Ένα από τα ευχάριστα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής στον 2ο Όμιλο του Νότου της Γ’ Εθνικής ήταν σίγουρα η εκτός έδρας επικράτηση του Ηλυσιακού στο Ηράκλειο απέναντι στον Ηρόδοτο με τελικό σκορ 63-68.

Η ομάδα των Ιλισίων πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα, με τα “μωρά” του Δημήτρη Γιαννάκη να δείχνουν τις δυνατότητες τους μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα, παίζοντας με υπομονή και ωριμότητα δυσανάλογη του νεαρού της ηλικίας τους, κατορθώνοντας με μεθοδικότητα να πάρουν τελικά το ροζ φύλλο αγώνα, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ακολουθούσαν στο σκορ.

Ο Ηλυσιακός κάνει φέτος μια προσπάθεια ανασύνταξης, ξεκινώντας από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με σκοπό να μπορέσει σταδιακά να επιστρέψει στις υψηλότερες κατηγορίες. Ο σύλλογος έχει αποφασίσει να στηρίξει τα νέα παιδιά που υπάρχουν στο δυναμικό του, επιλέγοντας ως καπετάνιο του από την άκρη του πάγκου του τον Δημήτρη Γιαννάκη. Παρά τα πρώτα ατυχή αποτελέσματα, τα σημάδια βελτίωσης ήταν εμφανή στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις της ομάδας με Άρη Νικαίας και Κάδμο, με την πρώτη νίκη να έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη της ανοδικής πορείας που διαγράφει η ομάδα των Ιλισίων το τελευταίο διάστημα. Οι νεαροί παίκτες παρουσιάζονται όλο και καλύτεροι από αγωνιστική σε αγωνιστική, με το πλάνο “επένδυση στο μέλλον” να φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, αποδίδοντας μάλιστα και τους πρώτους του καρπούς.

Το basketblog.gr  και ο Δημοσθένης Παπαδημητρίου επικοινώνησαν με τον προπονητή του Ηλυσιακού, Δημήτρη Γιαννάκη, κατά την διάρκεια της επιστροφής της ομάδας από την Κρήτη, με τον 29χρονο κόουτς να μας καταθέτει τις απόψεις του τόσο για την αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο, όσο και για το πλάνο και τους στόχους της ομάδας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δημήτρης Γιαννάκης στο basketblog.gr:

Για την αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο και την πρώτη νίκη της ομάδας στο πρωτάθλημα: “Πρώτο μεγάλο ταξίδι για τους νεαρούς μας παίκτες, σίγουρα ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Πετύχαμε μια σημαντική νίκη μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα, χάρη στην υπομονή και την επιμονή που δείξαμε στο παιχνίδι. Μέσα από την άμυνα και τον έλεγχο των ριμπάουντ, καταφέραμε να βρούμε αντίδοτο στην επιθετική μας αστοχία. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα παιδιά κάνουν μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα και σήμερα ανταμειφθήκαμε με μία νίκη απέναντι σε μια καλή ομάδα”.

Για τη νέα προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος και το “νεανικό” πλάνο που ακολουθεί: “Όταν ανέλαβα την ομάδα βρισκόμασταν μόλις μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, ενώ τα παιδιά  βρίσκονταν μαζί περίπου 3 εβδομάδες. Παρά το μικρό διάστημα που δουλεύουμε όλοι μαζί, η πρόοδος που δείχνουμε είναι σημαντική. Τα παιδιά βελτιώνονται συνεχώς, δείχνουμε υπομονή και παρότι πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, εμείς προσπαθούμε να διεκδικούμε όλα τα παιχνίδια. Ξέρουμε ότι θα έρθουν και καλές και κακές στιγμές, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βελτιωνόμαστε και να κερδίζουμε τον σεβασμό των αντιπάλων μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε ευκαιρία στους νεαρούς παίκτες που διαθέτουμε έτσι ώστε να καταφέρουν να βρεθούν και ακόμα ψηλότερα και να γίνουν ολοκληρωμένοι παίκτες. Θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να τους δημιουργήσουμε τη νοοτροπία του νικητή. Φυσικά θέλουμε να σώσουμε και την κατηγορία και θα παλέψουμε γι’ αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δύσκολο έργο”.

Για το αν είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη η δουλειά του προπονητή όταν εργάζεται με νεαρούς παίκτες: “Στο καθαρά προπονητικό κομμάτι μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες, όμως προσωπικά μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά που έχουν θέληση να μάθουν και όρεξη να δουλέψουν. Είναι μια πρόκληση. Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι πάντα αυτοσκοπός. Είναι μεγάλο “σχολείο”  το να διαμορφώνεις τους χαρακτήρες των νεαρών παιδιών. Το κέρδος για εμάς θα είναι αυτά τα παιδιά να εξελιχθούν μέσα από εμάς και να φτάσουν και σε υψηλότερο επίπεδο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτουμε και 2-3 πιο έμπειρους παίκτες δίπλα στους οποίους μαθαίνουν. Φυσικά και εμείς οι προποντητές επωφελούμαστε δουελεύοντας με νέα παιδιά, καθώς αποκτάμε σημαντικές  εμπειρίες. Παράλληλα, έχεις και την ευκαιρία να βοηθήσεις το άθλημα, βγάζοντας κάποιους παίκτες. Καλά είναι τα μεγάλα μπάτζετ αλλά πρέπει να κοιτάμε και τα ταλέντα.

Τέλος, ο 29χρονος τεχνικός πρόσθεσε: “Kλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπεύθυνη του Ερασιτέχνη, Ελένη Θωμοπούλου, για την τρομερή προσπάθεια που κάνει να κρατήσει την ομάδα ψηλά. Έχει δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, όχι μόνο σε ότι αφορά το ρόστερ της ομάδας, αλλά και σε ότι αφορά το τεχνικό επιτελείο που πρέπει να είμαστε από τα μικρότερα σε μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία. Την ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και την τρομερή δουλειά που κάνει. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία της για τον σύλλογο”.