικότητά της, δε, για ένα ημίχρονο, με το σκορ τότε στο 40-24, έδειξε παράλληλα ότι η ομάδα αυτή βρίσκει την απαραίτητη «χημεία», ούσα ικανή για «ζημιές» σε δυνατά σύνολα αυτής της κατηγορίας. Το μερίδιο της επιτυχούς πορείας αυτού του τελευταίου καιρού πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Θοδωρή Γιαννακόπουλο, για τον τρόπο που ενέπνευσε τους παίκτες του και τον ιδανικό τρόπο προετοιμασίας των κρίσιμων αγώνων.

2ος όμιλος Νότου

Γιάννης Ζακυνθινός (Διαγόρας Δρυοπιδέων)

Μία εκπληκτική επιλογή έκανε ο Διαγόρας Δρυοπιδέων για να ενισχύσει την περιφερειακή του γραμμή το περασμένο καλοκαίρι, ποντάροντας στην εμπειρία και την αξιοπιστία του Γιάννη Ζακυνθινού. Ο έμπειρος γκαρντ, σε ένα σύνολο όπου συνήθως δεν υπάρχει παίκτης που υστερεί, αποτελεί ένα από τα «σημεία» αναφοράς του Σπύρου Σαμόλη και αυτό πιστοποιήθηκε ακόμη μία φορά στο ντέρμπι κορυφής στην Πεντέλη. Με 18 πόντους και εξαιρετική οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας του Αιγάλεω, την καθοδήγησε προς την την επιτυχία, σε ένα άκρως απαιτητικό παιχνίδι. Αυτή η καθοδήγηση βέβαια, ισχύει για ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία του Διαγόρα και τα αποτελέσματα επαληθεύουν την κίνηση που είχε κάνει η διοίκηση για τον φέρει από τον Τρίτωνα.

Μάνθος Σοφογιάννης (Έσπερος Λαμίας)

Είναι από τις περιπτώσεις, όπου ταιριάζει γάντι η φράση «σαν το παλιό κρασί». Κάτι τέτοιο αντιπροσωπεύει ο Μάνθος Σοφογιάννης, ο οποίος στα 38 του χρόνια είναι η απόλυτη ηγετική φυσιογνωμία του Εσπέρου Λαμίας και κόντρα στον Πανναξιακό ήταν ξανά απολαυστικός. Με 16 πόντους και τρία τρίποντα, χάριζε στο υπόλοιπο σύνολο την απαραίτητη ηρεμία, όταν οι μαχητικοί Κυκλαδίτες προσπαθούσαν να κάνουν τη δική τους επαναφορά από τις διαφορές που έπαιρνε ο Έσπερος, με το στοιχείο αυτό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φτάσει η ομάδα με άνεση τελικά στην επιστροφή της στα θετικά αποτελέσματα. Στην ανταγωνιστική έως τώρα πορεία του συλλόγου της Φθιώτιδας, είναι εκ νέου στα πρώτα «βιολιά».

Μάριος Πρωτογεράκης (ΟΦΗ)

Στα 19 του χρόνια, δείχνει να είναι ένας παίκτης ήδη έτοιμος να αναλάβει ρόλο ηγέτη σε μία ιστορική ομάδα, όπως ο ΟΦΗ. Μαζί με τον Αγαπιάδη, ήταν ίσως οι δύο πιο σπουδαίες κινήσεις των Κρητικών και αυτό αποδείχθηκε στην Καλλιθέα, όπου οι δυο τους πρωτοστάτησαν στο «διπλό» με αντίπαλο τον Πόλις. Όντας ο κορυφαίος παίκτης στο supporting cast του Αγαπιάδη, πέτυχε 15 πόντους σε άλλη μία εμφάνιση υψηλού επιπέδου και ήταν μία εγγύηση για τον Γιάννη Κόκκινο, προκειμένου να συνεχίζει… να δαγκώνει το φίδι και να είναι ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Μίλος Σάκοτα (ΑΕ Σαντορίνης)

Ερχόμενος λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η σεζόν, πήρε άμεσα τα «κλειδιά» της ομάδας στο παρκέ κι έγινε ουσιαστικά ο αρχηγός. Ήταν παρών ακόμη και στις άσχημες εμφανίσεις των Κυκλαδιτών και κατάφερε να «απελευθερωθεί» ακόμη περισσότερο, μετά τις σπουδαίες μεταγραφές που έγιναν ύστερα από την αποχώρηση του Χρήστου Κωνσταντινίδη. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μη βρεθεί μεταξύ των κορυφαίων ο πολύπειρος φόργουορντ, εκτός των 33 πόντων που πέτυχε απέναντι στον Προμηθέα Χαλανδρίου, για την εκπληκτική έως τώρα παρουσία του, αποδεικνύοντας στη διοίκηση πως… είχε δίκιο να θέλει να τον επαναφέρει στην ενεργό δράση. Η πρώτη νίκη της ΑΕ Σαντορίνης στις εθνικές κατηγορίες, που έγινε μάλιστα με «διπλό» στα Βόρεια προάστια, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον ίδιο.

Ντένις Ντέντα (Λοκρός Αταλάντης)

Μπορεί να είναι μόλις 26 ετών, αλλά «κουβαλάει» πολλές παραστάσεις από τις εθνικές κατηγορίες και η παρουσία του στην Αταλάντη ήταν ήδη μία από τις μεγάλες ειδήσεις του καλοκαιριού για την κατηγορία. Στις πρώτες αγωνιστικές, πάντως, έμοιαζε αρκετά «μουδιασμένος» κι έψαχνε ένα παιχνίδι για να «ξεμπουκώσει». Η ευκαιρία ήρθε στη Θήβα, όπου ο Λοκρός πέτυχε την νίκη της αγωνιστικής για τον όμιλο και ο ίδιος αποτέλεσε στιβαρό «στήριγμα» για τον Ανέστη Μάτο. Σκοράροντας 16 πόντους και όντας κυρίαρχος στις δύο ρακέτες, ο Αλβανός διεθνής ήταν συγκλονιστικός και φυσικά ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του συνέχισε την εξαιρετική εσχάτως πορεία της.

Προπονητής: Σπύρος Σαμόλης (Διαγόρας Δρυοπιδέων)

Ήταν το πρόσωπο που επιλέχθηκε από τη διοίκηση, ώστε να διαχειριστεί μία σειρά παικτών με απαράμιλλη ποιότητα και ισχυρή προσωπικότητα, σε μία αγωνιστική περίοδο που βρίσκει τον Διαγόρα Δρυοπιδέων να έχει μεγάλες επιδιώξεις. Ο έμπειρος κόουτς αποδέχθηκε αυτή την πρόκληση κι έχει καταφέρει να δημιουργήσει με τον καιρό ένα αξιοθαύμαστο σύνολο, παίρνοντας σε κάθε αγώνα από τους παίκτες του, το μάξιμουμ των ικανοτήτων τους, για να βρεθεί η γενική απόδοση της ομάδας του Αιγάλεω σε υψηλά στάνταρ. Κάπως έτσι, εξηγείται το επιβλητικό πέρασμα από την Πεντέλη, όπου τέσσερις παίκτες του σκόραραν σε διψήφιο νούμερο κι έδειξαν τρομερή διάθεση σε ένα παιχνίδι που ίσως να ήταν και κριτήριο για τις πραγματικές δυνατότητές τους. Ο Σπύρος Σαμόλης, φρόντισε να αποδείξει πως αυτές οι δυνατότητες είναι για κάτι σπουδαίο.

Πηγή photo: Westbasket.gr