Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από μια κουτσουρεμένη ελέω κορονοϊού όπου πρόλαβαν να παίξει μόλις έναν αγώνα (79-64 τον ΑΟ Γαλάτιστας), κανείς δε γνώριζε με βεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ιωνικό Ιωνίας, τους στόχους του στον 6ο όμιλο της Γ’ Εθνικής αλλά και τη σταθερότητα που θα μπορούσε να έχει μια τόσο νεανική ομάδα.
Ωστόσο, 5 περίπου μήνες αργότερα, τα… μωρά του κόουτς Χριστοφορίδη έχουν μεγαλώσει και ωριμάσει απότομα και με δύο ακόμα στροφές για το απόλυτο φινάλε στο πρωτάθλημα βρίσκονται πολύ κοντά στη Β’ Εθνική, αφού απέχουν μόλις ένα βαθμό από την πρωτοπόρο Σταυρούπολη!

Πώς όμως έφτασε μέχρι εδώ;

Η κυριαρχία στα ντέρμπι

Εκ του αποτελέσματος, οι μοναδικές ομάδες στο εν λόγω γκρουπ που μπορούν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις μέχρι και την τελευταία στιγμή τον προβιβασμό στην τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία είναι η Σταυρούπολη, ο ΚΑΟΔ και ο Ιωνικός, με τους τελευταίους να τα έχουν πάει εξαιρετικά σε αυτά τα παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, εκτός των δύο νικών σε ισάριθμες απόπειρες κόντρα στον οργανισμό της Δράμας (νίκες με 56-53 εντός έδρας και 66-64 εκτός), η ομάδα της Ιωνίας κατάφερε να κάμψει και την αντίσταση της τρομερής Σταυρούπολης με 88-83 στο «σπίτι» της -ένα αποτέλεσμα, το 5ο θετικό στη σειρά, που την έβαλε για τα καλά πια στο παιχνίδι της ανόδου.

Μάλιστα, σε 4 απόπειρες απέναντί τους αριθμεί 3 ροζ φύλλα (75% επιτυχία), με τη μοναδική αποτυχία να έχει επέλθει στο «Λάζαρος Παπαδόπουλος» στο νήμα (61-59) -κάτι που της δίνει το πλεονέκτημα σε κάθε σενάριο ισοβαθμίας, στοιχείο πολύτιμο με τη χρονιά σε αυτό το στάδιο.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Ιωνικός – ΚΑΟΔ 56-53
Σταυρούπολη – Ιωνικός 61-59
ΚΑΟΔ – Ιωνικός 64-66
Ιωνικός – Σταυρούπολη 88-83

Η χημεία του ρόστερ

Όταν 12 ολόκληροι παίκτες από το περσινό ρόστερ παρέμειναν στο σύνολο και της φετινής σεζόν, γίνεται αυτόματα αντιληπτή η χημεία η οποία έχει καλλιεργηθεί, ένα στοιχείο πάρα πολύ σημαντικό φυσικά τόσο για την επίτευξη ενός υγιούς κλίματος στα αποδυτήρια όσο και για τη γέννηση μιας εμπιστοσύνης για τον άμεσο περίγυρο.

Μάλιστα, ο Ιωνικός -σε ένα μοτίβο που κυριαρχεί σε πολλές από τις ομάδες τόσο στον 5ο όσο και στον 6ο όμιλο της λίγκας- έχει πάρει την απόφαση να στηριχθεί στα νέα παιδιά από τα σπλάχνα του, με το μέσο όρο ηλικίας στο σύνολο του Χριστοφορίδη να έγκειται στα μόλις τα 25 χρόνια.

Φυσικά, υπάρχουν και οι έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι όπως οι Αναστάσιος Παναγιώτου, Γιάννης Τολιόπουλος και Γιώργος Σαρακατσάνος, ωστόσο άμεσος πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από τα νιάτα και τα όσα αυτά επιφέρουν και στο παρκέ.

