Ο ΠΑΟΚ είναι μια από τις ομάδες που ενισχύθηκαν πάρα πολύ εν όψει του νέου πρωταθλήματος στον κόσμο της Γ’ Εθνικής, με την αρμάδα από την Μεσοποταμία -στην πρώτη της ιστορική παρουσία στο επίπεδο των εθνικών κατηγοριών- να χτίζει ένα αξιοπρόσεκτο σύνολο, το οποίο συνδυάζει αφενός τους πρωταγωνιστές της περασμένης σεζόν, όταν και κυριάρχησε δηλαδή στα εδάφη της ΕΚΑΣΔΥΜ κερδίζοντας την ιστορική του αυτή άνοδο, και αφετέρου βετεράνους αθλητές που έχουν φάει με το… κουτάλι τα παρκέ του ελληνικού μπάσκετ εδώ και τόσες δεκαετίες.
Ωστόσο, ακόμα και αν η ενίσχυσή του αυτή μοιάζει με το απόλυτο όπλο του για τις μάχες του στον 5ο όμιλο της τέταρτης τη τάξει εθνικής λίγκας, η χθεσινή (25/9)… ήττα από το IBC αποτελεί ενδεχομένως κέρδος του από την τρέχουσα off-season.

Είναι δυνατόν μια αποτυχία να γεμίζει με τόσα κέρδη έναν οργανισμό τόσο άπειρο;
Φυσικά. Για τον απλούστατο λόγο πως κατάφερε να αποδείξει προς πάσα κατεύθυνση αλλά και στον εαυτό του πως μπορεί να προκαλέσει ζημιές με την παρουσία του και τη σοβαρότητά του.

Μέχρι και το τέλος της 3ης περιόδου, το συγκρότημα του κόουτς Τζηλίνη έμοιαζε να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου έχοντας σκοράρει 38 πόντους και έχοντας δεχθεί 57 με αυτό το -19 να αποτυπώνει πλήρως την κυριαρχία του «εχθρού» σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ. Μάλιστα, στα πρώτα αυτά 30 λεπτά της συνάντησης, πετύχαινε μόλις 1.3 πόντους ανά λεπτό, την ίδια στιγμή που επέτρεπε 1.9 πόντους ανά λεπτό -σε μια χαοτική στατιστική διαφορά…
Ωστόσο, αυτή ήταν και η αρχή της επανεκκίνησης.

Με κύριο πρωταγωνιστή τον 30χρονο Χρήστο Ρέππα, ο οποίος πέτυχε σωρεία τριπόντων στις απαρχές και τα μέσα της 4ης και τελευταίας περιόδου, η ομάδα της Καστοριάς κατάφερε σταδιακά να χτίσει ένα δικό της ηχηρό σερί, το οποίο θα την έφερνε σιγά σιγά όλο και πιο κοντά στους φιλοξενούμενους. Αυτό που θα ακολουθούσε όμως, εντός των επόμενων λεπτών δεν περνούσε από το μυαλό κανενός.
Συγκεκριμένα, μέχρι και το 38ο λεπτό -2 λεπτά πριν την εκπνοή της συνάντησης δηλαδή- το σκορ από το 38-57 (-19) είχε μετατραπεί σε 58-59 (-1), με το επί μέρους σκορ των γηπεδούχων να έγκειται πια στο 20-2 -ένα χαοτικό σερί που όχι απλά τους έβαλε στην υπόθεση «πρόκριση» και πάλι αλλά και τους έχρισε ίσως ως το απόλυτο φαβορί κατέχοντας πια το μομέντουμ και τον ρυθμό του ματς!

Για να γίνει ακόμα πιο αντιληπτό το μέγεθος αυτής της -παραλίγο- ανατροπής του ΠΑΟΚ, από το 30′ μέχρι και το 38′ πέτυχε το 33% των ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ του πόντων (τους 20 από τους 61 δηλαδή), ενώ την ίδια στιγμή ανάγκασε μια ομάδα που είχε πιάσει… φωτιά στην επίθεσή της με σχεδόν 2 πόντους ανά λεπτό και σχεδόν 60 πόντους μέχρι και το 30′ να κολλήσει στους μόλις 0.3 πόντους ανά λεπτό και να χάσει ένα μομέντουμ που μέχρι και τότε έμοιαζε απροσπέραστο.

Η ανατροπή βέβαια δεν έγινε ποτέ. Αν ευστοχούσε ο απόλυτος πρωταγωνιστής Ρέππας (17 πόντοι – 5 τρίποντα) στο τελευταίο σουτ πιθανότατα θα γινόταν.
Και η ουσιαστική μεταβολή της άνετης ήττας σε αποτυχία στο ένα σουτ δείχνει πολλά για την ομάδα του κόουτς Τζηλίνη, που έκανε καταπληκτική δουλειά ταρακουνώντας ένα ικανό σύνολο την κατάλληλη στιγμή.

Η ήττα και ο αποκλεισμός σ’ αυτό το στάδιο της σεζόν είναι απλά αυτό που είναι.
Μια ήττα και ένας αποκλεισμός…