Το γεγονός της αγωνιστικής είναι το εκπρόθεσμο καλάθι των Τρικάλων, στο παιχνίδι με τη Νέα Κηφισιά. Κι είναι δεδομένο ότι πολλά θα ακουστούν και θα γραφτούν, από ανθρώπους που είτε δεν ξέρουν, είτε αυτόκλητα έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του Κυριάκου Ταβουλαρέα, που -παρότι είναι σωστός ο συλλογισμός του Γιώργου Νικολάου, αναφορικά με τον Δημήτρη Μπήτη– βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου.

Ποιος είναι ο ρόλος του Γιώργου Μηναρετζόπουλου, κομισάριου του αγώνα; Έπρεπε να πάρει θέση; Η απάντηση είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: ΦΥΣΙΚΑ! Άλλωστε, γι’ αυτό κάθεται στο τραπέζι της γραμματείας…

Ο κανονισμός της ΕΟΚ είναι σαφής και επιτρέπει (αν δεν “υποχρεώνει“) στον κομισάριο να παρεμβαίνει οσάκις το κρίνει σκόπιμο. Μάλιστα, η ανάγκη “γέννησης” της θέσης κομισάριου προκλήθηκε από την εντοπιότητα των μελών της γραμματείας. Γι’ αυτό και η FIBA υποχρεώθηκε να θεσπίσει τον θεσμό του κομισάριου, ώστε να διαφυλάξει το αδιάβλητο των αγώνων.

Είναι προφανές ότι αν υπάρχει θέμα εντοπιότητας με τους διαιτητές, δεν μπορεί να μην υπάρχει ζήτημα με την εντοπιότητα των κριτών. Κι επειδή δεν αντέχει οικονομικά καμία διοργάνωση να φέρνει από άλλου μέλη για τη γραμματεία, υπάρχει ο κομισάριος για να κρατά τα… μπόσικα.

Δεν είναι όμως μόνο ο κανονισμός που επιβάλλει στον κομισάριο να έχει άποψη. Είναι και η προϊστορία που μας διδάσκει ότι ο κομισάριος δεν είναι… κονομισάριος, δεν πάει δηλαδή να δει το ματς από την… καλύτερη θέση και να πληρωθεί, αλλά έχει ρόλο.

Αρκετοί από εσάς (ο Γιώργος Νικολάου είμαι σίγουρος) θα θυμούνται την ιστορία του αγώνα ΑΕΚ – Πανιώνιος, στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Τότε, με την παρέμβαση του Αντώνη Μάνου, κομισάριου εκείνου του αγώνα, είχε μετρήσει εκπρόθεσμο καλάθι. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι είχε κάνει λάθος (δεν έχει καμία σημασία), όμως δεν ήταν “γλάστρα“, αλλά ενεργό μέλος του αγώνα.

Ο Μηναρετζόπουλος όφειλε να πει την άποψή του και είναι θέμα των διαιτητών (εν προκειμένου του Κυριάκου Ταβουλαρέα) να τη δεχθούν, ή να πάρουν την ευθύνη της υπόδειξης.

Υ.Γ.: Θα είχε πλάκα να σας δείχναμε τί έγραφαν τότε επωνύμως, αυτοί που σήμερα ανωνύμως υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο, αλλά πώς μπορούμε να κάνουμε ταυτοπροσωπία σε κάποιον που ντρέπεται γι’ αυτά που γράφει και δεν τα υπογράφει;

Υ.Γ.1: Στη φωτό, ο Γιώργος Μηναρετζόπουλος είναι ο κύριος δεξιά, με το παχύ μουστάκι…