Ο ΑΟΝΣ «Ο Μίλων» βρίσκεται εκεί που του αξίζει εδώ και μερικές μόλις ημέρες, αφού η εκτός έδρας νίκη στο μεγάλο αγωνιστικά και βαθμολογικά ντέρμπι της 17ης στροφής του 2ου ομίλου της Γ’ Εθνικής επί του ΑΟ Δάφνης κλείδωσε και μαθηματικά το μοναδικό και υπερπολύτιμο εισιτήριο ανόδου στη Β’ -μια εξέλιξη που, πέρα από δίκαιη και γοερή για ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία της Αθήνας και της χώρας, ήταν λυτρωτική καθότι έσπασε ένα τεράστιο φράγμα 14 ολόκληρων ετών μακριά από την Τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία.

14 χρόνια είναι πολλά.
Αν τα σπάσει κανείς σε μέρες (5.110 περίπου) μοιάζουν πιο πολλά.
Αν τα σπάσει και σε αποτυχίες, τότε φαντάζουν ακόμα περισσότερα.

Τη σεζόν 2007-2008, μετά από χρόνια παρουσία σε Α2 Ανδρών και Β’ Εθνική -ενώ δεν είχαν λείψει και οι εμφανίσεις στην τότε Α1– ο Μίλωνας αναγκάζεται να παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία (δεν υπήρχε νωρίτερα) στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Στόχος φυσικά η άμεση ανάκαμψη.
Ωστόσο, αυτή δεν ήρθε ποτέ…

Μετά από 5 χρόνια, ήρθε στο προσκήνιο και η πτώση στην ΕΣΚΑΝΑ, όπου θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά μετά από 3 ολόκληρες δεκαετίες συνεχόμενων παρουσιών στις εθνικές κατηγορίες…

Εκεί, το συγκρότημα της Νέας Σμύρνης θα περνούσε πολύ δύσκολα, αφού 6 χρόνια στις τοπικές ενώσεις της Αθήνας για μια τόσο ιστορική ομάδα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα…
Η Κίρκη της λίγκας της νότιας Αττικής έβαλε δύσκολα λοιπόν στο ταξίδι του Οδυσσέα Μίλωνα για πάρα πολύ καιρό και πάρα τις ηχηρές κατά καιρούς προσπάθειές του, μόλις το 2019 κατάφερε να βρει τα ψυχικά και υλικά αποθέματα για να ξεπεράσει τη μανία του να τον κρατάει εγκλωβισμένο και μαγεμένο στα χνώτα της. Τότε θυμήθηκε το δρόμο που ήθελε από πάντα να ακολουθήσει και ξέφυγε από τα αέναα δεσμά της με θερμή και αυτοπεποίθηση τερματίζοντας στη 2η θέση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2018-2019.

Αυτό ήταν.
Οι Εθνικές κατηγορίες ήταν και πάλι μπροστά στα πόδια του και η Ιθάκη της Β’ Εθνικής κάπου εκεί, να αναφαίνεται και να μυρίζει πατρίδα ακόμα και από τόσο μακριά.

 

Η πορεία του στην ΕΣΚΑΝΑ (από 2016 -2019 τα στοιχεία από την επίσημη λίγκα):

  • 2016: 5ος
  • 2017: 4ος
  • 2018: 5ος
  • 2019: 2ος

Στη Γ’ Εθνική, είχαμε μια ανατροπή του μύθου, με τον Οδυσσέα να γεύεται τελικά τους μαγεμένους καρπούς που του πρόσφεραν οι Λωτοφάγοι και να παραμένει μαζί με το πλήρωμά του για πολλά χρόνια στο νησί τους.
Συνολικά, θα περνούσε 3 σεζόν εκεί, ενώ από το 2021 -μετά από μια πολύ μέτρια χρόνια, όπου πριν τη ξαφνική διακοπή ελέω κορονοϊού καταλάμβανε την προτελευταία θέση της λίγκας- αρχίζει να ξυπνάει σταδιακά.

Και ενώ είναι έτοιμος να σηκωθεί από το κρεβάτι με φόρα και να πετάξει γρήγορα γρήγορα μερικά ρούχα πάνω του για να το σκάσει από το νησί, έρχονται και τα πρώτα εμπόδια απ’ έξω, με την απόφαση περί μη αναδιάρθρωσης των ομίλων του Νότου στη Β’ Εθνική πάρα το κενό που υπήρχε μετά από δύο απουσίες των Ιωνικού ΝΦ και της Χαλκίδας να πιέζει άδικα στον Μίλωνα να παραμείνει πάρα τη θέληση και τον όρο του «σωστού» εκεί.

Είχε βαλθεί όμως να ξεφύγει πάσει θυσία.

Το οικοσύστημα του Νίκου Καραγιάννη εκκίνησε εκπληκτικά τη φετινή σεζόν αρνούμενο αφενός να χάσει (πρώτη ήττα από τον ΑΟΦ Πορφύρας έπειτα από 700+ ημέρες από την προηγούμενη αποτυχία) και αφετέρου να περάσει έστω και μερικές ακόμα στιγμές κάπου όπου ένιωθε πως δεν του αξίζει (+15 διαφορά νίκης ανά ματς/ +17 στις επιτυχίες μόνο).
Τελικά, και μετά από 13 νίκες σε 15 ματς (δεν προσμετράται η επιτυχία κόντρα στον Παπάδο Γέρας που αποχώρησε από το πρωτάθλημα), ο ΑΟΝΣ κατάφερε στη Δάφνη να εξασφαλίσει την άνοδό του και την επιστροφή του στη Β’ Εθνική μετά από 14 χρόνια.

Η πορεία του στη Γ’ Εθνική (2019-2022):

  • 2020: 12ος (προτελευταίος)/ αναβολή των τελευταίων 8 αγωνιστικών λόγω πανδημίας
  • 2021: 1ος/ αναβολή μετά από 3 αγωνιστικές λόγω πανδημίας
  • 2022: 1ος 

Ο Οδυσσέας πέρασε πολλά. Συνάντησε πληθώρα εμποδίων, συνάντησε εχθρούς, συνάντησε ανασφάλειες και άγχη για το επόμενο βήμα.
Ωστόσο, η Οδύσσεια έχει χαρούμενο τέλος, με την Ιθάκη, την πατρίδα του, το σπίτι του, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια απουσίας να τον περιμένει καρτερικά στο περβάζι της αυλής τους με όνειρο να συναντηθούν ξανά.

Και μετά από πολύ καιρό, είναι και πάλι μαζί…