Ακόμα ένα ευτράπελο στον πολύπαθο Ελληνικό Αθλητισμό έλαβε τόπο στην χθες (Κυριακή 5/4) στην όμορφη κωμόπολη της Φωκίδας, την Ιτέα. Την μάχη της ανόδου έδιναν ο ΓΣ Ιτέας και ο Τελεθριακός από την Εύβοια, και όλα θα παιζόταν στο goal average, ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Ο Τελεθριακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του συντρίβοντας την Λάρυμνα με 97-49, αλλά τα ευτράπελα ξεκινούν στο παιχνίδι της Ιτέας, η οποία νίκησε τον Κεραυνό Λιβαδειάς με 114-59, δηλαδή με +55 πόντους και πήρε την άνοδο, επιστρέφοντας στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ιτέα βρέθηκε πίσω στο σκορ με 37-39 στο πρώτο ημίχρονο, και ούτε λίγο ούτε πολύ πέτυχε 49 ή 54 πόντους στο 4ο δεκάλεπτο, ξεπερνώντας έτσι το +48 του Τελεθριακού.

Ο Τελεθριακός σε ανακοίνωση του τονίζει ότι σε ένα παιχνίδι που κρινόταν η άνοδος, το χρονόμετρο ήταν χειρός, ενώ ο αγώνας αντί για τις 16:45, ολοκληρώθηκε στις 17:15, και όπως θα διαβάσετε αυτό οφειλόταν σε παρεμβάσεις φιλάθλων για τις διακοπές. Η ενημέρωση που έρχεται από την πλευρά της Ιτέας μιλάει για είκοσι λεπτά καθυστέρηση μέχρι να καθαριστεί το παρκέ από τα χαρτάκια που πέταξαν οι οπαδοί του Γυμναστικού (amfissaface.gr), ενώ στο (orafok.gr) η γνωμάτευση έχει να κάνει με πεντάλεπτη καθυστέρηση…με τους συντάκτες μάλλον να λειτουργούν με διαφορετικό ρολόι, και σίγουρα κάποιες εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν!!!Εμείς σας παραθέτουμε και τα τρία κείμενα, χωρίς να μπορούμε να πάρουμε θέση καθώς , μεταφέροντας απλά τα ρεπορτάζ, και την απορία μας για τον χρόνο…καθυστέρησης!!!

Αναλυτικά: 

Μετά από ένα εκπληκτικό δεύτερο ημίχρονο ο Γυμναστικός Σύλλογος Ιτέας  ,στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος , κέρδισε με 115-59 τον Κένταυρο Λειβαδιάς και κατέχτησε την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και μαζί την απευθείας άνοδο στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ , κατηγορία που επανέρχεται μετά από ένα χρόνο απουσίας και θα συναντήσει  τον  Μάκαρο Άμφισσας.

Η ομάδα της Φωκίδας ισοβάθμησε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με τον Τελεθριακό , ο οποίος την ίδια ώρα νικούσε  την Προοδευτική με 97- 49, αλλά εξασφάλισε την άνοδο, μετά από ένα χρόνο απουσίας, λόγω της καλύτερης διαφοράς πόντων.

 Το πρώτο δεκάλεπτο   , που ξεκίνησε με πεντάλεπτη καθυστέρηση λόγω της ρίψης  χαρτιών στον αγωνιστικό χώρο από φιλάθλους , βρήκε τους παίχτες του Μωραίτη φανερά αγχωμένους  από την κρισιμότητα της αναμέτρησης κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι αντίπαλοι και κατάφεραν να πάρουν κεφάλι στο  σκορ με  18-20.

Στο  δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα των δύο ομάδων δεν άλλαξε με αποτέλεσμα η διαφορά στο σκορ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, στους δύο πόντους, 37-39  υπέρ των αντιπάλων .

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γυμναστικός Σύλλογος Ιτέας , όταν έμαθε ότι και ο Τελεθριακός ήταν μπροστά στο σκορ με 22 πόντους, μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και με εμψυχωτή τον αειθαλή Ντινόπουλο κατάφερε να πάρει σημαντική διαφορά  στο σκορ και να τερματίσει το τρίτο δεκάλεπτο με 65-47.

Από εκεί και πέρα η ομάδα του Κενταυρου κυριολεκτικά κατέρρευσε από την πίεση του Γ.Σ. αλλά και τη συγκλονιστική παρουσία των φιλάθλων της ομάδας   και οι παίχτες του Μωραίτη με αλλεπάληλα κύματα επιθέσεων και εύστοχων σουτ κατάφεραν να κερδίσουν και να πανηγυρίσουν την άνοδο .

πηγή:orafok.gr

Σύντομη απέδειξε ότι ήταν η παρένθεση της Β΄ ΕΣΚΑΣΕ η ιστορική ομάδα της Ιτέας.

