Το γεγονός ότι το φάιναλ φορ επέστρεψε ομολογουμένως αποτελεί βήμα προόδου για το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν απαράδεκτο, πέρα για πέρα το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια γινόταν «συμβιβασμός» με την κακομοιριά και κυρίως με την αλητεία, αντί να βρούμε τρόπους να περάσουμε στην «επίθεση».

Πιθανότατα να έχουμε μπει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας πλέον αλλά θα ήταν άδικο αν κρίναμε αρνητικά το πρώτο βήμα. Ότι υπάρχουν ακόμα ατέλειες, είναι απόλυτα λογικό. Παθογένειες ετών και στενότητα χρόνου, οδήγησαν σε κάποια λαθάκια τα οποία βεβαίως και θα επισημάνουμε σε επόμενο άρθρο.

Θα ήταν όμως άδικο να μην υπογραμμίσουμε ότι έγινε το βήμα που έπρεπε. Αυτό από μόνο του δίνει ελπίδες για πολύ καλή (και καλύτερη) συνέχεια.

Απ’ εκεί και πέρα, όμως και σε πρώτη φάση, η ΕΟΚ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΡΤ που κάνει τις μεταδόσεις. Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ έχει γίνει «απόλυτο αφεντικό» ορίζοντας το πρόγραμμα αναλόγως των δικών της αναγκών που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την κοινή λογική.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό: Η ΕΡΤ έχει ένα πρόγραμμα να γεμίσει. Το να βάζει όμως ημιτελικούς φάιναλ φορ στις 17:00 και στις 20:00 όταν το Ηράκλειο (όπως κάθε πόλη) ακόμα έχει ζωή είναι κάτι που σίγουρα δεν το κρίνεις κι απόλυτα θετικό.

Το αντίθετο, πιθανότατα.

Θα πρέπει το μπάσκετ να πάρει τη μπάλα στα χέρια του κι αυτό θα συμβεί όταν γίνει πανίσχυρο. Όταν το προϊόν του θα δυναμώσει, θα ενισχυθεί και δε θα λειτουργεί «χαριστικά» για «γέμισμα» προγράμματος.

Η άποψή μας (παρότι η ΕΡΤ3 έχει πολύ ποιοτικό πρόγραμμα αλλά στην Ελλάδα ελάχιστα μετρά αυτό) είναι ότι το φάιναλ φορ θα έπρεπε να πάει στην ΕΡΤ1, το Κρατικό κανάλι δηλαδή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Είναι μεγάλο γεγονός, είναι γιορτή του μπάσκετ, είναι κάτι που επανέρχεται στη ζωή μας και μάλιστα φιλόδοξα.

Γιατί να μην είναι στην ΕΡΤ1 δηλαδή;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα διοίκηση της ΕΟΚ έχει να προσπεράσει παθογένειες ετών και είναι μάλλον τιμητικό το ότι δεν έχει «πατήσει» επάνω σε αυτές για να παρουσιάσει δικαιολογίες. Όμως το τηλεοπτικό κομμάτι και ο ρόλος της ΕΟΚ (ως απόλυτου θεματοφύλακα του ελληνικού μπάσκετ) επάνω σε αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και σύντομα να είναι το μπάσκετ εκείνο που θα έχει τον πρώτο λόγο. Και όχι να είναι ουραγός.

Από τον ΕΣΑΚΕ δεν έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Διαφήμισε τον αγώνα της Δευτέρας για την ΕΡΤ1 και το είδαμε μόνο μια φορά. Η ΕΡΤ βάζει/βγάζει αγώνες όποτε θέλει και λένε «ευχαριστώ» αφού παίρνουν χρήματα.

Καθόλου δεν τους πειράζει ότι το Σάββατο στις 17:00 δεν «παίζει» η Basket League στην ΕΡΤ3 ή κάπου αλλού εκτός της ψηφιακής πλατφόρμας.

Από την ΕΟΚ, όμως, έχουμε πολύ περισσότερες ειδικά με το «φρέσκο άνεμο» που πνέει. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί.

Το μπάσκετ πρέπει να ορίζει μόνο του το πρόγραμμά του. Και αυτό πρέπει να αρχίσει τώρα.