Τουρνουά 3on3 στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσουν η Greek Basketball Academy και η Σχολή Εκμάθησης Καλαθοσφαίρισης Hoop Bec. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 13/06, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, και θα έχουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Εξάλλου, όπως αποφάσισαν από κοινού η GBA και η Hoop Bec, οι συμμετέχοντες και οι θεατές αντί αντιτίμου θα μπορούν να συνεισφέρουν είδη ρουχισμού, τρόφιμα μακράς διάρκειας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των δύο ακαδημιών, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Κώστας Χαραλαμπίδης και Γιώργος Μασλαρινός, μαζί με το διευθυντή του Παιδικού Χωριού Λουκά Ισέρη, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στη διοργάνωση και τα μηνύματα που θέλει να στείλει φέτος. Αναλυτικά τα όσα είπαν…

Λάζαρος Παπαδόπουλος (GBA): «Αυτό το τουρνουά έχει γίνει πλέον θεσμός. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται στο Ποσειδώνιο. Αυτή τη φορά είναι κάτι το εξαιρετικό. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Hoop και διοργανώνουμε το μεγαλύτερο τουρνουά “3Χ3″ στην Ελλάδα. Οι συμμετοχές ξεπερνούν κάθε χρόνο τις χίλιες. Χιλιάδες παιδιά, αγόρια-κορίτσια όλων των ηλικιών, έρχονται, παίζουν μπάσκετ και το απολαμβάνουν. Είναι μια διαφορετική εικόνα από το μπάσκετ που βλέπουμε στην καθημερινότητα. Είδαμε παραδείγματος χάρη να διεξάγονται αγώνες στα πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος χωρίς κόσμο, σε άδεια γήπεδα. Το Ποσειδώνιο όμως γεμίζει κάθε φορά. Αυτό μας δίνει ελπίδα και τέτοιες κινήσεις γενικώς αναπτύσσουν, προωθούν και διαφημίζουν το άθλημα. Κι αυτός είναι ο στόχος του τουρνουά: Να φέρουμε τον κόσμο ξανά στο γήπεδο. Κι εδώ τα παιδιά δεν έχουν απλά την ευκαιρία να έρθουν να παρακολουθήσουν κάποια παιχνίδια αλλά να παίξουν και να διασκεδάσουν. Οι δημοσιογράφοι, οι φίλαθλοι, οι αθλητές, οι επαγγελματίες, οι ερασιτέχνες. Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας: την εταιρεία Wilson, τα καφέ Mikel αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό Imagine που μας στηρίζει κάθε χρόνο. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Κάλουμε τον κόσμο να έρθει και όλοι μαζί να συγκεντρώσουμε τρόφιμα, ρούχα και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται στο Παιδικό Χωριό. Να βοηθήσουμε όλοι, να προσφέρουμε και να δείξουμε όλοι το κοινωνικό μας πρόσωπο. Το άθλημα είναι πάνω απ’ όλα αλληλοβοήθεια και εδώ είναι η καλύτερη ευκαιρία».

Για το καινούργια στοιχεία θα προστεθούν στο φετινό τουρνουά: «Η Hoop είχε ήδη συνεργασία με την FIBA και φέτος θα υπάρχουν δυο ranking systems. Θα υπάρχει ένα της GBA που υπήρχε από πέρυσι και ένα της FIBA. Θα παίξουν όλοι από ένα παιχνίδι στους ομίλους τους και θα έχουν δυο διαφορετικές βαθμολογίες. Η μια κατηγορία που θα είναι 18+ με το ranking της FIBA θα διεκδικήσει την πρόκριση στην Αθήνα και εν συνεχεία στο Παγκόσμιο της Πράγας. Από κει και πέρα επιλέξαμε να είναι το τουρνουά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μονοήμερο. Έτσι τα παιχνίδια θα είναι συνεχόμενα. Δεν θα έχει πολλά διαλείμματα και τα παιδιά θα το διασκεδάζουν περισσότερο. Δεν θα περιμένουν δυο-τρεις ώρες να παίξουν το επόμενο ματς. Υπάρχει η πιθανότητα του διπλού νοκ άουτ. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα είναι το σύστημα των αγώνων. Δηλαδή ένας που χάνει δεν αποκλείεται αλλά μπορεί να παίξει ένα ακόμη παιχνίδι. Θα υπάρχουν διαγωνιστικά, βολές, τρίποντα. Θα είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο μπάσκετ και διασκέδαση. Θα έρθουν τα παιδιά θα παίξουν, θα γνωριστούν, θα κάνουν καινούργιους φίλους. Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες ΠΑΟΚ – Άρης, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Το μπάσκετ είναι ένα. Αυτό θέλουμε να προβάλλουμε και να περάσουμε και στα παιδιά».