Ο ΓΣ επιβλήθηκε πριν από λίγα λεπτά με το συντριπτικό 114-59 επί του Κένταυρου και κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα και μαζί και την απευθείας άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ.

Η νίκη του ανταγωνιστή του, Τελεθριακού, στο δικό του παιχνίδι δεν ήταν τέτοια που να υπερκαλύψει το συντελεστή διαφοράς που υπήρχε προς όφελος του ΓΣ και έτσι η ομάδα του Χρήστου Μωραίτη επιστρέφει μετά από διάλειμμα ενός έτους στη φυσική της κατηγορία.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από το Amfissaface που ήταν στο κλειστό της Ιτέας
Αν και καρδιοχτύπησε τους φίλους του για ένα ημίχρονο, που για ακόμη μία φορά κατέκλυσαν το κλειστό της πόλης και δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, ο ΓΣ Ιτέας κατάφερε να πετύχει μία μεγαλιώδη νίκη με 55 πόντους διαφοράπου του χάρισε την απευθείας άνοδο στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της ΕΣΚΑΣΕ. Το παιχνίδι ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών μέχρι να καθαριστεί το παρκέ από τα χαρτάκια που πέταξαν οι οπαδοί του Γυμναστικού.

Το πρώτο μέρος παρά την αστοχία των παικτών του Χ. Μωραΐτη ξεκίνησε θετικά για τους γηπεδούχους που επικράτησαν κάτω από το καλάθι παίρνοντας όλα τα ριμπάουντ και πετυχαίνοντας καλάθια έστω με δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Και ενά όλα έδειχναν ότι ο Γυμναστικός θα είχε ένα εύκολο απόγευμα οι φιλεξενούμενοι επέστρεψαν στο παιχνίδι έχοντας υψηλά ποσοστά ευστοχίας και ισορρόπησαν το ματς περνόντας και μπροστά στο σκορ. Ο εκνευρισμός που δημιουργήθηκε στους παίκτες της Ιτέας δεν τους επέτρεπε να βάλουν εύκολα καλάθια ενώ είχαν προβλήματα και στην περιφερειακή κυρίως άμυνα με αποτέλεσμα να δεχθούν στο πρώτο δεκάλεπτο 20 πόντους από μία κατά τεκμήριο κατώτερη ομάδα. Στο δεύτερο δεκάλεπτο φάνηκε ότι θα άλλαζε η εικόνα του παιχνιδιού και με ένα σερί 8-0 και στη συνέχεια 12-2 η ομάδα της Ιτέας έχτισε μία καλή διαφορά. Τρία συνεχόμενα αναπάντητα τρίποντα όμως έφεραν και πάλι την ομάδα της Λιβαδειάς σε θέση οδηγού με το φάσμα των μπαράζ να κάνει αισθητή την εμφάνισή του. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους μπροστά με δύο πόντους και η είδηση των 22 πόντων διαφοράς, μέχρι εκείνη τη στιγμή, στο παιχνίδι του Τελεθριακού δημιούργησαν ανησυχία στην κερκίδα. Όχι όμως και στον προπονητή και τους παίκτες του Γυμναστικού.

Ο Χ. Μωραΐτης στην ανάπαυλα εξήγησε στους παίκτες του ποιά ήταν τα λάθη του πρώτου μέρους, αλλά και την ανωτερότητά τους έναντι των αντιπάλων τους ζητώντας τους να μπουν στο παρκέ και να καθαρίσουν το ματς κάνοντάς τους ουσιαστικά ένεση ηθικού για να πάρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Έτσι το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Γυμναστικό να μπαίνει στο γήπεδο σαν σίφουνας και να καθαρίζει όλες τις φάσεις σε άμυνα και επίθεση. Με πολύ καλή λειτουργία στην άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτό δέχθηκε μόλις ένα καλάθι εντός πεδιάς στο τέλος του δεκαλέπτου. Στην επίθεση με αριστες επιλογές και υψηλά ποσοστά έξω από την γραμμή των 6,75 η διαφορά άρχισε να παίρνει διαστάσεις και μετά από τριάντα λεπτά παιχνιδιού είχε ήδη στάσει κοντά στους είκοσι πόντους. Και το τελευταίο δεκάλεπτο συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό με την διαφορά να διευρύνεται συνεχώς. Τα πολλά κλεψίματα έδωσαν την ευκαιρία για αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια ενώ από ένα σημείο και μετά φάνηκε και η διαφορά στον τομέα της αντοχής αφού οι παίκτες του Κένταυρου κουράστηκαν και δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους αντίστοιχους του ΓΣ Ιτέας. Στα τελευτάια τρία λεπτά με την διαφορά να έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους οι φιλοξενούμενοι ουσιαστικά παράτησαν το παιχνίδι και οι γηπεδούχοι γνωρίζοντας και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα συνέχισαν την πίεση φτάνοντας σε μία μεγάλη νίκη που τους έδωσε αυτό που ήταν από την αρχή της περιόδου το ζητούμενο. Δηλαδή την απευθείας άνοδο. Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι παίκτες του ΓΣ Ιτέας πέτυχαν το εκπληκτικό ρεκόρ των 49 πόντων!

