Ένας εργάτης του μπάσκετ απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 64 ετών. Ο λόγος για τον Τάκη Ξουρίδα, έναν άνθρωπο που συνδέθηκε κυρίως με τον ΒΑΟ, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής, στην πολυετή πορεία του στο ελληνικό μπάσκετ.

Στην προπονητική καριέρα του κοουτσάρισε πολλές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Μακεδονικός, ΜΕΝΤ, Ηρακλής, Μαντουλίδης, Αίας Ευόσμου, Ερμής Λαγκαδά και ΧΑΝΘ. Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος ακαδημίας στην GBA. Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα τιμήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ε.ΚΑ.Σ.Θ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΚ:

«Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τάκη Ξουρίδα, ο οποίος “έφυγε” σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Τάκης Ξουρίδας, ένας άοκνος εργάτης του αθλήματος, έδωσε μεγάλη μάχη με τον θάνατο τις τελευταίες ημέρες, την οποία δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει.

Στην αθλητική του καριέρα, αγωνίστηκε από το 1970 έως το 1981 με την ομάδα του ΒΑΟ, με την οποία πανηγύρισε δύο φορές την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία, ενώ έγραψε τον επίλογο με τα χρώματα του Ερμή Λαγκαδά το 1982. Έκτοτε, ασχολήθηκε με την προπονητική, η οποία αποδείχθηκε η μεγάλη του αγάπη.

Εργάστηκε σε όλες τις βαθμίδες του αθλήματος, από τα τμήματα υποδομής μέχρι τις ανδρικές ομάδες, συνεργαζόμενος -μεταξύ άλλων- με Μακεδονικό, ΒΑΟ, ΜΕΝΤ, Ηρακλή, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Αίαντα Ευόσμου, Ερμή Λαγκαδά και ΧΑΝΘ.

Στη διάρκεια της προπονητικής καριέρας του πανηγύρισε την κατάκτηση δέκα (10) τίτλων, ενώ έδωσε το “παρών” σε ευρωπϊκές διοργανώσεις με τη γυναικεία ομάδα της ΜΕΝΤ (Lilliana Roncetti Cup) και την ανδρική ομάδα του Ηρακλή (Saporta Cup).

Πέραν αυτών, διετέλεσε καθηγητής στις σχολές προπονητών καλαθοσφαίρισης για περισσότερα από δεκαπέντε (15) χρόνια, ενώ τον Απρίλιο του 2015 δίδαξε σε διήμερο σεμινάριο που διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΣΕΠΚ, στα Ιωάννινα.

Ο Τάκης Ξουρίδας υπήρξε ένα επιφανές μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στο σύνολο της καριέρας του, ένας σπουδαίος άνθρωπος και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το κενό που αφήνει, είναι τεράστιο».

Η ανακοίνωση της ΧΑΝΘ:

«Ένα μεγάλο “χτύπημα” δέχθηκε η οικογένεια του Μπάσκετ που από σήμερα (29/1) έγινε φτωχότερη με την απώλεια του Δημήτρη (Τάκη) Ξουρίδα που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Συνέδεσε το όνομα του με τον ιστορικό ΒΑΟ από τον οποίο προέρχονταν και τον οποίο υπηρέτησε τόσο ως παίκτης όσο κι ως προπονητής. Με την ομάδα της Χ.Α.Ν.Θ. συνεργάστηκε ως κόουτς σε δυο διαφορετικές περιόδους: Μια την σεζόν 1994-95 και μια την περίοδο από το 2005 ως το 2010. “Οι συνεργασίες μου με την ΧΑΝΘ ήταν από τις πιο όμορφες της καριέρας μου. Είχα καταπληκτικούς συνεργάτες όπως τους Ανανιάδη και Στρατή και μεγάλη στήριξη από τον οργανισμό της ΧΑΝΘ. Θα θυμάμαι πάντα με νοσταλγία αυτά τα ωραία χρόνια”, δήλωνε μόλις πέρσι ο αγαπημένος μας Τάκης Ξουρίδας με αφορμή την βράβευση του για την προσφορά του στο μπάσκετ από την ΕΚΑΣΘ».

