Την Παρασκευή (18/2) θα παιχτεί η 1η πράξη τουi Fnal Four του Κυπέλλου Ελλάδας με τη διεξαγωγή των δύο ημιτελικών (Προμηθέας – Παναθηναϊκός στις 17:00 και Ολυμπιακός – ΑΕΚ στις 20:00). Μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης (17/2) έλαβε χώρα στην Κρήτη και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε αναλυτικά τι ειπώθηκε από τους προπονητές και τους αρχηγούς των τεσσάρων ομάδων, καθώς και του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Νίκου Νικολόπουλου:

ΠΡΙΦΤΗΣ: «ΤΟ FINAL 4 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ »

«Συγχαρητήρια στις ομάδες που συμμετέχουν στο Final Four, θέλουμε να το χαρεί ο κόσμος. Επισημαίνω και εγώ ότι είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ότι γίνεται ένα Final Four για την τελική φάση του Κυπέλλου. Εύχομαι στο μέλλον να γίνει και Final 8. Είναι ένα αισιόδοξο γεγονός. Τα τελευταία γεγονότα ήταν δυσάρεστα και όλοι τα καταδικάζουμε στην κοινωνία μας. Αυτό το Final Four είναι μια μικρή απάντηση. Ελπίζω να αναπτύξουμε όσα χρειάζεται για να καθιερωθεί αυτό το τουρνουά.

Προφανώς, οι ελληνικές ομάδες έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά τα τελευταία 30 χρόνια στο μπάσκετ. Αυτή ανεβάζει τις προσδοκίες του φίλαθλου και του οπαδικού κοινού. Σαφέστατα έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα σε σχέση με την Ευρώπη. Προφανώς, εμείς διανύουμε μια μεταβατική περίοδο. Το Κύπελλο είναι πολύ σημαντικός στόχος για εμάς. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο με βάση τις ικανότητές μας. Να πιάσουμε τα καλύτερα όρια απόδοσής μας σαν γκρουπ, για να διεκδικήσουμε το τρόπαιο. Και θα το κάνουμε μέσα στο γήπεδο».

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: «ΕΔΩ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΜΟΣ Η ΚΗΔΕΙΑ»

«Χαιρετώ και εγώ τη διεξαγωγή ενός Final Four ύστερα από 18 χρόνια. Θυμάμαι πως την τελευταία φορά είχαν γίνει επεισόδια. Από τότε δεν έγινε τέτοιο τουρνουά στην Ελλάδα. Όλοι οι προπονητές που ήμασταν εδώ δουλεύαμε τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό και είδαμε πόσο ωραία είναι αυτά τα τουρνουά. Εδώ το τουρνουά είναι… ή γάμος ή κηδεία. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, μόνο ένας χαίρεται ή πανηγυρίζει και οι άλλοι τρεις γυρίζουμε στη δύσκολη καθημερινότητα. Πρέπει να υπάρχει αίσθημα ευθύνης.

Από την μεριά μας για να παρουσιάσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αλλά αυτό πάει και για τον κόσμο. Δίνουμε “εξετάσεις”, για το αν η χώρα μας είναι ικανή για τέτοια τουρνουά. Όπως είπε και ο Δημήτρης Πρίφτης, είναι μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και τον αθλητισμό. Έχουμε την ανάγκη να γίνουν τα ματς σε αθλητικό πλαίσιο. Σκεφτόμαστε μόνο το αυριανό παιχνίδι ως Ολυμπιακός, με σεβασμό απέναντι στην ποιότητα και την ικανότητα της ΑΕΚ. Ο Walkup είναι εδώ μαζί μας, κάνει προπόνηση με την ομάδα. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα τις προηγούμενες ημέρες. Σίγουρα, θα πάρει χρόνο συμμετοχής στο Final Four.

Από τη στιγμή που είμαι στον Ολυμπιακό προφανώς δεν αρκούν καν οι δύο τίτλοι. Πρέπει να συνδυάζονται με ευρωπαϊκή πορεία. Υπό αυτό το πρίσμα είμαστε ευχαριστημένοι γιατί είμαστε ανταγωνιστικοί στην EuroLeague. Έχουμε ως στόχο δύο τίτλους ακόμα. Αν οι τρεις τίτλοι μειώνονται σε δύο, αυξάνεται η αίγλη τους. Ένας τίτλος για είναι σημαντικός πρέπει να γίνονται πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, να ανέβει επίπεδο το ελληνικό μπάσκετ, για να έχει σημασία ο τίτλος.

Όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν και βάζω και τους διαιτητές να στέκονται στο ύψος τους. Να παίζονται στα παρκέ οι αγώνες και όχι στην εξέδρα. Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας. Η Ελλάδα είναι μπασκετική χώρα, έχουμε μεγάλη ευθύνη για να μεγαλώσουμε τη σημασία αυτών των τίτλων. Δεν είναι μόνο ο οικονομικός παράγοντας. Είναι σημαντικό να υπάρχει αξιοπιστία, ότι τα παιχνίδια κρίνονται στο γήπεδο. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη αίγλη στους τίτλους».

