Πολύ ακριβά θα πληρώνει από εδώ και πέρα το κράτος την αθλητική βία και τον χουλιγκανισμό, τους τραυματισμούς και τις φθορές εντός και εκτός γηπέδων, αλλά και τα ανεπαρκή αστυνομικά μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο φιλάθλους αλλά και υπόλοιπους πολίτες, καθώς με απόφαση σταθμός…το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε 133.415 Ευρώ τα οποία με τους νόμιμους τόκους ξεπερνούν τους 200.000 Ευρώ για την κροτίδα που τραυμάτισε ένα φίλαθλο σε αγώνα μπάσκετ πριν από 7 χρόνια καταλογίζοντας στην Αστυνομία ότι δεν πήρε τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των φιλάθλων και τον εισερχομένων οπαδών σε αυτό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποτρέψει την διασάλευση της τάξης. Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις για την προληπτική και κατασταλτική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ δεν αποβλέπουν στην προστασία μόνο του γενικού συμφέροντος αλλά και εκείνου των επιμέρους προσώπων και τονίζει ότι: «κάθε παράλειψη επέμβασης των αστυνομικών οργάνων για την λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των περιουσιών τους πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την λήξη των αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντός τόσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη κρατικών οργάνων, για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση».

Ήταν 11 Μαρτίου του 2007 όταν το Παγκράτι φιλοξενούσε το Περιστέρι για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στο κλειστό του Μετς, με την αντιπαλότητα των δυο αντιπάλων να είναι γνωστή μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Το παιχνίδι ήταν κρίσιμο (και οι δυο ομάδες στο τέλος της σεζόν πήραν την άνοδο για την Α2), με τους φιλοξενούμενους να προσέρχονται οργανωμένοι στο κλειστό της «Μάρκου Μουσούρου» με τουριστικό λεωφορείο και με συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Κατά την είσοδο των φίλων του Περιστερίου στο κλειστό, έγινε ο απόλυτος χαμός καθώς δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τους πολυάριθμους φίλους των «ροσονόρι» (σύμφωνα με την απόφαση), αλλά και αυτοί από την πλευρά τους πετούσαν ότι έβρισκαν προς την αντίπαλη πλευρά, με αποτέλεσμα για μερικά λεπτά να κυριαρχήσει το απόλυτο χάος. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ένας φίλος των φιλοξενούμενων στην προσπάθεια του να αποφύγει μια κροτίδα έχασε δυο από τα δάχτυλα του (μέσος δείκτης), τα οποία ακρωτηριάστηκαν, ενώ υπέστη κάταγμα στην παλάμη και τα υπόλοιπα δάχτυλα του και εσπευσμένα μεταφέρθηκε για χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Έτσι, ο φίλαθλος επέβαλε αγωγή κατά του Δημοσίου καταλογίζοντας ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, μολονότι το Περιστέρι είχε ζητήσει αυξημένα μέτρα προστασίας. Το Δημόσιο από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα με διάθεση 96 αστυνομικών που αποτελούσαν επαρκή δύναμη, καθώς αντιστοιχούσε ένας αστυνομικός σε 4,6 οπαδούς καθώς υπήρχαν συνολικά 520 άτομα στο κλειστό του Μετς. Παράλληλα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τα τεχνάσματα των οπαδών οι οποίοι επιμελώς κρύβουν πριν τους αγώνες διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανεύρεση τους.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους εν λόγω ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι για να περάσουν όλα αυτά τα αντικείμενα δείχνει από μόνο του ότι δεν υπήρξε σωματικός έλεγχος κατά την προσέλευση των οπαδών στο γήπεδο επιδικάζοντας αποζημίωση 200.000 ευρώ και μηνιαία παροχή 765,25 ευρώ για μια διετία στον άτυχο φίλαθλο.

*Η φωτογραφία είναι η ομαδική του Παγκρατίου από την συγκεκριμένη αναμέτρηση και προέρχεται από το επίσημο λεύκωμα το ΑΟ Παγκρατίου.