Η Γ’ Εθνική ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή (9/10), στις υποσχέσεις που… ακριβώς μας είχε αφήσει πριν την έναρξή της. Με έναν όμιλο-«φωτιά» και αρκετά σπουδαία σύνολα από την Αττική και την Πελοπόννησο να «κονταροχτυπιούνται» για μία θέση στον «ήλιο» των εθνικών κατηγοριών. Μετά τον «εμφύλιο» μεταξύ Μοριά και Ρούμελης, από σήμερα (16/10) μεταφερόμαστε και στο δεύτερο όμιλο του Νότου, με την Αττική να αποτελεί τον κοινό παρονομαστή και μερικά παγκοσμίως διάσημα μέρη να μπαίνουν στην «εξίσωση».

Από εξωτικοί προορισμοί, όμως, αυτές οι περιοχές έχουν σκοπό να γίνουν… αφιλόξενες για τους επισκέπτες εκ Στερεάς Ελλάδας ορμώμενους. Θα μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν, ωστόσο, και να ανακόψουν τα σχέδια τους;

Οι έμπειροι και οι… μπερδεμένοι από τη Στερεά

Μία ευχή των ομάδων της Στερεάς Ελλάδας, και δη της Αττικής, κάθε φορά που προσέρχονται στην κλήρωση της ΕΟΚ για τη Γ’ Εθνική, αναφορικά με το πού θα τοποθετηθούν, είναι να μη βρεθούν στον όμιλο… των νησιών. Δεν είναι τόσο πολύ ένας φόβος για ενδεχόμενη διαφορά δυναμικότητας, όσο η ταλαιπωρία που παρουσιάζουν τα ταξίδια τους προς αυτούς τους προορισμούς. Πρόκειται, ωστόσο, για συλλόγους με εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο ρυθμιστή. Κανείς από αυτούς βέβαια, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «φόβητρο».

Η Πεντέλη έκανε μεταγραφές ακόμη και για να πρωταγωνιστήσει στον πρώτο όμιλο του Νότου και θέλει να «εξιλεωθεί» για την περσινή απώλεια της επιλαχούσας ομάδας από την Αγία Παρασκευή, μετά την ήττα στο μεταξύ τους μπαράζ για την τέταρτη θέση στους αγώνες κατάταξης. Με τον κόουτς Χαρτοματσίδη να βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της, αναζητά με το θεαματικό μπάσκετ που έχει δείξει έως τώρα πως μπορεί να παίξει, ένα καλό πλασάρισμα στους κορυφαίους. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για τον Κάδμο, με τους Θηβαίους κάθε χρόνο να σημειώνουν ανοδική πορεία. Φέτος, μπορεί να είναι η δική τους ώρα, αν και οι ομάδες εκτός Αττικής δεν έχουν και τον πιο… σταθερό χαρακτήρα, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για την περίπτωση του Εσπέρου Λαμίας, ο οποίος φυσικά δείχνει πολύ πιο δυνατός με τη μεταγραφή του Παπαργυρόπουλου και τη βέβαιη «ζεστασιά» του Χαλκιοπουλείου.

Ρόλο ρυθμιστή μπορεί να παίξει και ο Πόλις Καλλιθέας, ο οποίος όμως χρειάζεται χρόνο για να βρει την αγωνιστική του ταυτότητα. Ξεκινώντας από τον ηγέτη του, Αχιλλέα Μπογδανίδη, οφείλει να αναζητήσει… τον νέο του εαυτό, με πολλά νέα πρόσωπα να έχουν εμφανιστεί στο Κλειστό Εθνικής Αντιστάσεως. Ο Διαγόρας Δρυοπιδέων, είναι έτοιμος να επιστρέψει δυναμικά στη Γ’ Εθνική και η αξιοπρεπής παρουσία δε μοιάζει ένα μακρινό σενάριο, κάτι που ισχύει και για τον Άρη Νικαίας, ο οποίος έχει προβεί σε ουκ ολίγες ποιοτικές κινήσεις, για να αντικαταστήσει την απουσία του κόουτς που τον καθιέρωσε στις εθνικές κατηγορίες, τον Παναγιώτη Ζερβουλάκο, καθώς και τον πρώτο σκόρερ της περασμένης σεζόν στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, τον Σπύρο Γεωργούτσο.

