Ο Αχιλλέας Μέντζος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2018 σε ηλικία 66 ετών, ωστόσο δεν πρόκειται να πάψει ποτέ να αποτελεί “κομμάτι” του Μίλωνα. Πρόκειται, βλέπετε, για έναν από τους πιο εμβληματικούς ανθρώπους που πέρασαν από τον ιστορικό σύλλογο της Νέας Σμύρνης, πρώτα ως αθλητής και εν συνεχεία ως προπονητής.

Ο Αχιλλέας Μέντζος ήταν για τρεις διαφορετικές δεκαετίες συνώνυμο του Μίλωνα. Πήγε στους “πράσινους” το 1970 και “κόλλησε” αμέσως στη Νέα Σμύρνη. Έπαιξε μπάσκετ 15 συναπτά χρόνια με τη φανέλα του Μίλωνα, πριν μετακομίσει στο γειτονικό Πανιώνιο για μία χρονιά, τη σεζόν 1985-86. Την τελευταία της αθλητικής καριέρας του. Πήγε στον Πανιώνιο, προκειμένου να αγωνιστεί μια φορά στην Α’ Εθνική, έστω και στο λυκόφως της αθλητικής πορείας του. Μιας καριέρας που τον έφερε ακόμα και στο κατώφλι της Εθνικής Ανδρών τη δεκαετία του ‘70, σε μία περίοδο που ο Μίλωνας έπαιζε στη Β’ Εθνική (τωρινή Α2)!

Τι κι αν δεν έκανε ποτέ καριέρα στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ; Στο Μίλωνα ήταν πάντα παρών. Μαζί με τον (μετέπειτα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και πολιτικό) Γιάννη Σγουρό, τον Στέλιο Φενέκο, τον Δημήτρη Αποσκίτη και τους υπόλοιπους, δημιούργησαν μία πολύ καλή ομάδα στην (τότε) Β’ Εθνική, έστω κι αν ποτέ δεν μπόρεσε να κατακτήσει την πολυπόθητη άνοδο στην Α1 -αυτό που κατάφερε ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης με τη νέα γενιά, τους Σιούτη, Νούση, Σκλάβο μερικά χρόνια αργότερα.

Ο Μέντζος υπήρξε προπονητής του Μίλωνα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά δεν καθόταν στην άκρη του πάγκου όταν υλοποίησε το όνειρο ετών, την άνοδο στην Α1, το 1993. Ήταν όμως “εκεί”. Πάντα παρών, γύρω από την ομάδα με την οποία συνέδεσε σχεδόν όλη την πορεία του στον αθλητισμό. Όπως θα είναι και το προσεχές Σαββατοκύριακο (2-3/10), για το τουρνουά με το οποίο ο Μίλωνας τιμάει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη μνήμη του.