Την έντονη δυσαρέσκειά του για την τροπή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η επιτροπή μεταγραφών έκανε γνωστή με επίσημη ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης (4/10) ο Ίκαρος Καλλιθέας, ο οποίος -εκτός της λύσης που προτείνει για να αλλάξει άρδην η κατάσταση που επικρατεί- δηλώνει τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ομάδες όσο και οι παίκτες των μικρότερων ηλικιακά τμημάτων αναφορικά με τις μεταγραφές τους. 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Αξιότιμοι κύριοι,

Από την αρχή ανάληψης της νέας Διοίκησης της ΕΟΚ είπαμε ότι θέλουμε να συνταχτούμε στο πλευρό της με στόχο να δούμε το ελληνικό μπάσκετ να αλλάζει προς το καλύτερο. Γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι η καλοπροαίρετη κριτική μπορεί μόνο να βοηθήσει προς τον κοινό στόχο.

Ως Ίκαρος Καλλιθέας όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το βάρος που δίνουμε πάντα στην παραγωγική διαδικασία. Πάντα βασιζόμενοι στις αρχές και στις αξίες μας πορευτήκαμε στηριζόμενοι στη συνεργασία και ποτέ δεν προσπαθήσαμε να «κλέψουμε» έναν αθλητή από άλλη ομάδα. Τα προηγούμενα χρόνια η επιτροπή μεταγραφών προεξάρχοντος του αείμνηστου Ζαχαρία Αλεξάνδρου προσπαθούσε πάντα να ελέγχει με υπευθυνότητα, σύνεση και εξετάζοντας σε βάθος την κάθε αίτηση μεταγραφής νέου αθλητή κάτι που εν πολλοίς έφερνε κυρίως απορρίψεις και ουσιαστικά εμπόδιζε την ασυδοσία στη μεταγραφική διαδικασία.

Δυστυχώς, φέτος αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η επιτροπή μεταγραφών έχει μετατραπεί σε μία τυπική διαδικασία που ουσιαστικά δίνει εν λευκώ στους αθλητές το δικαίωμα μεταγραφής χωρίς τη συναίνεση του σωματείου, ακόμα κι όταν δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι.

Άλλωστε, δεν γίνεται ένας νέος αθλητής που έχει αλλάξει 4 ομάδες σε 7 σεζόν να θεωρείται ότι έχει δίκιο όταν κατηγορεί τα σωματεία που αγωνίζεται και να παίρνει ελεύθερα μεταγραφές! Μάλιστα, μιλώντας πρόσφατα με έναν μέλος της Επιτροπής μεταγραφών μάθαμε ότι αφού γίνει η μεταγραφή μετά βγαίνει η αποτίμηση κι αν ο σύλλογος δεν πληρώσει τότε ακυρώνουν το δελτίο του αθλητή. Κοινώς, αντί να βγει πρώτα η αποτίμηση και μετά ο αθλητής να πάρει τη μεταγραφή, επιλέγουν να κόψουν το μπάσκετ σε έναν ανερχόμενο αθλητή αν το σωματείο υποδοχής δεν πληρώσει, άρα αυτός που… την πληρώνει είναι ο παίκτης.

Ως σωματείο έχουμε εκφραστεί εξ αρχής υπέρ της θεσμοθέτησης ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ των ελπιδοφόρων νέων αθλητών και των σωματείων, με αποκλειστικό στόχο ότι θα συνεχίσουν τα σωματεία να επενδύουν ουσιαστικά σε παροχές προς τους νέους αθλητές χωρίς να έχουν πάντα την απειλή ότι δεν θα δουν ποτέ την επένδυση τους να αποδίδει.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, υπάρχουν σύλλογοι που ανεξάρτητα της νομοθεσίας σέβονται την προσφορά του σωματείου, από το οποίο παίρνουν έναν αθλητή και διαπραγματεύονται την μεταγραφή του. Φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση είναι ο Ολυμπιακός.

Οι αξίες μας ισχύουν γι’ αυτούς που μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό κι όχι προς όσους θεωρούν ότι μπορούν να διαφεντεύουν το ελληνικό μπάσκετ μόνο με το όνομά τους. Απέναντι στους συλλόγους που πράττουν τα παραπάνω θα πράξουμε κι εμείς αντίστοιχα και φυσικά αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα σε λίγο το ελληνικό μπάσκετ θα στερείται υποδομών”.