Έχουμε επιλέξει -συνειδητά- να αποφεύγουμε την παλαιομοδίτικη βαθμολόγηση των διαιτητών, μετά από κάθε αγωνιστική τους παρουσία. Το κάναμε (όχι από αυτό το βήμα, άλλωστε δεν ξεκινήσαμε από το basketblog την ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ) πριν από 20 κάτι χρόνια, δεν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

Έχουμε επιλέξει επίσης να αποφεύγουμε την κριτική για την κριτική, θεωρώντας πως έτσι θα βοηθήσουμε τον χώρο της διαιτησίας και θα περιορίσουμε τον φανατισμό και την τάση να πέφτουν όλα τα βάρη στις πλάτες των “γκρίζων“.

Στην αγωνιστική, που ολοκληρώνεται σήμερα στο ΟΑΚΑ, είχαμε την… κατάρριψη ενός ρεκόρ και την… αυθόρμητη προσαγωγή στην “παγίδα.

Ο Χαράλαμπος Καρακατσούνης χρέωσε με τεχνική ποινή τον προπονητή του Κολοσσού, Βασίλη Φραγκιά. Ήταν η πρώτη που δέχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια (αν δεν χάσαμε το μέτρημα) κι επειδή ακριβώς είναι από αυτούς που σπάνια διαμαρτύρονται, μας κάνει εντύπωση το γεγονός. Όπως και να ‘χει, καταρρίφθηκε το… ρεκόρ του Φραγκιά.

Ο Κωνσταντίνος Σταματόπουλος χρέωσε με τεχνική ποινή τον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα. Ήταν στο τέλος του αγώνα, τότε που οι καθηγητές διαιτησίας διδάσκουν πως δεν πρέπει να γίνονται “ήρωες” οι προπονητές και να φαίνεται ότι οι διαιτητές κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ο διαιτητής έπεσε στην… παγίδα, καθώς μπορούσε να αποφύγει την… επαφή με τον Μπαρτζώκα και να μην γίνει “πρωταγωνιστής“, αν και είναι πρόδηλο πως το παιχνίδι δεν κρίθηκε από αυτό το σφύριγμα.

Υπερβάλλων ζήλος από τη μια, απειρία από την άλλη, υποδείξεις που δεν χρειάζονταν και που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.