Μετά το τέλος του αγώνα όλοι έπλεαν σε πελάγοι ευτυχίας, βάζοντας τον επόμενο στόχο που είναι η κατάκτηση του τίτλου του υπερπρωταθλητή της κατηγορίας που θα κριθεί στον τελευταίο επίσημο αγώνα του ΓΣ Ιτέας με αντίπαλο τον πρωταθλητή του πρώτου ομίλου, ΑΣΚ Ερέτριας, που θα γίνει σε ουδέτερο γήπεδο και σε ημερομηνία που θα οριστεί από την διοργανώτρια αρχή. Όπως είναι φυσικό κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για υστερήσαντες αφού το σύνολο των παικτών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σαράντα λεπτά. Ο προπονητής του Γυμναστικού, Χ. Μωραΐτης, κάνοντας και μία αποτίμηση της φετινής χρονιάς, σε δηλώσεις του προς το Amfissaface είπε ότι “Αν και η χρονιά ξεκίνησε με ήττα φορτώνοντας με ένα πρόσθετο άγχος την ομάδα που ήθελε να επιστρέψει άμεσα στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, όλοι, προπονητικό τιμ, παίκτες, παράγοντες αλλά και ο κόσμος που ήταν σε όλα τα εντός έδρας ο έκτος παίκτης, συνέχισαν την προσπάθεια η οποία είχε αίσιο τέλος. Θα μπορούσαν βέβαια να έχουν ξεκαθαρίσει όλα στο παιχνίδι με τον Τελεθριακό στην Ιτέα, αλλά ο Γυμναστικός έδειξε ότι είναι μεγάλη ομάδα και η θέση της δεν είναι σε αυτή την κατηγορία πετυχαίνοντας τις δύο τελευταίες αγωνιστικές δύο νίκες με μεγάλη διαφορά και αποδεικνύοντας ποιά ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Επόμενος στόχος είναι η κατάκτηση της πρωτιάς στην κατηγορία.”

πηγή:amfissaface.gr

Συνέτριψε την Λάρυμνα με 97-49 αλλά χάνει την απευθείας άνοδο λόγω της κατεστημένης νοοτροπίας στον αθλητισμό.
Ο Τελεθριακος έπραξε στο ακέραιο το χρέος του κατά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Β ΕΣΚΑΣΕ συντρίβοντας με 48 πόντους την Λάρυμνα.

Ωστόσο στο άλλο παράλληλο ματς Ιτέα-Κένταυρος 114-59! συνέβησαν ευτράπελες καταστάσεις με αποτέλεσμα η ομάδα μας να χάσει άδικα την απευθείας άνοδο και το πρωτάθλημα της κατηγορίας για ένα χιλιοστό του συντελεστή επιθετικά / αμυντικά καλάθια.
1ο ευτράπελο: το ματς Ιτέα-Κένταυρος στο οποίο ως γνωστόν κρίνονταν ολόκληρο πρωτάθλημα διεξήχθη με χρονόμετρο χειρός. Έχει ξαναγίνει;
2ο ευτράπελο που θεωρούμε ότι έχει σχέση με το παραπάνω γεγονός: Η Ιτέα σημείωσε 54 πόντους στο τελευταίο 10λεπτο προκειμένου να ξεπεράσει την δική μας εκτός έδρας διάφορα 48 πόντων. Τέτοιες επιδόσεις ούτε στο ΝΒΑ συμβαίνουν κατά τη γνώμη μας.
3ο ευτράπελο: ο δικός μας αγώνας έληξε στις 4:45 ενώ της Ιτέας στις 5:15 που σημαίνει ότι η αντίπαλη ομάδα είχε όλη την άνεση να το παλέψει με όποιον τρόπο νόμιζε για να καλύψει τη διαφορά. Η καθυστέρηση στον αγώνα της Ιτέας απ’ ότι μάθαμε οφείλονταν σε παρεμβάσεις φιλάθλων. Ποια ήταν η στάση των διαιτητών/Κριτών σε όλα τα παραπάνω γεγονότα αν όντως συνέβησαν; Αντέδρασαν καθόλου ή λογω της φασαρίας και της ψυχολογικής πίεσης ανέχτηκαν αδρανείς όλες αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις;
Είναι εικόνα αυτή πρωταθλήματος;
Η ομάδα μας θα δώσει την απάντηση της στους αγώνες μπαράζ ανόδου που ξεκινούν την Μεγάλη Τέταρτη.

Ανακοίνωση Τελεθριακού
 
πηγή: istiaiapress.blogspot.gr