Η ΕΟΚ διέκοψε οριστικά τα Εθνικά πρωταθλήματα της χώρας και ζήτησε από τις ομάδες να προτείνουν ένα πλάνο, καταθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με τους υποβιβασμούς, τις ανόδους.

Η κατάσταση σε κάποιες κατηγορίες και κάποιους ομίλους είναι λίγο πολύ ξεκάθαρη ενώ σε άλλους αποτελεί πολύ δύσκολο… γρίφο. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει ο πρώτος όμιλος της Γ’ Εθνικής, όπου επικρατεί… κόλαση μεταξύ τεσσάρων ομάδων για τα δύο (+1) εισιτήρια που οδηγούν στην Β’ Εθνική της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Ένας εκ των πρωτοπόρων, ο Ηλυσιακός με ανακοίνωση του πρότεινε στην Ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης να ανέβουν και οι τέσσερις ομάδες που ουσιαστικά έπαιζαν επί ίσοις όροις για την άνοδο (δηλαδή ΚΑΟΚ, ΝΕΟΛ, ΑΟΠΦ και Ηλυσιακός), ενώ παράλληλα να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση/ επιστολή του Ηλυσιακού προς την ΕΟΚ:

«Όπως έχει ανακοινωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αποφασίστηκε η οριστική διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Θεωρούμε ότι η ομοσπονδία έπραξε σωστά, γιατί προέχει η διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των αθλητών.

Με αυτήν την ανακοίνωση, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστή την άποψη μας, σχετικά με τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν σε ότι αφορά τις ανόδους και τους υποβιβασμούς στις εθνικές κατηγορίες.

Θεωρούμε δίκαιο, να μην στερηθεί η άνοδος σε καμία ομάδα από αυτές που την διεκδικούσαν μέχρι την διακοπή των πρωταθλημάτων, καθώς αυτές οι ομάδες είχαν επενδύσει πολλά στο να δημιουργήσουν σύνολα τα οποία θα πρωταγωνιστούσαν και θα έκαναν πρωταθλητισμό, με μοναδικό σκοπό την διεκδίκηση της ανόδου. Με αυτό το σκεπτικό, προτείνουμε συγκεκριμένα για τον όμιλο στον οποίο αγωνιζόταν η ομάδα μας, να ανέλθουν στην Β’ Εθνική και οι τέσσερις ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο, δηλαδή Παλαιό Φάληρο, Ηλυσιακός, ΚΑΟ Κορίνθου και Νέο Ληξούριο, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία αδικία, για καμία ομάδα.

Σε ότι αφορά τους υποβιβασμούς, θεωρούμε πως δεν πρέπει να υποβιβαστεί καμία ομάδα, εφόσον θα μπορούν να διαμορφωθούν σωστά οι όμιλοι ή αλλιώς, να υποβιβαστούν μόνο οι ομάδες που δεν είχαν και μαθηματικά ελπίδες παραμονής στην κατηγορία.»