Ως μεγάλα «ερωτηματικά», πρέπει να λογίζονται ασφαλώς η Νίκη Αμαρουσίου, ο Προμηθέας Χαλανδρίου και ο Λοκρός Αταλάντης. Οι πρώτοι, επιχειρούν με τον Νίκο Χρυσόγελο στον πάγκο τους να «χτίσουν» ξανά από την αρχή ένα «οικοδόμημα» ισάξο εκείνου που το περασμένο καλοκαίρι τους οδηγούσε στη Β’ Εθνική, ενώ για την έτερη ομάδα των Βορείων προαστίων είναι άξια απορίας η κατάσταση όπου βρίσκεται, μετά από μία «θυελλώδη» εποχή, λόγω της αποχώρησης ολόκληρου του περσινού συνόλου, που δε δίστασε να «δείξει» ως υπεύθυνο τον πρόεδρο Κώστα Βλαχόπουλο. Ο Λοκρός, από τη δική του πλευρά κι έχοντας ένα «στολίδι» ως έδρα, ξεκινά με ενθουσιασμό. Βασίζεται στους «πύργους» του, Ντέντα και Θώδο, αλλά πρέπει να βρεθούν και συμπαραστάτες, ώστε να ικανοποιηθούν οι φολοδοξίες της δεύτερης ομάδας από τη Φθιώτιδα στο συγκεκριμένο όμιλο.

Ο λόγος… στα νησιά

Είναι λογικό να ειπωθεί, πως η δυναμική των ομάδων από τα νησιά θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του πρωταθλήματος. Πόσο σπουδαία, όμως, είναι αυτή η δυναμική; Μία καλή αρχή, θα μπορούσε να γίνει από τον ΟΦΗ του Γιάννη Κόκκινου, ο οποίος επανέρχεται στα μπασκετικά δρώμενα και στοχεύει την επαναφορά στις υψηλότερες εθνικές κατηγορίας. Φέτος είναι μία χρονιά «αναδόμησης», αλλά από το «Γεντί Κουλέ» δύσκολα περνά κανείς…

Τη Σαντορίνη, τη γνωρίζουμε ως έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς παγκοσμίως, ένα μοναδικό μέρος που καθένας θα έπρεπε να επισκεφθεί στη ζωή του. Ένας από τους λόγους επίσκεψης, πλέον, είναι και η τοπική ομάδα της ΑΕ Σαντορίνης, η οποία κατάφερε πριν λίγους να προβιβαστεί στη Γ’ Εθνική, έχοντας ως μπροστάρηδες τον άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ και νυν κόουτς, Χρήστο Κωνσταντινίδη, τον πρωταθλητή Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 1996 Βαγγέλη Βουρτζούμη και τον πρώτο παίκτη που έφερε… στόφα επαγγελματία στο σύλλογο, τον αρχηγό Στράτο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μία ομάδα που… ειδικεύεται στις επαναφορές αποσυρθέντων παικτών, καθώς μετά τον Βουρτζούμη, στο νησί κατέφθασε και ο Μίλος Σάκοτα, με τους ήρωες που έφεραν την ομάδα των Κυκλάδων στις εθνικές κατηγορίες να παραμένουν.

Ο Ιπποκράτης Κω, κατάφερε επίσης με τη δική του σειρά, να διατηρήσει τους παίκτες που μπορούν να εγγυηθούν μία καλή παρουσία. Ο Αντώνης Ασημακόπουλος και ο Κώστας Χαρίσης, συνεχίζουν την καριέρα τους στη Δωδεκάνησο και θα αποτελέσουν τις ηγετικές φυσιογνωμίες μίας ομάδας που φαινομενικά δεν ξεκινά τη σεζόν με τόσο μεγάλες επιδιώξεις. Άλλο ένα «αίνιγμα» του ομίλου είναι ο Πανναξιακός. Δημιουργώντας ομάδα την τελευταία στιγμή, χαρακτηρίζονται ως ασαφείς η ποιότητα και οι δυνατότητες του νέου ρόστερ υπό τις οδηγίες του Τάδου Βάβουλα. Οι πρώτες αγωνιστικές κιόλας, θα ενδεικτικές για το αν θα μπορέσει για ακόμη μια χρονιά να είναι ένα από τα… σκληρά καρύδια.