Στις 10 το πρωί της Κυριακής (σε λίγες ώρες) θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο Porto Rio ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, Ηλίας Καφφές, επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν και ενεργοί διαιτητές (όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Χριστοδούλου), με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Γιώργο Χαλβατζάκη, προκειμένου για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, σχετικά με τα κρούσματα βίας κατά των διαιτητών (και όχι μόνο).

Η πρόταση για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, θα περιλαμβάνει αυστηρά οικονομικά μέτρα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Χαλβατζάκης θα σταθεί αρωγός, αφού είναι κοινή πεποίθηση πως η βία δεν χωρά στα γήπεδα του μπάσκετ.

Οι ποινές – πρόστιμα για τις ομάδες παραβάτες, θα αφορούν τα υβριστικά και αντεθνικά συνθήματα, τη ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, πιθανούς (απευκταίους) τραυματισμούς παραγόντων διεξαγωγής του αγώνα (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, συνοδούς, δημοσιογράφους), βεγγαλικά ή κροτίδες και είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο (όχι για να πανηγυρίσουν νίκη της ομάδας τους).

Η πρόταση για τις ποινές θα είναι αυστηρή και τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 4.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση, δε, που υπάρχει επανάληψη της παράβασης στον ίδιο αγώνα (αν, για παράδειγμα, γίνουν δύο και τρεις φορές ρίψεις αντικειμένων), ή υπάρξει συνδυασμός παραβάσεων, τα πρόστιμα θα αθροίζονται.

Αν οι οπαδοί μιας ομάδας επαναλάβουν έκτροπα, τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται (τη δεύτερη φορά), θα τριπλασιάζονται και πάει λέγοντας.

Για καλό σκοπό

Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν κατά 50% στο… ταμείο του ΕΣΑΚΕ και κατά 50% σε αυτό της ΕΟΚ. Η ομοσπονδία θα “υποχρεωθεί” να τα διαθέσει για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, αλλά και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ η λίγκα θα πρέπει να τα διαθέσει για μια εκστρατεία κατά της βίας, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, εκδόσεις, ιστοσελίδες φορέων (ΠΣΑΚ, ΣΕΠΚ, ΕΟΚ, ΟΔΚΕ, ΕΣΑΚΕ, ΠΣΑΤ, κτλ.) και άλλα.

Εδώ και τώρα

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως αν τα πρόστιμα δεν καταβάλλονται εντός μιας εβδομάδας (πριν την επόμενη αγωνιστική) η ομάδα θα μηδενίζεται σε όλους τους αγώνες που ακολουθούν, μέχρι να καταβάλλει το πρόστιμο.

Αυστηρές (εξοντωτικές) θα είναι οι ποινές σε διαιτητές και κομισάριους που έκαναν τα στραβά μάτια, ενώ δικαίωμα έφεσης θα υπάρχει μόνο σε περίπτωση που διαφωνούν διαιτητές και κομισάριος.

Η πρόταση μας βρίσκει (υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που θα είχαμε κάτι να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε, αλλά δεν μας πέφτει λόγος) απόλυτα σύμφωνους.

Σκληρός νόμος, αλλά νόμος… Και σε ένα πρωτάθλημα χωρίς το παραμικρό κρούσμα βίας, υπάρχει χώρος για σκληρά μέτρα. Για να τελειώσουμε μια και καλή με την αθλητική γάγγραινα.