Για τον επόμενο στόχο, μετά τη συνεργασία με τη FIBA: «Σκεφτόμαστε μελλοντικά να επεκτείνουμε το τουρνουά. Ίσως να το διοργανώσουμε και σε άλλες πόλεις. Ήδη κάποιος μπορεί να κρατήσει τη βαθμολογία από το σύστημα του περυσινού τουρνουά. Έτσι θέλουμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια. Οι ομάδες και οι παίκτες να έχουν τη βαθμολογία τους και να υπάρχει ένας ανταγωνισμός και συναγωνισμός. Να έχουν τα παιδιά κίνητρο και στόχους για να μείνουν κοντά στο άθλημα».

Για το εάν έχουν τη στήριξη κάποιου φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια: «Τις προηγούμενες χρονιές το τουρνουά έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πολύ μεγάλη βοήθεια. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε από μόνοι μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν βοήθειες αν και θα έπρεπε να υπάρχουν. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το διοργανώνουμε. Έχουμε μια εμπειρία και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ίσως είναι δύσκολοι οι καιροί για να μας στηρίξουν κάποιοι. Δεν μπορώ να πω. Από την άλλη πλευρά όμως το τουρνουά αυτό το στηρίζουν όλοι οι παίκτες. Κάθε χρόνο έρχονται διεθνείς παίκτες, καλλιτέχνες και στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, η ΧΑΝΘ, ο Μαντουλίδης. Έρχονται βετεράνοι, δημοσιογράφοι που συμμετέχουν μάλιστα και στο τουρνουά. Είναι καλύτερο να σταθούμε σε αυτούς που βοηθούν και στηρίζουν την προσπάθεια. Ο κόσμος του μπάσκετ είναι μεγάλος. Όλοι το αγαπάμε και το στηρίζουμε κι επειδή είναι ομαδικό άθλημα να συνεργαστούμε όλοι μαζί θα έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Κώστας Χαραλαμπίδης (GBA): Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είμαστε εδώ για το άθλημα που αγαπάμε και θέλουμε όλοι να το πρεσβεύουμε με τον καλύτερο τρόπο. Για ακόμη μια χρονιά διοργανώνουμε το τουρνουά «3on3» που αποτελεί πλέον θεσμό. Το ότι θα μαζευτούν σε μια μέρα παιδιά όλων των ηλικιών, ίσως κάτω από τον ήλιο, μέσα στο καλοκαίρι δείχνει σε εμάς ότι αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια και θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προωθούμε τον αθλητισμό γενικότερα, το μπάσκετ ειδικότερα. Σε μια κατεύθυνση που όπως λέμε εμείς στην Ακαδημία και είμαι σίγουρος ότι συμφωνεί ο Γιώργος Μασλαρινός μ’ αυτό, είναι ότι θέλουμε το μπάσκετ λίγο διαφορετικό. Δεν θέλουμε ούτε μετά το πέρας των υποχρεώσεων μας ως αθλητές να «παραγοντίσουμε» ούτε να φτάσουμε σε ένα σημείο που μετά από κάποια χρόνια θα μας βλέπουν κάποιοι και θα λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν από τον χώρο και δεν άφησαν τίποτα. Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να στηρίξουμε την προσπάθεια, για να αναβαθμίσουμε αυτό το άθλημα που το έχουμε αφήσει λίγο τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά εφόσον ο καθένας θέλει να προσφέρει κάτι σε αυτά τα παιδιά που πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε κι εμείς με τον τρόπο μας και στο μέτρο του δυνατού να προσφέρουμε. Να φέρουμε ρούχα, προϊόντα οτιδήποτε μπορούμε γιατί πραγματικά τα παιδιά το έχουν ανάγκη. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές το Παιδικό Χωριό ως Ακαδημία και ως μέλος ομάδων και έχω διαπιστώσει ότι το έργο που γίνεται είναι εξαιρετικό. Αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κοινωνικού προφίλ που θέλουμε να έχουμε προς τα έξω. Είναι μια αυτονόητη «υποχρέωση» όλων των ανθρώπων άσχετα με τον αθλητισμό, αν θα πρέπει να στηρίζουν τον διπλανό τους ιδίως αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Για το πώς έφθασαν GBA και Hoop στο σημείο να συμμαχήσουν και να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό που είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανάμεσα σε δύο ακαδημίες: «Όσο δύσκολο μπορεί να φαίνεται από κάποια άποψη τόσο απλό μπορεί να είναι. Είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού και δη του ομαδικού οπότε η συνεργασία είναι αυτονόητη σε κάθε δραστηριότητα μας. Έχουμε υπάρξει ως οντότητες στις ομάδες. Πρέπει να συνεργαστώ με τον συμπαίκτη μου, με τον προπονητή μου, πρέπει να συνεργαστώ με όλους. Αυτό προσπαθούμε να το προάγουμε και σε ένα άλλο επίπεδο, όχι μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά κι εκτός. Το ίδιο προσπαθούμε να περάσουμε και στα παιδιά, στους συμμετέχοντες και μη. Ο «αντίπαλος» μας που θα είναι τα παιδιά μιας άλλης ομάδας το Σάββατο, δεν τον καθιστά κακό άνθρωπο, δεν τον καθιστά κακό φίλαθλο επειδή υποστηρίζει μια άλλη ομάδα. Είναι ένας στόχος κι αυτός. Μπορεί να είναι μακροπρόθεσμος, μπορεί να είναι ουτοπικός, μπορεί να κινείται στη σφαίρα της φαντασίας μας αλλά αυτό το πράγμα ότι είμαι αντίπαλος 40 λεπτά ως παίκτης, ως φίλαθλος πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει. Να απολαύσουμε τον αθλητισμό, την παιδεία που πρέπει να έχουμε γι’ αυτό. Αυτό το λέω αναφερόμενος και σε κάποια γεγονότα με κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια, επεισόδια κ,λπ.. Φτάνει. Μας κούρασε. Το είδαμε, το ζήσαμε, εντάξει, ας δούμε και κάτι διαφορετικό τώρα».

