Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική για τη Γ’ Εθνική. Στον πρώτο όμιλο του Νότου, η τρίτη αγωνιστική ήταν εκείνη που έριξε αισίως την αυλαία της, την ώρα που στο δεύτερο όμιλο τελείωνε η δεύτερη αγωνιστική ημέρα. Το Basketblog.gr, σας παρουσιάζει την κορυφαία πεντάδα και τον καλύτερο προπονητή για κάθε όμιλο.

1ος όμιλος Νότου

1) Νίκος Μοσχοβάκης (Αχαγιά ’82)

Η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη, όντας στα 35 του χρόνια αλλά παραμένοντας ένας δεινός σκόρερ. Ήταν εκείνος που μετά το 28-24 από λέι απ του Τριανταφυλλόπουλου στο ματς του Κλειστού της Τέντας με την Καλαμάτα, διαφοροποίησε πλήρως τον τρόπο παιχνιδιού της Αχαγιάς ’82 και αναδείχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή, καταφέρνοντας να σκοράρει στο πρώτο εικοσάλεπτο τους 18 από τους 26 συνολικά πόντους του και να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα τρομερό σερί 0-15, που την έφερε προπορευόμενη με διαφορά σε διψήφιο νούμερο στα αποδυτήρια (28-39). Ο ρόλος του άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι «μελανόλευκοι» μπορεί να προσαρμόστηκαν στον ίδιο, αλλά όχι και σε μερικούς συμπαίκτες του, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να τον συνδράμουν στο σκοράρισμα, με τον Μοσχοβάκη να μη διστάζει να «σπάσει» την μπάλα, όταν οι Αχαιοί ξέφευγαν από το ασφυκτικό zone press της αντιπάλου τους. Η συνολική του παρουσία, ήταν καταλυτική για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της ομάδας του, σε μία σκληρή έδρα.

2) Μάριος-Γιάννης Γραμματικός (Ίκαρος Νέας Σμύρνης)

Όταν ο Αλέξης Παπαδάτος επέμενε το καλοκαίρι στην απόκτησή του, ώστε μετά από μία εξαιρετική σεζόν στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ με την ΑΕ Καλλιθέας, να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες και σε ένα σύλλογο με υψηλές βλέψεις, γνώριζε πολύ καλά γιατί τον ζητούσε. Ο Μάριος-Γιάννης Γραμματικός υπέκυψε στο «πρέσινγκ» του Έλληνα προπονητή, έχοντας αρκετούς «μνηστήρες» στα πόδια του και οι 21 πόντοι ανά αγώνα που σημειώνει έως τώρα, δικαιώνουν την απόφασή του. Χώρια από τις άριστες συνεργασίες του με τον Σάββα Δορκοφίκη, που βρίσκεται επίσης σε αξιοζήλευτη κατάσταση. Ο έμπειρος γκαρντ, ήταν πάλι το «σημείο αναφοράς» στο θρίαμβο του Ικάρου Νέας Σμύρνης με αντίπαλο την Ένωση Ιλίου, σημειώνοντας 19 πόντους με τρία τρίποντα και όντας εκ νέου ουσιαστικός στη δημιουργία. Φαίνεται πως ο Παπαδάτος έχει βρει στο πρόσωπό του, τον ηγέτη που ήθελε για να «εκτοξεύσει» το σύνολό του.

3) Σάκης Βεσκούκης (Ακράτα)