ΔΕΔΑΣ: «ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

«Εκφράζουμε τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια μας που η ΑΕΚ είναι ξανά παρούσα σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Στο Ηράκλειο τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα μας κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο. Αυτό αποτελεί κίνητρο και οδηγό για να κάνουμε κάτι καλό. Συμφωνώ με όλους, είναι σημαντικό σταδιακά ως ελληνικό μπάσκετ να ακολουθήσουμε όσα κάνουν οι προηγμένες χώρες. Μπασκετικά, ως παίκτες και προπονητές είμαστε στην ελίτ. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και οργανωτικά. Είναι θέμα χρόνο. Όσο για το αυριανό ματς, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί, έχει μεγαλύτερη ποιότητα από εμάς. Το Κύπελλο, όμως, είναι θεσμός των εκπλήξεων. Το βλέπουμε παντού. Θα προσπαθήσουμε με καλή στρατηγική και αυταπάρνηση να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μεταφέρουμε την πίεση στον Ολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ήρθαμε με σκοπό να βάλουμε δύσκολα στον Ολυμπιακό.

Το Κύπελλο δίνει κίνητρο σε όλους. Δώσαμε προοπτική μέσα στη χρονιά, βρήκαμε μια όαση, έναν στόχο, με την νίκη κόντρα στο Περιστέρι. Αυτό τελειώνει εδώ. Μιλάμε για ένα ή δύο ματς. Όπως είπα στο ξεκίνημα, το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων. Σε αυτή την κατηγορία βρισκόμαστε, θα είναι έκπληξη αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Σίγουρα, το πρωτάθλημα σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες και χρόνο. Εμείς ως ΑΕΚ περιμένουμε πώς και πώς να δούμε έστω για ένα – δύο μήνες, αυτό που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το καλοκαίρι. Το Κύπελλο δεν μας δίνει αυτή την ευκαιρία γιατί είναι ένας σύντομος θεσμός. Είμαστε εδώ για το Κύπελλο, αύριο έχουμε ένα σημαντικό ματς και αυτό είναι όλο.

Έχει δύο όψεις το νόμισμα. Αν χάναμε εύκολα στο πρωτάθλημα θα ήταν κάπως υπέρ μας για αύριο. Κρατάω, όμως, τα θετικά. Με ρόστερ επτά παικτών παίξαμε καταπληκτικό παιχνίδι. Αυτή είναι η διαφορά των ομάδων. Σε εκείνο το ματς ο Σλούκας έδειξε το επίπεδό του και κέρδισε το ματς. Αύριο μπορεί να εμφανιστεί κάποιος άλλος. Το πρώτο ματς μπορεί να αποτελέσει οδηγό μας σε επίθεση και άμυνα, αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος παίκτης του Ολυμπιακού μπορεί να γίνει ηγέτης. Αυτή τη φορά πρέπει να προβλέψουμε τον παράγοντα που θα μπορεί να κρίνει το ματς. Του Σλούκα του αφήσαμε δημιουργίες, έπρεπε να αλλάξουμε στα pick ‘n roll στο τελευταίο δεκάλεπτο και δεν το κάναμε. Πρέπει να είμαστε λίγο πιο καλοί στις προσαρμογές, αν είμαστε κοντά. Είναι και θετικό και αρνητικό το γεγονός ότι ήμασταν κοντά στο πρώτο ματς. Θα το δούμε αύριο.

Δεν συμφωνώ με το να “σώσουμε τη χρονιά”, έχουμε ακόμα τέσσερις μήνες. Είναι μια ευκαιρία το Κύπελλο να βελτιώσουμε τις εντυπώσεις. Θέλουμε για δυο – τρεις μήνες να δούμε το ρόστερ μας στο παρκέ και να τρέξουμε το σερί μας στο πρωτάθλημα. Συμφωνώ με το σκεπτικό, αλλά όχι με το να “σώσουμε τη χρονιά”. Είναι μεγάλος σταθμός το Κύπελλο, αλλά δεν μένουμε εδώ. Θα πρέπει να παίξουμε δυνατά και από εκεί και πέρα έχουμε έναν προγραμματισμό για να… σώσουμε τη χρονιά, αν θέλεις. Αυτό θα φανεί στο τέλος των playoffs».

