Η Καλαμάτα μπήκε για πρώτη φορά στη «μάχη» της Γ’ Εθνικής, ως μία ομάδα που αποτελούσε ένα από τα «ερωτηματικά» της κατηγορίας, αναφορικά με τη δυναμικότητά της. Στην ομάδα δεν έφτασε κάποιος παίκτης με «λάμψη» ή σπουδαία έφεση στο σκοράρισμα, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες της τέταρτης τη τάξει κατηγορίας, ενώ ο τραυματισμός του Γιώργου Γιαννουκάκη στην αρχή της προετοιμασίας μείωσε τις επιλογές του Θοδωρή Γιαννακόπουλου, ο οποίος έβλεπε τη «βιβλική καταστροφή» του Σεπτεμβρίου από τις πλημμύρες, που παρέσυρε και το Κλειστό της Τέντας, να φέρνει την ομάδα του ακόμη περισσότερο εκτός προγράμματος.

Τα «αντανακλαστικά» της διοίκησης ήταν άμεσα και τα πρώτα φιλικά διεξήχθησαν στην Αθήνα με Πόλις Καλλιθέας και Ίκαρο Νέας Σμύρνης, σε δύο δυνατά «τεστ» για την ίδια. Οι ήττες δεν προξένησαν κάποια εντύπωση, όπως και η επόμενη με το Κορωπί στο Kalamata B.C. Cup, αλλά αυτό που ένοιαζε τον κόουτς Γιαννακόπουλο, ήταν να «ξεγυμνωθούν» οι αδυναμίες της ομάδας. Και αμέσως μετά, στα τελευταία δύο φιλικά με Οίακα και Σπαρτιατικό, η ομάδα μπήκε στη λογική του «πρέπει», μιας και η κληρωτίδα την έφερνε να υποδέχεται στην πρεμιέρα τον Κεραυνό Αιγίου, μία ομάδα που μπορούσε να «χτυπήσει» εντός έδρας, σε αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο 1ο όμιλο του Νότου.

Οι «οιωνοί», πάντως, θύμησαν τον πρώτο καιρό της προετοιμασίας, όταν με 1/17 σουτ (0/5 τρίποντα, 1/12 δίποντα), η Καλαμάτα έβλεπε την καλή της άμυνα να πηγαίνει «στράφι» στο πρώτο δεκάλεπτο (5-15). Ο Γιώργος Μπάκας, όμως, με την εμπειρία του από τα πολλά χρόνια παρουσίας στις εθνικές κατηγορίες με το Λαύριο, έδωσε το «σύνθημα» και η «Μαύρη Θύελλα» επανήλθε. Ακολουθώντας το ίδιο πλάνο στην άμυνα και βρίσκοντας λύσεις με τον έμπειρο σέντερ, κατάφερε να προηγηθεί με 29-24, ενώ είχε το «αντίδοτο» όποτε ο Φωτίου έβαζε μπροστά τον Κεραυνό. Ανέλπιστοι ήταν οι 11 πόντοι του Άρη Σκοπέτου, που με τα τρία τρίποντά του έδωσε στην ομάδα του, τα σουτ που έλειψαν με την απουσία του Λεωνίδα Τριανταφυλλόπουλου, ενώ η ψυχραιμία του Δελή στο τέλος από τη γραμμή των βολών «καθάρισε» το ματς.

Οι δυσκολίες για την Καλαμάτα δεν ήταν λίγες. Είχε, ωστόσο, τη δύναμη να σηκώνεται μετά από τόσα «χτυπήματα» και να φτάσει σε μία νίκη με ιδιαίτερο ψυχολογικό αντίκτυπο. Κι αυτό, γιατί στις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές, έχει δύο εντός έδρας ματς, με Αχαγιά και Ίκαρο Καλλιθέας. Μαζί με αυτά, μία μεγάλη ευκαιρία για να ξεκινήσει με τρεις νίκες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, μία συγκομιδή διόλου ευκαταφρόνητη στην πρώτη της παρουσία στη Γ’ Εθνική.