Αποτέλεσε μία από τις «βόμβες» της χρονιάς, ερχόμενος από μία σπουδαία σεζόν με τον Ιωνικό Νικαίας του Νίκου Οικονόμου, για να προστεθεί στο ήδη ποιοτικό συγκρότημα της Ακράτας και να του δώσει… το κάτι παραπάνω που αναζητεί για τον προβιβασμό στη Β’ Εθνική. Η επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας φαίνεται από πολύ νωρίς και απέναντι στον Ίκαρο Καλλιθέας ήταν συγκλονιστικός, σημειώνοντας 19 πόντους με πέντε τρίποντα και κατευθύνοντάς τη με ασφάλεια προς μία άνετη επικράτηση, που μπορεί να χαρακτηριστεί και «βάλσαμο» για την απώλεια στην Πάτρα, όπου ο Θανόπουλος απάντησε στον ίδιο με buzzer beater, για να χαρίσει την νίκη στον Έσπερο. Η έλευσή του, αφορούσε την παρουσία ενός φυσικού ηγέτη στο παρκέ και ο Σάκης Βεσκούκης ήταν η ιδανική περίπτωση για την Ακράτα.

4) Ανδρέας Οικονομόπουλος (Έσπερος Πατρών)

Ο Έσπερος Πατρών, ήθελε να στηριχθεί σε δικά του παιδιά, δημιουργώντας μία ομάδα που θα πραγματοποιούσε ακόμα μία ανταγωνιστική πορεία στη Β’ Εθνική. Ο Ανδρέας Οικονομόπουλος, ήταν ένας από αυτούς και βαδίζοντας στα 22 του χρόνια, αποτελεί αναπόσπαστο «κρίκο» για τον Σπύρο Γκοργκόλη, κάτι που δεν άλλαξε ούτε μετά τη δικαίωση της Αγίας Παρασκευής στο ΑΣΕΑΔ. Ο νεαρός φόργουορντ, ξεχώρισε και στη δεύτερη σερί επιτυχία κόντρα στον Γλαύκο, η οποία μπορεί να ήρθε στο «νήμα», αλλά έδειξε πως ο Έσπερος δεν έχει διάθεση παρά να είναι… περαστικός από την κατηγορία, έχοντας διατηρήσει το υλικό που είχε συλλέξει για την τρίτη τη τάξει κατηγορία. Με 17 πόντους στο ενεργητικό του και αξιοσημείωτη παρουσία στις δύο ρακέτες, ο Οικονομόπουλος αναδείχθηκε σε βασικό «στήριγμα» της ομάδας του και μάλλον αυτό το ρόλο θα έχει στη συνέχεια.

5) Σταύρος Φιλιππόπουλος (Δάφνη Δαφνίου)

Ήταν από τους παίκτες που ακολούθησαν το «όραμα» της Δάφνης Δαφνίου από τις τοπικές κατηγορίες, ερχόμενος πέρυσι για να τη βοηθήσει να περάσει «αέρας» από την Α’ ΕΣΚΑ. Ο 35χρονος σέντερ, συνεχίζει να κυριαρχεί στις «μάχες» στο «ζωγραφιστό» και οι 22 του πόντοι απέναντι στον Πορφύρα, σε μία κατηγορία όπου φέτος ο λόγος μοιάζει να ανήκει στους γκαρντ, μαρτυρούν πολλά για όσα προσφέρει στον Μάριο Δεσποτάκη. Ο ίδιος, ήταν η «εγγύηση» για το «τρία στα τρία» της Δάφνης, η οποία βρίσκεται στην κορυφή με «συγκάτοικο» τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης και παίκτες σαν τον Σταύρο Φιλιππόπουλο, είναι από τους λόγους που δικαιολογούν τα «όνειρα» των παραγόντων του συλλόγου για μία λαμπερή παρουσία στις εθνικές κατηγορίες.

Προπονητής

Άκης Καλαϊτζάκης – Γιάννης Σκορδής (ΑΟ Ερμιονίδας)

Ανέλαβαν μία πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς οι ομάδες από την περιοχή της Ερμιόνης δε συνηθίζουν να ευσταθούν στις εθνικές κατηγορίες. Έχουν βάλει ένα δικό τους προσωπικό «στοίχημα» να κερδίσουν την παρτίδα για τον ΑΟ Ερμιονίδας και η πρώτη δικαίωση ήρθε στον αγώνα με την Πεύκη. Το τρίποντο του Γκολέμη που έστειλε το ματς στην παράταση, μπορεί να σημαίνει και μία ολόκληρη ιστορία για την ομάδα της Αργολίδας, καθώς έκτοτε δεν μπορούσε να χάσει αυτόν τον εντός έδρας αγώνα κι έφτασε στο δικό της «σεφτέ» με το 83-77 επί της Πεύκης, σε ένα αποτέλεσμα που φέρει φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του εν λόγω «διδύμου» στον πάγκο της ομάδας. Το ίδιο θα ισχύει, αν κατορθώσει στο τέλος της σεζόν να «χαμογελάσει».