ΖΟΥΡΟΣ: «Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ»

«Θα ήθελα εκ μέρους του Προμηθέα να πω ότι είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο πρώτο Final Four ύστερα από τόσα χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Προμηθέας είναι πάντα στην τελική φάση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δείχνει συνέπεια. Η ομάδα παλεύει και δουλεύει καλά, παρουσιάζει υγεία. Σε αυτό το Final Four, όμως, έχουμε και έναν αόρατο αντίπαλο, τον κορωνοϊό.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για αυτό το Final Four. Όλη η Ευρώπη έχει Final Four ή Final Eight. Πρέπει να τα καταφέρουμε και να κερδίσει ο καλύτερος. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Από την πλευρά μας έχουμε δυο παίκτες που δεν θα είναι στο ρόστερ μας. Ακόμα δύο παίκτες επέστρεψαν από τον κορωνοϊό. Ο Grant και ο Γκίκας δεν είναι μαζί μας. Έχουν επιστρέψει άλλοι δύο και το 5ο μέλος επίσης δεν είναι μαζί μας. Έχουμε απουσίες παικτών με σημαντικό χρόνο στην ομάδα μας».

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: «Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ»

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επέστρεψε το Final 4. Να ευχηθώ υγεία σε όλες τις ομάδες και να είναι ένα υγιές μπασκετικό τριήμερο. Ευχαριστούμε το Ηράκλειο για τη φιλοξενία και ο καλύτερος να κερδίσει το Κύπελλο».

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΧΟΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ»

«Εύχομαι και ελπίζω πως το Final Four θα γίνει και Final Eight και θα βελτιώνεται ο χώρος του μπάσκετ. Κάθε χρόνο μακάρι να υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση. Οι Έλληνες αγαπούν πολύ το μπάσκετ. Όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας στην εξυγίανση του αθλήματος. Για εμάς είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε στη διεκδίκηση ενός στόχου. Κοιτάμε μόνο το αυριανό ματς, ήρθαμε προετοιμασμένοι και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να πάρουμε αυτό το Κύπελλο που το θέλουμε πάρα πολύ.

Δεν μας αγχώνει καθόλου (σ.σ. το ότι ο Ολυμπιακός θεωρείται το φαβορί), ίσα – ίσα. Είναι ένα ματς που περιμένουμε. Δουλεύουμε από την αρχή της χρονιάς, είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση. Περάσαμε μια κρίση λόγω κορωνοϊού, που χάσαμε τον ρυθμό μας. Τώρα δεν υπάρχει άγχος, είμαστε καλά και νιώθουμε άνετα».

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ: «ΠΗΡΑΜΕ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΡΙΤΩΣΕΙ»

«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, σε μια πόλη που πήραμε δυο Κύπελλα και θα θέλαμε να τριτώσει. Έχουμε προβλήματα, αλλά έχουμε μάθει να παίζουμε με τα προβλήματά μας. Θα παίξουμε σαν ΑΕΚ και θα δώσουμε τα πάντα. Ο αντίπαλός μας είναι μια top ομάδα της Euroleague. Δεν υπάρχει σύγκριση. Αλλά, το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων. Πέρασαν 18 χρόνια για να γίνει Final Four, ήμασταν τότε μαζί με τον Πρίντεζη. Μακάρι στο μέλλον να γίνει και Final Eight. Υγεία και ελπίζω ο κόσμος να το ευχαριστηθεί. Ένας τίτλος δεν λέει κάτι για την ΑΕΚ για να σώσει τη χρονιά της. Ο στόχος της ομάδας ήταν να μπει στο νέο γήπεδο και να δημιουργήσει ένα νέο ρόστερ. Κανένα Κύπελλο ή κανένα τρόπαιο δεν σώζει τη χρονιά της ΑΕΚ».

ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: «ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ 100% ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ»

«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε σε άλλη μια γιορτή του ελληνικού μπάσκετ. Είχαμε δυσκολίες αυτές τις μέρες, αλλά είμαστε υγιείς και όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Οφείλουμε να δώσουμε το 100% όλοι μας και για τα παιδιά που δεν θα αγωνιστούν».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΚ): «ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ FINAL 8»

«Από την μεριά μου θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Θεωρώ πως η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και μεταφέρει το μήνυμα προς τους φιλάθλους. Ευχαριστώ τόσο την περιφέρεια Κρήτης, που μας βοήθησε πολύ, όσο και τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και την Ένωση. Ήταν όλοι δίπλα μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή του Final Four. Είχε πολλά χρόνια να γίνει, αλλά συμβαίνει με κόσμο, με φιλάθλους. Το μόνο μας είναι: “δεν είναι πόλεμος, είναι γιορτή”. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μοιραστούν συνολικά 2.500 μπλουζάκια σε όλους, δωρεάν, σε όλους τους φιλάθλους και κυρίως στα παιδιά. Αυτό είναι το σύνθημά μας: “Δεν είναι πόλεμος, είναι γιορτή”. Αγωνιστικά μπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά έξω πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ομάδες, διοικήσεις, φίλαθλοι.

