Στον ίσως πιο νεανικό αναφορικά με τον μέσο όρο ηλικίας των ομάδων που τον διέπουν όμιλο της Γ’ Εθνικής, η ΔΕΚΑ έκανε τη δουλειά της και αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τόσο το λαμπρό της project όσο και την τρομερή του μετουσίωση στην πράξη κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα και να αρπάξει -μια αγωνιστική πριν το απόλυτο φινάλε της σεζόν μάλιστα- το μοναδικό εισιτήριο για τη Β’ Εθνική από το 5ο γκρουπ.
Σαφώς και ο ανταγωνισμός δεν ήταν τόσο τεράστιος όσο στους υπόλοιπους ομίλους, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά κανενός και σίγουρα όχι της Ακαδημίας, που με συνεχόμενα βήματα προς τα μπροστά έχει καταφέρει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να κάνει τεράστιες προόδους αλλά και να αναδείξει αθλητές και προσωπικότητες στο χώρο του μπάσκετ.

Για να αποκτήσουν άπαντες μια πλήρη εικόνα των όσων milestones συνεχίζει να ράβει περήφανα στο στήθος της η ΔΕΚΑ μέρα με τη μέρα και χρονιά με τη χρονιά, αξίζει να αναφερθεί πως βρίσκεται εν ζωή μόλις 7 περίπου έτη, με τον Νίκο Χατζηβρέττα να δημιουργεί από το μηδέν έναν οργανισμό με την ένωση των Δόξας Ελπίδας και Κρόνου το 2015.
Ούτε μια δεκαετία μετά, η ομάδα που σφυρηλατήθηκε στον Εύοσμο μετράει πολλαπλές συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες ενώ από την επόμενη κιόλας σεζόν θα μπορεί να ονειρεύεται ακόμα και την Α2 Ανδρών!

Μετά από μια πετυχημένη -και σύντομα μάλιστα- πορεία στις τοπικές ενώσεις της Θεσσαλονίκη, η ΔΕΚΑ έκοψε το πρώτο της εισιτήριο για τις εθνικές κατηγορίες το 2018, όταν θα συμμετείχε στον 4ο όμιλο της Γ’ Εθνικής μαζί με ακόμα 13 αρμάδες από τη βόρεια Ελλάδα.

Σε 3 σεζόν από το 2018 μέχρι και το 2020, δεν θα καταφέρει να κλείσει καμία τους με θετικό ρεκόρ, με το 13-13 νικών και ηττών να είναι και η καλύτερή της επίδοση σε ένα γκρουπ γεμάτο άνδρες.
Τότε όμως, θα άρχιζε κάτι που δε μπορούσε/ μπορεί καμία ακόμα και από τις «μεγαλύτερες» ομάδες των κορυφαίων κατηγοριών της χώρας, με τη ΔΕΚΑ να «ψήνει» εξαιρετικά τους νεαρούς αθλητές της αφενός σε έναν κόσμο μεγαλύτερων ηλικιών αλλά και σε έναν γεμάτο επιτυχίες στα τουρνουά των Εφήβων και των Παίδων, όπου ήδη από το περασμένο πλέον καλοκαίρι ήρθαν και οι βαθιές πορείες -ενώ το άκρον άωτον δεν ήταν άλλο φυσικά από την κατάκτηση του πρώτου Rising Stars U-18 υπό την αιγίδα της ΕΟΚ.

Σε αυτήν τη λογική αναδείχθηκε φυσικά και το πλέον τρανό εν Ελλάδι prospect, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, που ήταν αφενός συγκλονιστικός μέχρι και το τέλος του δρόμου στο εφηβικό αυτό πρωτάθλημα όσο φυσικά και στο φετινό μαραθώνιο στη Γ’ Εθνική, όπου όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής του οργανισμού του παρά το γεγονός πως δεν είναι καν ακόμα ενήλικος κατάφερε να εξασφαλίσει και την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της καριέρας του, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει την καρδιά και την υπογραφή του πριν από μερικές εβδομάδες.

Και για να γίνει αντιληπτή ακόμα περισσότερο η απόλυτη συνεισφορά του πέρα από ωμά στατιστικά και ξερά λόγια, αξίζει να αναφερθεί τόσο το γεγονός πως στα κρισιμότερα ματς όλων βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την ευθύνη στις μικρές ακόμα ηλικιακά πλάτες του (30 πόντους στον τελικό του Rising Stars κόντρα στον Ολυμπιακό, buzzer beater κόντρα στον Ναύαρχο Βότση στο απόλυτο ντέρμπι ανόδου, 39 πόντους χθες κόντρα στον Αριστοτέλη Φλώρινας σε ένα ματς όπου σε περίπτωση νίκης η ΔΕΚΑ προβιβαζόταν αυτόματα στη Β’) όσο και το γεγονός πως αναβαθμίζει ποιοτικά την ομάδα του.

Ουσιαστικά, από το 2018 μέχρι και το 2021, η ΔΕΚΑ μετρούσε 21 νίκες σε σύνολο 44 παιχνιδιών στη Γ’ Εθνική (48% επιτυχία).
Φέτος μόνο όμως, μετράει 16 σε σύνολο 17 ματς (94% επιτυχία) και διαθέτει όχι απλά ένα από τα καλύτερα ρεκόρ στο Βορρά ή τη λίγκα αλλά και σε όλο το φάσμα των εθνικών κατηγοριών!

Αναλυτικά τα ρεκόρ ανά χρονιά:

2018-19: 13-13 (50% επιτυχία)
2019-20: 8-9 (47% επιτυχία)
2020-21: 0-1 (0% επιτυχία)
2021-22: 16-1 (94% επιτυχία)

Ωστόσο, συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους και ειδικότερα τον κόουτς Νικολαΐδη, ο οποίος έχει χτίσει όχι απλά ομαδάρες με την ευρεία σημασία του εν λόγω καφενειακού όρου διαχειριζόμενος τόσο το τμήμα Εφήβων όσο και το ανδρικό αλλά γαλουχίζοντας τους νεαρούς αθλητές του με πειθαρχεία, σύνεση και σεβασμό προς πάσα κατεύθυνση έχει σφυρηλατήσει ένα (και) ανθρώπινο υλικό -στοιχείο που όσο και αν δεν αφορά το μπάσκετ αυτό καθ’ αυτό σίγουρα συμβάλλει στην επόμενη μέρα.
Και αν η επόμενη μέρα είναι στη Β’ Εθνική, τότε ακόμα καλύτερα!