Χαρακτηριστικό δε της ομοιογένειας δεν είναι άλλο από το γεγονός πως διαθέτει σε κάθε ματς κατά μέσο όρο 4 παίκτες με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 πόντους, με τους σκόρερ να μοιράζονται και τον όρο της «ομάδας» να κυριαρχεί εν πολλοίς απέναντι σε αυτόν της «ατομικότητας»!
Μάλιστα, οι πρώτοι σκόρερ δεν είναι σχεδόν ποτέ οι ίδιοι, όπως συμβαίνει στους περισσότερους συλλόγους των εθνικών κατηγοριών, με τους Αγγελόπουλο (22 ετών) με 5 και Μανετίδη (30 ετών) με 4 να είναι οι κυρίαρχοι -με τον Ιωνικό ωστόσο να έχει αντικρίσει 6 διαφορετικούς κορυφαίους επιθετικά αθλητές στη φετινή της πορεία!

Αναλυτικά οι παίκτες με 8+ πόντους ανά αντίπαλο (οι πρώτοι σκόρερ):

  • Με ΒΑΟ: 4 (Γιαμούκης 14)
  • Με ΚΑΟΔ: 4 (Ματενίδης 12)
  • με Αρίων: 4 (Αγγελόπουλος 18)
  • με Ελπίδα: 5 (Αγγελόπουλος 20)
  • με Σταρούπολη: 3 (Ματενίδης 20)
  • με ΑΟ Γαλάτιστας: 6 (Ζωγράφος 22)
  • με Ασπίδα Ξάνθης: 2 (Περιστεράκης 20)
  • με Ζέφυρο: 4 (Ματενίδης 17)
  • με ΒΑΟ: 3 (Αγγελόπουλος 20)
  • με ΚΑΟΔ: 4 (Παναγιώτου 20)
  • με Αρίων Ξάνθης: 4 (Περιστεράκης 20)
  • με Ελπίδα: 4 (Ζωγράφος 19)
  • με Σταυρούπολη: 5 (Αγγελόπουλος 22)
  • με ΑΟ Γαλάτιστας: 5 (Αγγελόπουλος 21)
  • με Ασπίδα Ξάνθης: 4 (Μανετίδης 14)

Τα αποτελέσματα που… πονάνε

Τους τίτλους, τις ανόδους και τους στόχους, όπως αποδεικνύεται εδώ και τόσα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό, τους κρίνουν τα ματς απέναντι στους βαθμολογικά «μικρούς» μιας λίγκας, με τη σταθερότητα και τη συνέπεια να είναι ίσως οι πιο σημαντικές αρετές για τον κάθε οργανισμό της γης.

Στον Ιωνικό, μια μόλις στροφή μετά την στα σημεία ήττα από την μέχρι στιγμής αήττητη και ακλόνητο φαβορί Σταυρούπολη έλαβε χώρα ένα ακόμα πιο τραχύ αποτέλεσμα όταν και λύγισε με 83-89 στο «σπίτι» του ΑΟ Γαλάτιστας για την 6η αγωνιστική -αποτέλεσμα που τον έφερε καθαρά 2 βαθμούς πίσω από την κορυφή…

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην επιστροφή της δράσης το 2022, η ομάδα της Ιωνίας λύγισε και από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο νήμα με 68-73 εντός έδρας και απέτυχε να εκμεταλλευτεί την ήττα της Σταυρούπολης από τον ΚΑΟΔ την περασμένη αγωνιστική -ένα στραβοπάτημα το οποίο αν δεν λάμβανε χώρα θα την είχε φέρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα…

Το πρόγραμμα μέχρι τέλους:

17η αγωνιστική (3/4):

Σταυρούπολη – ΚΑΟΔ
Ιωνικός – Ζέφυρος

18η αγωνιστική (10/4):

ΚΑΟΔ – Αρίων Ξάνθης
Ασπίδα Ξάνθης – Σταυρούπολη
Απόλλων Καλαμαριάς – Ιωνικός

 

Αναλυτικά η βαθμολογία:

1. Σταυρούπολη 30 (14-2)

————————————–

2. Ιωνικός Ιωνίας 29 (13-3)

3. ΚΑΟ Δράμας 29 (13-3)