Πρέπει να απομονωθούν οι λίγοι που κάνουν κακό στην υγιή εικόνα του αθλητισμού. Πέραν από λόγια, θέλουμε πράξεις. Πράξεις που ξεκινούν από το Final Four και άλλες που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον κατά της οπαδικής βίας. Μιλώντας, παρουσιάζοντας το θετικό πρόσημο του αθλητισμού και όχι την αρνητική μάσκα. Με τη συνεισφορά όλων μας και όλων σας. Σας χρειαζόμαστε, σας θέλουμε δίπλα μας. Η επόμενη μέρα είναι μέρα για όλους μας. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την επόμενη ημέρα, το μπάσκετ και την υγεία του αθλητισμού. Για να δούμε περισσότερα παιδιά να χαίρονται, να πανηγυρίζουν, αλλά και να στεναχωριούνται. Μέσα στη ζωή υπάρχουν και οι ήττες. Θέλω να σας προλάβω και να σας πω ότι μετά το φετινό Final Four εφόσον όλα προχωρούν καλώς, θέλουμε του χρόνου να πάμε σε ένα πολύ όμορφο Final Eight.

Αυτό που έχει σχεδιαστεί για φέτος είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζουμε για το F8. Στο Final Four μιλήσαμε με τις ομάδες. Θέλαμε να διασφαλίσουμε τους υγιείς φιλάθλους. Για αυτή πήραμε τη διαχείριση των εισιτηρίων σε συνεργασία με την τοπική Ένωση, Οι ομάδες πήραν μόνο λίγες προσκλήσεις για τους ανθρώπους της διοίκησης. Τα εισιτήρια δόθηκαν από την ομοσπονδία μαζί με την τοπική Ένωση. Απαγορεύτηκε η μετακίνηση οπαδών. Στην Κρήτη γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Εννοείται πως έχουμε δώσει οδηγίες και έχουμε πάρει τα μέτρα, για το ποιος θα κάθεται πού. Η συμβολή της αστυνομίας είναι σημαντική εντός και εκτός γηπέδου, αλλά κυρίως εκτός, για να ξέρουμε πως όσοι μπουν μέσα δεν θα μεταφέρουν κάτι πάνω τους. Επίσης, θα υπάρχει αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και εντός γηπέδου και εκτός με τον έλεγχο που θα γίνει. Του χρόνου στο Final Eight θέλουμε διαφορετικό τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Γ.Γ. ΕΟΚ): «ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ»

«Σας καλωσορίζουμε στο φιλόξενο Ηράκλειο. Η εικόνα του πάνελ προδίδει την μορφή της τελικής φάσης του Κυπέλλου. Δεν είναι νέα, αλλά ήταν ξεχασμένη. Είχα διοργανωθεί Final Four πριν από 18 χρόνια. Μέλημα και σκέψη της νέας διοίκησης της ΕΟΚ είναι όλοι οι τομείς που αφορούν το μπάσκετ να αναβαθμιστούν. Είμαστε σίγουροι πως αυτή η μορφή τέλεσης της τελικής φάσης είναι πραγματικά μια κίνηση προς την αναβάθμιση του Κυπέλλου. Αυτή η αναβάθμιση μας οδηγεί και σε άλλες σκέψεις.

Θέλουμε με τη βοήθεια όλων να στεφθεί από επιτυχία αυτό το εγχείρημα, για να προχωρήσουμε και σε άλλες σκέψεις που έχουμε. Θεωρώ ότι αυτό το τριήμερο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με μια γιορτή. Θέλουμε να είναι γιορτή. Παράλληλα υπάρχουν και δράσεις που θα γίνουν το Σάββατο, εφόσον το επιστρέψουν οι καιρικές συνθήκες, με 3on3 και μια συμβολή δενδροφύτευση. Θέλω να ευχαριστήσω την περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Κρήτης, την τοπική Ένωση Κρήτης. Είμαι σίγουρος ότι την Κυριακή θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εύχομαι στις ομάδες υγεία και να πετύχει ο καθένας τους στόχους του».

Πετύχαμε να έχουμε 2.000 άτομα στα αυριανά ματς. Δεν απέχει πολύ αυτό από το 50%. Υπάρχει μια διαδικασία που τηρείται αυστηρά από την αστυνομία. Έχουν τεθεί χρονικά όρια, για να γίνει έλεγχος για τα ονόματα. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, για να έχουμε περισσότερα άτομα στον τελικό της Κυριακής.

Περιμένουμε την έγκριση από την αστυνομία (σ.σ. για τη διανομή των εισιτηρίων). Έχουν διατεθεί τα περισσότερα εισιτήρια με λίστα σε συγκεκριμένα άτομα που τα έχουν ζητήσει. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μεμονωμένα εισιτήρια αυτή τη στιγμή. Αν υπάρξουν, θα βγουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».