Η ανακοίνωση της ΕΚΑΣΘ:

«Ένα σημαίνον στέλεχος του μπάσκετ, με μεγάλη ιστορία στους αγωνιστικούς χώρους και σπουδαία προσφορά μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, ο Τάκης (Δημήτρης) Ξουρίδας, “έφυγε” αναπάντεχα σε ηλικία 64 ετών.

Η μάχη του με το θάνατο, τις τελευταίες τρεις μέρες αποδείχθηκε άνιση. Ο Τάκης δεν είναι πια κοντά μας.

Η ΕΚΑΣΘ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Ο ΤΑΚΗΣ ΞΟΥΡΙΔΑΣ γεννήθηκε στις 27/06/1956 και ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αγωνίσθηκε από το 1970 μέχρι το 1981 στην ομάδα του ΒΑΟ, με την οποία βίωσε δύο ανόδους στην Α΄Εθνική κατηγορία. Ολοκλήρωσε την καριέρα του σαν αθλητής, στην ομάδα του ΕΡΜΗ Λαγκαδά το 1982.

Έκτοτε ασχολήθηκε με την προπονητική σε όλα τα επίπεδα, από ακαδημίες μέχρι και την Α1. Συνεργάσθηκε με τις ομάδες, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ, ΒΑΟ, ΜΕΝΤ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, ΑΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΧΑΝΘ.

Με τις ομάδες αυτές κατακτήθηκαν 10 συνολικά τίτλοι, με κορυφαία επιτυχία την άνοδο της ομάδας του ΒΑΟ στην Α1 Εθνική κατηγορία την περίοδο 1995 – 96.

Είχε ευρωπαϊκή εμπειρία συμμετέχοντας με την γυναικεία ομάδα της ΜΕΝΤ στο LILLIANA RONCETTI CUP, καθώς και με την ανδρική ομάδα του ΗΡΑΚΛΗ στο SAPORTA CUP φθάνοντας μέχρι τον ημιτελικό.

Συμμετείχε στο Salonica Basketball Camp του Θόδωρου Ροδόπουλου, ενώ κατά τις δύο τελευταίες καλοκαιρινές περιόδους, λαμβάνει μέρος στο Camp του Παναγιώτη Γιαννάκη, στις κατασκηνώσεις Σκούρα.

Διετέλεσε καθηγητής στις σχολές προπονητών καλαθοσφαίρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για περισσότερο από 15 χρόνια.
Τον Απρίλιο του 2015, δίδαξε σε διήμερο σεμινάριο προπονητών, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επιπλέον έλαβε μέρος σε σεμινάρια προπονητικής μπάσκετ με ομιλητές προπονητές εγνωσμένης αξίας, όπως, οι Jack Ramsey, Hubie Brown, Dean Smith, Guy Lewis, Jim Lynam, Paul Westhead, Jim Larranaga, Robert Brown, A. Nicolic, B. Malicovic, Etore Messina, Zelimir Obradovic, Dusan Ivkovic, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Κώστας Πολίτης, Θόδωρος Ροδόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Δημήτρης Ιτούδης, Γιώργος Μπαρτζώκας, κ.α.

Με υποτροφία του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, παρακολούθησε την προετοιμασία του Πανεπιστημίου Duke υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή των Η.Π.Α. Mike Krzyzewski την περίοδο 1997-1998.

Ο ίδιος έλεγε: “Όλα αυτά τα χρόνια στην προπονητική μου καριέρα, ευτύχησα να συνεργασθώ με αρκετούς αθλητές κατά αρχικά τους βήματα, που στη συνέχεια έφτασαν σε κορυφαίο επίπεδο και στις Εθνικές Ομάδες, όπως ο Λευθέρης Κακιούσης , ο Γιώργος Μπαλογιάννης, ο Γιώργος Μασλαρινός, ο Σωτήρης Νικολαΐδης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Χαραλαμπίδης κ.α. και νιώθω περήφανος να βλέπω κάποιους από αυτούς, να διακρίνονται στην προπονητική καριέρα».

Το tweet της ΚΑΕ ΠΑΟΚ: