Η προημιτελική φάση στης Basket League ΣΚΡΑΤΣ, ολοκληρώθηκε, με εκείνη των ημιτελικών να ξεκινά την προσεχή Τρίτη (27/5). Εκεί, δύο ζευγάρια με μία… αίγλη από τα παλιά θα βρεθούν αντιμέτωπα, με τον δευτεραθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό να καλείται να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον άκρως υπολογίσιμο φετινό Άρη και τον «λαβωμένο» Παναθηναϊκό να χρειάζεται να ανταποκριθεί στην ίδια αποστολή, κόντρα στον αξιόμαχο ΠΑΟΚ. Οι «κίτρινοι», δε, προέρχονται από μία μεγάλη πρόκριση επί της ΑΕΚ, η οποία ωστόσο έχει ήδη πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιστροφή της στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας ήδη δημιουργήσει προσδοκίες για το μέλλον.

Ο Βασίλης Γεωργίου, αναφέρεται ειδικά στη συγκεκριμένη σειρά μέσω του Basketblog.gr, αναλύοντας την επάνοδο της «Βασίλισσας», αλλά και των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης, ως θετικό σημείο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο πρωτάθλημα. Παράλληλα, αναφέρεται στην ημιτελική φάση και τα δεδομένα που δημιουργούνται γύρω από αυτήν, ενώ κάνει και… το δικό του ταμείο για τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στην φετινή λίγκα.

«Το ματς με τον Άρη, θα το χαρακτήριζα ως ένα παιχνίδι ατυχές, αν και αυτό το μη επιθυμητό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ είχε ουσιαστικά κριθεί από την κανονική περίοδο. Καθοριστικό ματς για την απώλεια της τέταρτης θέσης από τη δική της πλευρά, ήταν στο Ρέθυμνο, όπου ηττήθηκε με ένα καλάθι διαφορά (71-69) και σε εκείνο το σημείο ουσιαστικά χάθηκε το πλεονέκτημα έδρας. Μετά από ένα μεγάλο σερί νικών, φάνηκε πως το σκάφος… έμπαζε νερά, αλλά η ουσία είναι πως η «Βασίλισσα» επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία, βάζοντας στόχο να μπει μέσα στην πρώτη τετράδα, αλλά ο Άρης της απέτρεψε κάτι τέτοιο στο τελευταίο παιχνίδι, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη, κυρίως αναφορικά με τα προβλήματα απουσιών που αντιμετώπισε ο Ντράγκαν Σάκοτα.

Είναι σίγουρο πως, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος της ΑΕΚ, ο επενδυτής της, Μάκης Αγγελόπουλος έχει στενοχωρηθεί από την εξέλιξη αυτή, αλλά είμαι βέβαιος πως έχει εμπιστοσύνη στο διετές πλάνο που έχει εκπονήσει και θα συνεχίσει, με όσες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Η επιστροφή έχει ήδη γίνει και απλώς πρέπει να σχεδιαστεί με ηρεμία το μέλλον της ομάδας, προκειμένου να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Με τη διοίκηση και τον κόσμο που έχει, πάντως, μπορεί να στοχεύσει ήδη στο να παίζει από του χρόνου στο Eurocup. Η Ευρωλίγκα της έχει ήδη δείξει μεγάλο σεβασμό και θα μπορούσε να της χορηγήσει κάποια κάρτα, αν ο τρίτος και ο τέταρτος του πρωταθλήματος δηλώσουν συμμετοχή.

Ο Άρης ήταν επίσης μία ομάδα που θα διεκδικούσε τις θέσεις μετά τις πρώτες τρεις, με τις πρώτες δύο κατά τη γνώμη μου να ανήκουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και την τρίτη στον ΠΑΟΚ από πολύ νωρίς. Στις θέσεις 4-7, υπήρχαν αρκετές ομάδες που θα τις διεκδικούσαν, με την ΑΕΚ και τον Άρη να βρίσκονται επίσης σε αυτήν την ταχύτητα. Ο τελευταίος ευνοήθηκε από το γεγονός, ότι είχε το τελευταίο ματς της σειράς στην έδρα του, με αποτέλεσμα να πιάσει μία εξαιρετική απόδοση και αντιθέτως η ΑΕΚ να «καταποντιστεί».