Γιώργος Μασλαρινός (Hoop Bec): «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ. Φυσικά συμφωνούμε με τα παιδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενώνουμε τις δυνάμεις μας γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα και ουσιαστικά δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ενώνουμε τις δυνάμεις για να γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο τουρνουά, στο οποίο θα έρθουν τα παιδιά για μια μέρα να παίξουν μπάσκετ και να διασκεδάσουν. Ο σκοπός πέρα από το να φέρουμε τα παιδιά στο γήπεδο είναι να βοηθήσουμε το Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο, το οποίο όπως καταλαβαίνετε αυτή η κρίση το έχει χτυπήσει πολύ περισσότερο απ’ ότι εμάς. Επίσης η συνεργασία με τα παιδιά έχει ως σκοπό αυτό το τουρνουά που είναι ήδη πολύ μεγάλο, να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο γιατί φέτος διεξάγεται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της FIBA. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νικητές από κάποια τουρνουά που έχουν ήδη γίνει και από το τουρνουά που θα γίνει το Σάββατο έχουν το δικαίωμα να παίξουν με τους νικητές της Αθήνας και οι νικητές του 2ου τουρνουά «Φίλιππος Συρίγος» θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στην Πράγα. Καταλαβαίνετε πως μέσα από μια διαδικασία που θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο μπάσκετ, δίνουμε και τη δυνατότητα σε κάποια παιδιά να μπουν σε μια διαφορετική διαδικασία. Μέσα από τη διασκέδαση να μετρήσουν τις δυνάμεις τους είτε σε πανελλήνιο είτε και σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Κώστας, είναι υποχρέωση δικιά μας που έχουμε περάσει από τον αθλητισμό και μας έχει δώσει τόσα καλά, να κάνουμε μια προσπάθεια και να επιστρέψουμε κάποια πράγματα πίσω. Και ειδικότερα σε καταστάσεις όπως αυτή με παιδιά που έχουν την ανάγκη μας κι είμαστε εδώ για να τα βοηθήσουμε. Να ευχαριστήσουμε όσους βοηθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Τους χορηγούς που ανέφερε ο Λάζαρος, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, τους φοιτητές του ΑΠΘ με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση που έρχονται αφιλοκερδώς να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια. Και φυσικά να ευχαριστήσουμε τον κ. Λουκά Ίσερη που μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε το Παιδικό Χωριό, κάτι που το έχει ανάγκη. Επειδή η συμμετοχή είναι δωρεάν αξίζει τον κόπο όλοι μας να φέρουμε από μια μικρή σακούλα. Η βοήθεια προς το Παιδικό Χωριό θα είναι τεράστια».