2ος όμιλος Νότου

1) Ευθύμης Καραλής (Διαγόρας Δρυοπιδέων)

Ο «διαβόητος μπόμπερ» ήρθε στο Αιγάλεω για να προσφέρει στον Διαγόρα Δρυοπιδέων, μία σεζόν εντελώς διαφορετική από εκείνη που είχε βιώσει πριν δύο χρόνια, όταν αναγκαζόταν να υποβιβαστεί στην Α’ ΕΣΚΑ. Ένας από τους πιο περίφημους σουτέρ των εθνικών κατηγοριών, έβαλε την υπογραφή του το καλοκαίρι και αυτόματα αύξησε τις απαιτήσεις για το σύνολο του Σπύρου Σαμόλη. Δεν είναι μόνο οι 13 πόντοι που πέτυχε με τρία τρίποντα απέναντι στον Λοκρό Αταλάντης, για να φτάσει ο Διαγόρας σε δεύτερη συνεχόμενη νίκη, αλλά και μόνο η παρουσία του στο παρκέ αρκεί, ώστε να δημιουργεί δεδομένα που ο αντίπαλος δύσκολα μπορεί να ανατρέψει. Κάπως έτσι, κατάφερε να «σπάσει» το σκοράρισμα σε αρκετούς συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα πέντε συνολικά να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων. Είναι από τους παίκτες, των οποίων η ασφάλεια που προσφέρουν, είναι πολύτιμη ακόμη και σε σύγκριση με τους πόντους που μπορεί να σημειώσει.

2) Βασίλης Κοντογιάννης (Νίκη Αμαρουσίου)

Ως «αιώνιος έφηβος» μπορεί να αποκαλεστεί ο 38χρονος σήμερα Βασίλης Κοντογιάννης, που με τη «μαεστρία» του βοήθησε τα μέγιστα στην απόκτηση του πρώτου «ροζ φύλλου» για την Νίκη Αμαρουσίου, με 77-68 επί του Πανναξιακού, που προέρχεται από μία επική ανατροπή, με παραγωγικότητα 34 πόντων στην τελευταία περίοδο. Ο ίδιος ήταν το «πρώτο βιολί», φτάνοντας τους 21 πόντους και με τους αντιπάλους του να μην μπορούν να τον σταματήσουν. Πιστώνεται, ασφαλώς, μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας, σε μία χρονιά που φαντάζει μεταβατική για την ομάδα των Βορείων προαστίων, μετά την περσινή παρθενική παρουσία στη Β’ Εθνική χωρίς επιτυχία, την ίδια στιγμή που λογιζόταν ως ένα από τα «ερωτηματικά» αυτού του πρωταθλήματος.

3) Γεράσιμος Γρατσιάτος (Πεντέλη)

Το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και μόλις στα 20 χρόνια του έχει αποδείξει, ότι είναι ικανός να οδηγεί την ενισχυμένη Πεντέλη. Σε ένα απαιτητικό παιχνίδι απέναντι στον ΟΦΗ, έφτασε τους 12 πόντους με ένα τρίποντο, τραβώντας κυρίως ο ίδιος το «κουπί» για το συγκρότημα του Κώστα Χαρτοματσίδη και βοηθώντας το να αντέξει εντός έδρας με τους «μαχητικούς» Κρητικούς. Ήταν, άλλωστε, ο μοναδικός «διψήφιος» από μία ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχα, όπως αυτή στην οποία αγωνίζεται και το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει αρκετά για τη δική του επίδραση, ακόμη και σε «κλειστά» ματς που δεν είναι το «φόρτε» των πρωτοπόρων, ομού με τους Ιπποκράτη, Κάδμο και Διαγόρα. Η ανανέωσή του το περασμένο καλοκαίρι, μπορεί να αποτελέσει την πιο ευχάριστη είδηση τελικά.

