Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού «άναψε πράσινο φως» για να ανοίξουν τα κλειστά Γυμναστήρια και να ξεκινήσουν προπονήσεις οι ομάδες των Πρώτων Κατηγοριών αθλημάτων όπως το μπάσκετ γυναικών, ή το βόλεϊ, το πόλο, το χάντμπολ. Η Α2 Ανδρών, όμως, δεν είναι μέσα στις κατηγορίες που οι ομάδες μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις.

Η Α2 θα πρέπει να περιμένει ως τις 7/1 που υποτίθεται ότι θα γίνει άρση του «λοκντάουν».

Το γιατί η Α2 δεν μπορεί να ξεκινήσει προπονήσεις είναι ένα θέμα. Ακόμα μεγαλύτερο θέμα όμως, είναι οι όροι που έθεσε η ΓΓΑ, η Πολιτεία και οι Υγειονομικές Αρχές για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις.

Ανάμεσα στους άλλους όρους προβλέπεται: Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις και: Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

Το θέμα λοιπόν για την Α1 Γυναικών που έχει πάρει το «πράσινο φως» για προπονήσεις από την 1η μέρα του νέου έτους, είναι ποιος θα πληρώσει και το πρώτο τεστ και τα εβδομαδιαία τεστ για τον κορονοϊό.

Οι ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τις οικονομικές συνέπειες του «λοκντάουν» λόγω του ιού και τα ταμεία τους είναι «μείον». Από την άλλη, η ΕΟΚ δεν δείχνει και δεν μπορεί αν σηκώσει όλο το κόστος για τα τεστ αυτά και έτσι η έναρξη των προπονήσεων στην 1η Ιανουαρίου φαντάζει «χλωμή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Η συγκεκριμένη προσθήκη σε ότι αφορά στην επιτρεπόμενη αθλητική δραστηριότητα, που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνεται σε Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε αργά χτες βράδυ με τροποποιήσεις στα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021».

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.

2. Καθορισμός υπευθύνου COVID19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.

3. Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.

4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.

5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.

6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.

7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.

8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.

9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».