Το επίπεδο της Ελληνικής διαιτησίας είναι παρά πολύ υψηλό κάτι που το παραδέχονται όλοι όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αφού σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις η FIBA επιλέγει και εμπιστεύεται τους Έλληνες διαιτητές.

Πρόσφατα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σε μια γυναίκα διαιτητή η οποία με πείσμα, θέληση και πολύ δουλειά έχει καταφέρει να είναι παρούσα σε πολύ μεγάλες στιγμές. Ο λόγος για την Χιώτισσα Βάσω Τσαρούχα, του συνδέσμου της Αθήνας, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Κόροιβου για την Α1 Ανδρών και να γίνει έτσι η δεύτερη 17 χρόνια μετά την Καρολίνα Σκούρτη  γυναίκα διαιτητής στην Α1 Ανδρών. Σε  λίγες μέρες μάλιστα και συγκεκριμένα στις 6/4 η Ελληνίδα ρέφερι θα σφυρίξει και στον πρώτο τελικό του eurocupγυναικών ανάμεσα στην ESBVA-LM της Στέλλας Καλτσίδου και την Μπουρζ,

Ποια είναι όμως η γυναίκα αυτή που με τη δουλειά της έχει καταφέρει να αποσπάσει καλές κριτικές και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δυνατά χαρτιά της Ελληνικής διαιτησίας.

Η Βάσω Τσαρούχα ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην ιδιαίτερη πατρίδα της στη Χίο και συγκεκριμένα από την ομάδα του Παγχιακού . Το ταλέντο της όμως ηταν φανερό ότι δεν μπορούσε να περιοριστεί τα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού της και έτσι γρήγορα ομάδες της Αθήνας ενδιαφερθήκαν για την απόκτηση της. Η διαδρομή της στην Αθηνά περιλάμβανε τις Εσπερίδες, τον Αστέρα Εξαρχείων, το Περιστέρι και την Ηλιούπολη.  Η σχέση της και η αγάπη της για το μπάσκετ ηταν και είναι καρμική για αυτό και ήθελε να παραμείνει στο άθλημα και να το υπηρετεί από άλλο πόστο και κάπου εκεί μπήκε μέσα της το μικρόβιο της διαιτησίας.

Η σχέση της με τη διαιτησία

Το σαράκι της διαιτησίας «πότισε» από πολύ νωρίς το αίμα της και έτσι μόλις από το 2000 ξεκίνησε την καριέρα της από τα τοπικά πρωταθλήματα της Χίου. Γρήγορα όμως κατάφερε και αναρριχήθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ελλάδα που είναι το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών με την ΚΕΔ να την ορίζει πρόσφατα στην αναμέτρηση μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Κόροιβου.

Στην Ευρώπη η Τσαρούχα, αν και νέα σχετικά διαιτητής αφού μόλις το 2013 έγινε διεθνής ,εχει κληθεί να βγάλει εις πέρας δύσκολους αγώνες όπως τον περσινό δεύτερο τελικό του eurocup γυναικών και μερικούς αγώνες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 16 που διεξήχθη στα γήπεδα της Πορτογαλίας το περασμένο καλοκαίρι. Αυτά ήταν και τα διαπιστευτήρια της αλλά και το διαβατήριο για μια εξίσου επιτυχημένη ευρωπαϊκή καριέρα.

Αυτή ήταν εν ολίγοις η μέχρι τώρα πορεία της Βάσως Τσαρούχα στα παρκέ. Μια διαδρομή δύσκολη που ξεκίνησε όταν ήταν 10 ετών και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και που είναι συνδεδεμένη με το μπάσκετ, εξάλλου όπως λέει και η ίδια η ζωή της είναι το μπάσκετ και προσπαθεί να το υπηρετεί από όποιο πόστο μπορεί. Η περίπτωση της είναι η απόδειξη ότι η διαιτησία δεν είναι προνόμιο μόνο των ανδρών αλλά μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά και οι γυναίκες αρκεί να έχουν πείσμα, θέληση, αγάπη για το άθλημα και όρεξη για δουλειά.