Για το λόγο που δεν στηρίζονται αυτές οι προσπάθειες από τρίτους: «Επειδή σαφέστατα στην χώρα που ζούμε δεν χαίρονται όλοι πιθανόν με κάποια πράγματα που θεωρούμε καλά και ευχάριστα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι χαίρονται κάποιοι άλλοι δεν χαίρονται. Κάποιοι προσπαθούν να βάλουν «τρικλοποδιές» σε κάποια πράγματα που γίνονται. Είναι η πραγματικότητα. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια. Όπως είπε ο Λάζαρος βάζουμε έναν στόχο και προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί. Η προϊστορία δείχνει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Είμαστε εδώ να το υποστηρίξουμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μεγαλώσει, να γιγαντώσει, να γίνει όσο πιο μεγάλο γίνεται με έναν σκοπό: Όσο περισσότερα παιδιά έρθουν κοντά στον αθλητισμό τόσο περισσότερα είναι αυτά που θα αποφύγουν τις κακές καταστάσεις που υπάρχουν εκτός αθλητισμού. Οι κίνδυνοι έχουν έρθει έξω από τα σπίτια μας. Ακόμη μεγαλύτερος σκοπός είναι να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το Παιδικό Χωριό. Να απαλύνουμε τον πόνο των παιδιών και τις δυσκολίες που περνούν».

Για τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η FIBA για τη συνεργασία αυτή: «Η συνεργασία της Hoop με τη FIBA έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2013. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν μιλάμε για «3on3», να μιλάμε για ένα άθλημα, το οποίο είναι δεδομένο πως θα ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Ο σκοπός είναι το γνωστό «μονό» που έχουμε παίξει όλοι μας να βγει ξανά στην επιφάνεια και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ. Υπάρχουν κάποια στάνταρντ, κάποιοι κανόνες τους οποίους θέτει η FIBA. Εμείς προσπαθούμε να τα τηρούμε όλα στο μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μπορούμε να διοργανώνουμε και περισσότερα τουρνουά. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα τουρνουά, φέτος είναι τρία. Μπαίνουμε πλέον σε μια διαδικασία Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Φυσική κατάληξη κάποια ομάδα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Επίσης, η FIBA δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης τουρνουά «3Χ3» και σε εσωτερικό χώρο.

Λουκάς Ίσερης (Παιδικό Χωριό Φίλυρο): «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σ’ αυτό το πάνελ. Είναι τρεις άνθρωποι τους οποίους γνώρισα μέσω του Παιδικού Χωριού. Ο Κώστας είπε πριν ότι δεν το κάνουμε για το κοινωνικό προφίλ. Νιώθω την υποχρέωση να πω το εξής πράγμα: Και τα τρία παιδιά τα γνώρισα από επισκέψεις που έχουν κάνει στο Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο και μεμονωμένα και με τις ομάδες, στις οποίες αγωνίζονται ή αγωνίζονταν. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα πάνελ με φίλους. Ο Γιώργος είναι πλέον μέλος του Παιδικού Χωριού. Το νοιάζεται όσο το νοιαζόμαστε κι εμείς. Τα παιδιά σκεφτήκαν μέσα σε αυτή τη γιορτή να υπάρχει η προσπάθεια για το Παιδικό Χωριό και τα ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Το τουρνουά διοργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια, εύχομαι να συνεχίσει η διοργάνωση του για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εμείς δεν έχουμε άλλους πόρους. Οι πόροι μας προέρχονται από δωρεές και χορηγίες του κόσμου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος που δυσκολεύεται, δυσκολεύεται να βοηθήσει κι εμάς.

Το αισιόδοξο είναι ότι άνθρωποι όπως οι τρεις κύριοι που κάθονται δίπλα μου αλλά και πολλοί άλλοι ανταποκρίνονται. Ο κόσμος παρόλο που είναι απογοητευμένος και δυσαρεστημένος δεν ξεχνά το Παιδικό Χωριό. Βρίσκεται κοντά μας και προσπαθεί να μας στηρίξει με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει. Μακάρι να πάνε όλα καλά για όλους μας γιατί στο Παιδικό Χωριό στηρίζουμε 50 παιδιά και είναι πολύ δύσκολο. Εμείς δεχόμαστε τα πάντα. Οτιδήποτε έχει ο καθένας στο σπίτι του να προσφέρει. Η λίστα περιέχει κάποια πράγματα που είναι στις άμεσες ανάγκες μας. Η θέρμανση, το καύσιμο που χρησιμοποιούμε τώρα είναι το πέλετ. Φάρμακα, ρούχα για τα παιδιά, φόρμες, τρόφιμα κάθε είδους, οικιακές συσκευές, μικροέπιπλα. Οτιδήποτε νομίζετε ότι μπορείτε να μας προσφέρετε. Έχουμε οκτώ νοικοκυριά, οκτώ σπίτια και θα είναι πολύ ευχάριστο για μας να μας προσφέρετε ό,τι μπορείτε. Για εμάς κάθε μέρα είναι μέρα επιβίωσης».