4) Αλέξανδρος Λυγγερίδης (Πόλις Καλλιθέας)

Ο Πόλις Καλλιθέας έκανε ολικό «λίφτινγκ» και μαζί με τον Αχιλλέα Μπογδανίδη, ήταν οι «παλιοσειρές» που έμειναν, με τον Ιορδάνη Μουριχίδη να υπολογίζει ιδιαίτερα στις υπηρεσίες τους. Ο Αλέξανδρος Λυγγερίδης, ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά στο μεγάλο «διπλό» απέναντι στον Προμηθέα Χαλανδρίου, το οποίο πιστοποίησε την καλή εμφάνιση της πρεμιέρας με τον Κάδμο στο Κλειστό Εθνικής Αντιστάσεως. Με 18 πόντους και πολλές κερδισμένες «μάχες», μιας κι έπρεπε ο ίδιος να δώσει το «σύνθημα» στο σχεδόν καθολικά νεανικό σύνολο του Πόλις, εκτέλεσε άψογα την αποστολή του και η ομάδα του προς το παρόν μοιάζει εν τέλει πιο δυνατή από αυτό που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος.

5) Δημήτρης Μπένος (Κάδμος)

Ήταν η μεταγραφή που «αποκάλυψε» τρόπον τινά την επιθυμία του Κάδμου να κάνει την υπέρβαση και να διεκδικήσει τις θέσεις που δείχνουν το δρόμο για τη Β’ Εθνική. Η έλευσή του από την Ελευσίνα έχει φανεί από πολύ νωρίς καταλυτική, με τους 22 του πόντους απέναντι στον Άρη Νικαίας να αποτελούν έναν από τους λόγους της άνετης εντός έδρας νίκης των Θηβαίων. Η παρουσία του στη ρακέτα, άλλωστε, δύσκολα θα ισοσταθμιστεί στα περισσότερο παιχνίδια και όσο είναι υγιής, ο Αποστόλης Αναστασίου έχει στα χέρια του ένα «ανήμερο θηρίο», που θα αντιπροσωπεύει τον «πολιορκητικό κριό» του για κάθε αγώνα.

Προπονητής

Σπύρος Σαμόλης (Διαγόρας Δρυοπιδέων)

Η παρουσία του Διαγόρα Δρυοπιδέων στη Γ’ Εθνική, είναι μέχρι τώρα επιβλητική. Πέρασε σαν «σίφουνας» από τη Σαντορίνη και δεν αντιμετώπισε προβλήματα απέναντι στον Λοκρό Αταλάντης, δημιουργώντας την αίσθηση πως κάτι σπουδαίο δρομολογείται. Ο Σπύρος Σαμόλης, είναι ο άνθρωπος που έχει «χτίσει» αυτή την εικόνα για την ομάδα από το Αιγάλεω, δίνοντας έως τώρα τη σιγουριά πως πατά «γερά» και είναι έτοιμη να βρεθεί μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του ομίλου. Την επόμενη αγωνιστική, οι παίκτες του θα ξεκουραστούν, αλλά οι προκλήσεις δεν αργούν, καθώς οφείλει να τους ετοιμάσει για το ταξίδι στην Κω (6/11). Ένα πρώτο «κρας τεστ», στο οποίο ο ίδιος και το συγκρότημά του οφείλουν να επιβεβαιώσουν τις επιδιώξεις που οι ίδιοι προκάλεσαν, με την κυριαρχία στις πρώτες δύο αγωνιστικές.