Δεν είναι μόνο ο Άρης, λοιπόν που έκανε μία καλή πορεία, ούτε έγινε η «μητρόπολη» του ελληνικού μπάσκετ, επειδή νίκησε την ΑΕΚ σε αυτή τη σειρά. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες με αξιοσημείωτη πορεία, όπως το Ρέθυμνο, ο Κολοσσός Ρόδου και η ΑΕΚ, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να έχουν ξεκινήσει με διαφορετικές επιδιώξεις τη σεζόν.

Είναι πολύ ωραίο, λοιπόν, σε γενικές γραμμές να βλέπουμε ομάδες να επιστρέφουν σε υψηλό επίπεδο και να ξαναγίνονται ανταγωνιστικές, ώστε να μη συναντούμε κάθε χρόνο το ίδιο «δίπολο», μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Υπάρχει διαφορά ταχύτητας, ανάμεσα στις ομάδες που διαμορφώνουν τα ζευγάρια των play-offs. Ο Ολυμπιακός, αν δεν έχει ιδιαίτερες απώλειες κόντρα στον Άρη, δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα να τον αποκλείσει, με το γεγονός ότι έφτασε στη δεύτερη θέση στην φετινή Ευρωλίγκα να μην έχει σχέση. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της φετινής του δυναμικότητας, με τον τραυματισμό του Νίκου Παππά. Κάπως έτσι, τα ματς με τον ΠΑΟΚ γίνονται πιο ενδιαφέροντα, καθώς δεν υπάρχει μόνο αυτή η απουσία για τους «πράσινους». Τα παιχνίδια αυτά, είναι περισσότερο θέμα ημέρας και όποιος βρεθεί σε καλύτερη απόδοση, θα είναι πιο κοντά να βρεθεί σε θέση να διεκδικεί στο τέλος τον τίτλο. Το να κάνουμε πρόβλεψη, συνεπώς, το αποτέλεσμα τέτοιων αγώνων, ισοδυναμεί με «Μαντείο των Δελφών». Αναμένονται, πάντως, καλά παιχνίδια που αποτελούν διαφήμιση του ελληνικού μπάσκετ, όπως και η πρόσφατη επιτυχία του Ολυμπιακού, ο οποίος με τις υπερβάσεις επί των Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε ξανά την χώρα μας να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, φτάνοντας στον τελικό του Final-4.

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, οι θέσεις 4-8 παίζονταν από ομάδες που παραδοσιακά βρίσκονται τελικά στα play-offs. Ο Κόροιβος παρουσιάστηκε με ένα αξιόμαχο σύνολο κι έναν πολύ καλό και οργανωμένο προπονητή, όπως είναι ο Χάρης Μαρκόπουλος. Ο Κολοσσός έδειξε πως είχε τελικά καλές δυνατότητες, με τον Άρη Λυκογιάννη να κάνει πολύ καλή δουλειά. Το Ρέθυμνο ήταν επίσης ανταγωνιστικό, με την Κηφισιά να φαίνεται πως δεν ενισχύθηκε αρκετά, ώστε να υπερασπιστεί το περσινό επίτευγμα της πέμπτης θέσης. Γι’ αυτό το λόγο και βρέθηκε εκτός παράστασης. Ο Απόλλων Πατρών, μετά την φοβερή πορεία που έκανε μέχρι τον Φεβρουάριο, έπαθε μία γενική «καθίζηση» κερδίζοντας μόνο τον Πανιώνιο, και μάλιστα με δυσκολία. Ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ομάδα, δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον, με την αποχώρηση του προέδρου και του προπονητή, Νίκου Βετούλα. Ο Πανιώνιος είχε υποβιβαστεί ουσιαστικά από τις πρώτες αγωνιστικές, ενώ η Ελευσίνα έκανε μία μεγάλη προσπάθεια να φανεί ανταγωνιστική, κάνοντας αλλαγές στη μέση της σεζόν, αλλά τελικά δεν απέδωσε καρπούς. Ουσιαστική έκπληξη, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου ήταν η άσχημη πορεία της Κηφισιάς, με βάση τις επιδιώξεις που είχε δημιουργήσει. Οι υπόλοιποι βρέθηκαν φυσιολογικά στην τελική κατάταξη».